Πριν από λίγες μέρες, αποκαλύφθηκε ότι το κινητό του δημοσιογράφου Θανάση Κουκάκη παρακολουθούνταν επί δύο μήνες, το 2021, μέσω του κακόβουλου λογισμικού Predator. Ομως, η υπόθεση είναι ακόμα πιο σκοτεινή και αγγίζει τον ίδιο τον πρωθυπουργό Κ. Μητσοτάκη.
Οπως αποκάλυψε χθες αναλυτικό ρεπορτάζ του Reporters United (Νικόλας Λεοντόπουλος, Θοδωρής Χονδρόγιαννος), κρατικά έγγραφα τεκμηριώνουν ότι η ΕΥΠ, για την οποία είναι απευθείας θεσμικά υπεύθυνο το Μαξίμου, επικαλούμενη την εθνική ασφάλεια, υπέκλεπτε το 2020 -έναν χρόνο πριν από το χακάρισμα- τις επικοινωνίες του δημοσιογράφου, που εκείνη την εποχή ερευνούσε υποθέσεις Ελλήνων τραπεζιτών και επιχειρηματιών. Οταν ο δημοσιογράφος το αντιλήφθηκε, το Μέγαρο Μαξίμου προσπάθησε να σβήσει τα ίχνη της υποκλοπής. Λίγο αργότερα, το κινητό του μολύνθηκε με το πανάκριβο λογισμικό υποκλοπών Predator.
Σύμφωνα με έγγραφα που μελέτησε το Reporters United, την 1η Ιουνίου του 2020 η ΕΥΠ κατέθεσε στην Cosmote αίτημα για άρση του απορρήτου σε αριθμό κινητού που ο δημοσιογράφος διατηρούσε στον πάροχο. Η άρση του απορρήτου ζητήθηκε για δύο μήνες -από την 1η Ιουνίου έως την 1η Αυγούστου 2020-, με την επίκληση λόγων εθνικής ασφάλειας! Στις 13 Ιουλίου, η ΕΥΠ ζητάει παράταση της άρσης του απορρήτου του ίδιου αριθμού, πάλι για λόγους... εθνικής ασφάλειας και για διάστημα δύο μηνών, έως την 1η Οκτωβρίου 2020.
Ωστόσο, έναν μήνα αργότερα, στις 12 Αυγούστου, η ΕΥΠ ζητάει ξαφνικά παύση της άρσης του απορρήτου. Ηταν η ίδια μέρα που ο δημοσιογράφος, βάσει πληροφοριών που του είχαν διαβιβαστεί, κατέθεσε στην ΑΔΑΕ (την ανεξάρτητη Αρχή για τη Διασφάλιση του Απορρήτου των Επικοινωνιών) καταγγελία για να του γνωστοποιήσει αν παρακολουθούνται οι επικοινωνίες του σε δύο αριθμούς κινητών κι ένα σταθερό τηλέφωνο. Οπως εξηγείται στο δημοσίευμα, το πιο πιθανό είναι οι αρχές που «άκουγαν» τον Κουκάκη να ήξεραν ότι σχεδιάζει να απευθυνθεί στην ΑΔΑΕ.
Και οι τρεις διατάξεις -άρση απορρήτου, παράταση και παύση της άρσης- έγιναν μετά από άδεια που έδωσε η αρμόδια εισαγγελέας της ΕΥΠ, η εισαγγελέας Εφετών Βασιλική Βλάχου, χωρίς την οποία είναι παράνομη η άρση του απορρήτου.
Υπενθυμίζεται πως η κυβέρνηση Μητσοτάκη τον Μάρτιο του 2021 έφερε παράνομη τροπολογία στη Βουλή, με την οποία άλλαξε ξαφνικά τον νόμο για τις παρακολουθήσεις της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (ΕΥΠ). Ο νέος νόμος στέρησε από την ΑΔΑΕ τη δυνατότητα να γνωστοποιεί στους πολίτες ότι βρέθηκαν υπό παρακολούθηση. Η αλλαγή ενός νόμου που ίσχυε για 27 χρόνια ήρθη μέσα σε μόλις 20 μέρες από το αίτημα της αρχής προς την ΕΥΠ σχετικά με την παρακολούθηση Κουκάκη.
ΕΥΠ και Μαξίμου σιωπούν
Το Reporters United απέστειλε ερωτήματα για την υπόθεση στη Γενική Γραμματεία Πρωθυπουργού, ενώ επικοινώνησε δύο φορές και με την ΕΥΠ. Καμία από τις δύο αρχές δεν είχε απαντήσει, μέχρι αργά χθες το βράδυ. Πώς διακυβεύεται άραγε η εθνική ασφάλεια από έναν οικονομικό ρεπόρτερ που ερευνά τα συμφέροντα ιδιωτικών τραπεζών και τραπεζιτών;
Η δημοσιογραφική αυτή αποκάλυψη πληγώνει τη δημοκρατία στη χώρα, παραπέμπει σε άλλα καθεστώτα και οφείλει να ταρακουνήσει τους πάντες. Οι δημοσιογράφοι δεν μπορεί να θεωρούνται εχθροί του κράτους.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας