Αρωμα εκλογών αναδίδουν οι υψηλού επιπέδου διαπραγματεύσεις που ξεκινά σήμερα στις Βρυξέλλες ο Κ. Μητσοτάκης, στις οποίες κρίνεται το εργασιακό μέλλον χιλιάδων δημοσίων υπαλλήλων.
Το θέμα των μεταρρυθμίσεων στο Δημόσιο, εν μέσω διαπραγματεύσεων με την τρόικα και υπό το πρίσμα των ενδεχόμενων πρόωρων εκλογών θα συζητήσει στις Βρυξέλλες, με κορυφαίους Ευρωπαίους αξιωματούχους, ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης.
Ο υπουργός θα μιλήσει σήμερα στην Ευρωπαϊκή Σύνοδο για τον Κυβερνητικό Μετασχηματισμό με θέμα τις μεταρρυθμίσεις που προωθεί η κυβέρνηση στη δημόσια διοίκηση.
Ειδικότερα θα κάνει αναφορά στη λεγόμενη κυβερνητική πολιτική εκσυγχρονισμού του Δημοσίου και θα επικεντρωθεί στα -κατά τη γνώμη του- οφέλη που έχει αυτή η πολιτική για τους πολίτες και τις επιχειρήσεις.
Ποιους θα δει
Επίσης, κατά τη διάρκεια της παραμονής του στις Βρυξέλλες ο κ. Μητσοτάκης θα έχει σειρά επαφών με υπουργούς χωρών-μελών και υψηλόβαθμους αξιωματούχους της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Συγκεκριμένα, θα συναντηθεί με τους: Γερούν Ντάισελμπλουμ (επικεφαλής Eurogroup), Πιερ Μοσκοβισί (επίτροπος αρμόδιος για τις Οικονομικές Υποθέσεις), Τόμας Βίζερ (πρόεδρος Euroworking Group), Κάθριν Ντέι (γενική γραμματέας Ευρωπαϊκής Επιτροπής), Φράνσις Μοντ (υπουργός παρά τω πρωθυπουργώ της Μεγάλης Βρετανίας) και Πιερ Κάρλο Παντοάν (υπουργός Οικονομικών της Ιταλικής Δημοκρατίας).
Επισήμως, το βασικό θέμα της ατζέντας σε αυτές τις συναντήσεις του Ελληνα υπουργού θα αφορά τις μεταρρυθμίσεις στην ελληνική δημόσια διοίκηση με έμφαση στην αξιολόγηση τόσο των δομών όσο και του προσωπικού, αλλά και στις ενέργειες για τη μείωση της γραφειοκρατίας. Θα παρουσιάσει, επίσης, την ατζέντα της διοικητικής μεταρρύθμισης 2014-2016.
Στην πραγματικότητα ο υπουργός θα επιχειρήσει να αποσπάσει τη συγκατάθεση των κοινοτικών εταίρων για ευνοϊκή διευθέτηση των εκκρεμοτήτων στο ελληνικό Δημόσιο -που αφορούν υποχρεώσεις που έχει αναλάβει η κυβέρνηση απέναντι στους δανειστές- έτσι ώστε να μην υπάρξει πλήγμα για τον κυβερνητικό συνασπισμό εν όψει της μεγάλης πιθανότητας η χώρα να οδηγηθεί, στις αρχές του νέου έτους, σε πρόωρες εκλογές.
Πρέπει να σημειωθεί πως -ανεξαρτήτως του πώς βλέπει τα πράγματα η κυβέρνηση-, η εκσυγχρονιστική της πολιτική στο Δημόσιο έχει οδηγήσει σε χιλιάδες απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων αλλά και αναγκαστικές -επί της ουσίας- συνταξιοδοτήσεις λόγω της γενικότερης αβεβαιότητας που έχουν επιφέρει η πολιτική των μνημονίων και η προσαρμογή στις απαιτήσεις των δανειστών.
Στην παρούσα φάση, μάλιστα, υποχρεούται να υλοποιήσει τη δέσμευσή της προς τους δανειστές για 15.000 απολύσεις έως το τέλος του χρόνου, πράγμα που σημαίνει ότι για να συμπληρωθεί ο εν λόγω αριθμός μέχρι τέλη Δεκεμβρίου πρέπει να έχουν γίνει 6.500 απολύσεις (κατά ορισμένες κυβερνητικές πηγές) ή 4.000 (σύμφωνα με άλλους υπολογισμούς).
Σε κάθε περίπτωση, η υλοποίηση αυτού του στόχου προδιαγράφει μαύρες γιορτές για χιλιάδες οικογένειες.
Πηγές, πάντως, του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης αναφέρουν ότι στο πλαίσιο της παρούσας διαπραγμάτευσης με την τρόικα γίνεται προσπάθεια ώστε να αποφευχθούν άμεσες απολύσεις και να πειστούν οι δανειστές πως ο αριθμός των απολύσεων που χρειάζονται για να σχηματιστεί το… μαγικό νούμερο των 15.000 υπερκαλύπτεται από τους επίορκους υπαλλήλους και από αυτούς που θα απολυθούν μέσω του επανελέγχου των συμβάσεων και της διαδικασίας περί πλαστών πιστοποιητικών.
Για την ολοκλήρωση, όμως, της όλης διαδικασίας χρειάζεται επιπλέον χρονικό περιθώριο που υπερβαίνει την καταληκτική ημερομηνία της 31ης Δεκεμβρίου 2014. Επισήμως, ο Κ. Μητσοτάκης έχει δηλώσει ότι 2.000 απολύσεις θα προκύψουν έως το τέλος του έτους από τους υπαλλήλους που βρίσκονται ήδη σε διαθεσιμότητα.
Η αριθμητική της... σφαγής
Ακόμη 1.000 υπάλληλοι μπορούν να απολυθούν άμεσα από νομικά πρόσωπα των υπουργείων (850 από το υπουργείο Υποδομών, 150 από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και 90 από το υπουργείο Πολιτισμού). «Είναι ευθύνη των υπουργείων αυτών να προχωρήσουν τη διαδικασία», αναφέρουν με νόημα πηγές του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Σε κάθε περίπτωση, όλες οι πλευρές βεβαιώνουν ότι ο αριθμός των απολύσεων που υπολείπονται μάλλον δεν πρόκειται να καλυφθεί ώς το τέλος του έτους.
Επιπλέον η κυβέρνηση έχει δύο ακόμη εμπόδια να υπερβεί στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές. Αυτά αφορούν την ψήφιση από τη Βουλή του νέου μισθολογίου για το Δημόσιο καθώς και την ψήφιση νέου νομοσχεδίου που αφορά την περιβόητη αξιολόγηση.
Με δεδομένο ότι όλος ο κυβερνητικός συνασπισμός κινείται με όρους προεκλογικούς, η διευθέτηση αυτών των ζητημάτων -ώστε να μην προκαλέσουν εκλογικές απώλειες- απαιτεί λεπτούς χειρισμούς και προπαντός την ανοχή των τροϊκανών.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας