«Συνεννοηθείτε μεταξύ σας». Σε αυτή την προτροπή προχωρά η κυβέρνηση προς τους θεσμούς, στους οποίους πλέον επιρρίπτει πλήρως την ευθύνη για το αδιέξοδο που παρατηρείται στις διαπραγματεύσεις. Το Μαξίμου επιχείρησε μάλιστα, πριν ακόμα διεξαχθούν οι χθεσινές συναντήσεις των κορυφαίων κυβερνητικών εκπροσώπων με τις ηγεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της ΕΚΤ, να αποκαλύψει όλες τις πτυχές των -επί της ουσίας- πολιτικών διαφωνιών που καταγράφονται στην Ομάδα των Βρυξελλών.
Ο Αλέξης Τσίπρας πάντως συνομίλησε το βράδυ της Δευτέρας με τη Γερμανίδα καγκελάριο, με τις δύο πλευρές να συμφωνούν να μη «διαρρεύσει» στον Τύπο το περιεχόμενο της τηλεφωνικής τους επαφής. «Συζητήθηκαν η πορεία των διαπραγματεύσεων στις Βρυξέλλες και ανταλλάχθηκαν απόψεις σχετικά με τα ζητήματα της συμφωνίας της Ελλάδας με τους θεσμούς» ανέφερε η σχετική ανακοίνωση του Μαξίμου.
Πληροφορίες ανέφεραν ωστόσο ότι ο πρωθυπουργός παρέθεσε την οπτική της Αθήνας για τις διαπραγματεύσεις και τις ευθύνες των «θεσμών» για το αδιέξοδο, επιμένοντας ότι οι θεσμοί οφείλουν να διανύσουν και εκείνοι την απόσταση που τους αναλογεί, ώστε να αρθεί το αδιέξοδο στη ρευστότητα της ελληνικής οικονομίας.
Σήμερα αναμένεται να υπάρξει στο Μαξίμου απολογισμός από τις συναντήσεις των Δραγασάκη και Τσακαλώτου με τον Μάριο Ντράγκι (βλ. σελ. 4) και του Γιάνη Βαρουφάκη με τον Μισέλ Σαπέν και τον Πιερ Μοσκοβισί. Κύκλοι του Μαξίμου μιλούσαν χτες για «σοβαρές στρατηγικές διαφωνίες και αντιθέσεις μεταξύ ΔΝΤ και Ευρωπαϊκής Επιτροπής», οι οποίες «δημιουργούν εμπόδια στις διαπραγματεύσεις και υψηλούς κινδύνους».
Τα δημοσιεύματα
Η πραγματικότητα αυτή επιβεβαιώνεται και από τον «εμφύλιο» πόλεμο που έχει ξεσπάσει εντός των διαφορετικών θεσμών και αποτυπώνεται στη «βροχή» δημοσιευμάτων και δηλώσεων αναφορικά με τον κατάλληλο χρόνο και τους επαρκείς όρους επίτευξης της συμφωνίας με την Ελλάδα. Μετά το δημοσίευμα των Financial Times, που ανέφερε ότι «ενδεχομένως το ΔΝΤ να μη δώσει το μερίδιο που του αναλογεί στη δόση ύψους 7,2 δισ. ευρώ» αν «δεν διαγράψουν σημαντικό μέρος του χρέους της Ελλάδας», κίνηση στην οποία αντιτίθεται η Ευρώπη, ήρθαν οι δηλώσεις του Πιερ Μοσκοβισί.
Ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων επί της ουσίας αναγνώρισε τη διάσταση απόψεων μεταξύ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του ΔΝΤ, δηλώνοντας ότι το ζήτημα του χρέους «μπορεί να συζητηθεί μόνο μετά από μια συμφωνία για ένα πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων».
Σε αυτό το πλαίσιο οι κορυφαίοι κυβερνητικοί αντιστρέφουν τη μέχρι τώρα ρητορική και επιχειρηματολογία που εκπορευόταν από την πλευρά των δανειστών. «Μέχρι τώρα οι θεσμοί έλεγαν ότι εμείς ευθυνόμαστε για το αδιέξοδο επειδή έχουμε “κόκκινες γραμμές” και μας κατηγορούσαν ότι δεν φέρνουμε σοβαρές προτάσεις στη διαπραγμάτευση» επισημαίνουν κυβερνητικοί κύκλοι, αντιτείνοντας όμως ότι «και ακριβείς προτάσεις έχουμε και ουσιαστικές υποχωρήσεις έχουμε κάνει για να πετύχουμε τον “έντιμο συμβιβασμό”».
Στον αντίποδα, σύμφωνα με την κυβέρνηση, οι δανειστές είναι διαιρεμένοι και θέτουν σε κίνδυνο την ελληνική οικονομία, καθώς στοιχίζονται πίσω από διαφορετικά πλάνα.
«Το ΔΝΤ θέτει “κόκκινες γραμμές” στο συνταξιοδοτικό και στα εργασιακά, ενώ είναι πιο “χαλαρό” στο θέμα του πρωτογενούς πλεονάσματος» έλεγε χτες κορυφαίο στέλεχος του Μαξίμου. «Αντίθετα, η Κομισιόν έχει “κόκκινες γραμμές” στο πρωτογενές πλεόνασμα, δεν θέλει διαγραφή χρέους και δεν θέτει ιδιαίτερες αντιρρήσεις στο συνταξιοδοτικό και τα εργασιακά».
«Αν τα προσθέσουμε όλα αυτά, τότε οι θεσμοί στο σύνολό τους βάζουν “κόκκινες γραμμές” σε όλα τα θέματα. Ετσι κοινός τόπος δεν γίνεται να βρεθεί» διαμηνύει το Μαξίμου, καταλογίζοντας στους θεσμούς ότι «δεν μπορούν να συνεννοηθούν μεταξύ τους».
Γι’ αυτό και η κυβέρνηση, όπως λένε στο Μαξίμου, αποφάσισε προ ημερών να κάνει δύο επιλογές μπροστά στην «κραυγαλέα αντίφαση» στο εσωτερικό των θεσμών.
Αφενός να κρατήσει στο «συρτάρι» το πολυνομοσχέδιο μέχρι να διαφανεί ότι επίκειται συμφωνία και απελευθέρωση ρευστότητας. Και αφετέρου να θέσει από τώρα το ζήτημα της συνολικής συμφωνίας για το μεσοπρόθεσμο σχέδιο στη μετά τον Ιούνιο εποχή.
Συνάντηση Τσίπρα- Χαμαμί
Τον επικεφαλής του Λαϊκού Μετώπου της Τυνησίας, Χάμα Χαμαμί, υποδέχτηκε χθες ο πρωθυπουργός στο μέγαρο Μαξίμου, με τους δύο ηγέτες να συζητούν για τον σημαντικό ρόλο της Τυνησίας στην ευρύτερη περιοχή, δεδομένων των σημαντικών δημοκρατικών και συνταγματικών αλλαγών των τελευταίων ετών στη χώρα.
Οι Χαμαμί και Τσίπρας συμφώνησαν αναφορικά με την ανάγκη προώθησης της ειρήνης και της σταθερότητας στη Βόρεια Αφρική και στη Μέση Ανατολή, της αποτελεσματικής αντιμετώπισης του τζιχαντισμού και του φονταμενταλισμού, αλλά και για τη σημασία κινητοποίησης των ευρύτερων αριστερών και προοδευτικών δυνάμεων της περιοχής για την οικονομική ανάπτυξη και την κοινωνική αλληλεγγύη.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας