Αν η Κριστίν Λαγκάρντ ήθελε να εκμαιεύσει δύο δεσμεύσεις από τον Γ. Βαρουφάκη, ανήμερα το Πάσχα των καθολικών, ο Ελληνας υπουργός Οικονομικών τις πρόσφερε απλόχερα. Η πρώτη ότι η Ελλάδα θα καταβάλει τη δόση της 9ης Απριλίου προς το ΔΝΤ και η δεύτερη να υπάρξει «αποτελεσματική συνεργασία προς το συμφέρον και των δύο πλευρών», όπως τόνισε η διευθύντρια του Ταμείου.
Ο στόχος της ελληνικής κυβέρνησης φαίνεται να επιτεύχθηκε, και δεν ήταν άλλος από το να «μαλακώσει» το ΔΝΤ, ώστε να «ευθυγραμμιστούν» με αυτό και οι υπόλοιποι εταίροι-δανειστές. Η τακτική που είχε σχεδιάσει η ελληνική πλευρά ήταν να βρεθούν οι δύο πλευρές «στη μέση του δρόμου», κάτι που φάνηκε να επιτυγχάνεται και μέσα από τις δηλώσεις του Γ. Βαρουφάκη. «Είχαμε μια παραγωγικότατη και σε εξαιρετικό κλίμα συνάντηση με την Κρ. Λαγκάρντ για το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα, γιατί πρέπει να ξέρουμε ότι η ελληνική κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να το εφαρμόσει, η Ελλάδα χρειάζεται βαθιές και γρήγορες μεταρρυθμίσεις» είπε ο Ελληνας υπουργός θέτοντας και το περίγραμμα των διαδικασιών. Επισήμανε ότι «ξεκινήσαμε μια συζήτηση που είχε πάρα πολύ ενδιαφέρον για τη διαδικασία με την οποία θα γίνουν πιο αποτελεσματικές οι συζητήσεις στην Ομάδα των Βρυξελλών, στα τεχνικά κλιμάκια της Αθήνας, με στόχο την όσο το δυνατόν πιο γρήγορη ολοκλήρωση των συνομιλιών». Ουσιαστικά η ελληνική πλευρά φαίνεται να πέτυχε αφενός την επαρκέστερη συνεργασία με τους θεσμούς και αφετέρου να επιταχυνθεί η διαδικασία της συγκέντρωσης των στοιχείων, με την πρόκριση της τακτικής των θεματικών ενοτήτων «με στόχο την ταχύτερη ολοκλήρωση των συμφωνιών».
Στο σημείο αυτό δημιουργήθηκε η εντύπωση ότι θα επανερχόταν στο προσκήνιο η αλήστου μνήμης «έφοδος» των κλιμακίων στα υπουργεία, κάτι που διέψευσε με έντονο τρόπο η Αθήνα και το υπουργείο Οικονομικών. «Η νέα τακτική που ακολουθείται δεν υπάρχει κανένας λόγος να αλλάξει» επισήμαναν στελέχη του υπουργείου, τα οποία επιμένουν ότι αφού «έχουμε καλύψει τις υποχρεώσεις του Απριλίου μπορούμε να κινηθούμε λίγο πιο άνετα». Ομως αυτό το «πιο άνετα» περιορίζεται από δύο κρίσιμους παράγοντες: ο πρώτος είναι η διαπίστωση ότι «η οικονομία έχει φτάσει στον πάτο», άρα απαιτείται οι εταίροι να επιταχύνουν τις διαδικασίες ρευστοποίησης, και ο δεύτερος η αντικειμενική αλήθεια ότι «δεν μπορεί η χώρα να πληρώνει δάνεια από ίδιους πόρους, μοναδικό φαινόμενο στα οικονομικά χρονικά».
Δύσκολες απαντήσεις
Το ερώτημα αν «θα βρεθεί η μέση οδός» ώστε να γεφυρωθούν οι διαφορές ανάμεσα στην ελληνική κυβέρνηση και τους θεσμούς είναι σαφές ότι δεν μπορεί να απαντηθεί με ένα «ναι» ή ένα «όχι». Αυτό όμως στο οποίο φαίνεται να συμφώνησαν οι δύο πλευρές στην Ουάσινγκτον είναι ότι «η συνεχιζόμενη αβεβαιότητα δεν είναι προς το συμφέρον της Ελλάδας», διαπίστωση που επιτρέπει στην ελληνική πλευρά να αντιμετωπίζει με συγκρατημένη αισιοδοξία το εγγύς μέλλον.
Με δεδομένο ότι στις προθέσεις της κυβέρνησης δεν είναι η ρήξη, «εκτός και αν οδηγηθούμε σε αυτή με ευθύνη όχι δική μας», φαίνεται ότι μέσω Ουάσινγκτον ανοίγει ο δρόμος για τις Βρυξέλλες, αφού, όπως επιμένει η Αθήνα, «έχουμε τηρήσει όλες τις δεσμεύσεις μας, οφείλουν να κάνουν το ίδιο και οι εταίροι».
Πάντως στην κυβέρνηση δεν κρύβουν την ανησυχία τους ότι πίσω από τις καθυστερήσεις υποβόσκει επί της ουσίας ένας πολιτικός πόλεμος, ο οποίος έχει να κάνει με τον προσανατολισμό της αριστερής κυβέρνησης. «Ουσιαστικά πιεζόμαστε να αλλάξουμε τον πυρήνα της πολιτικής μας, κυρίως στα θέματα των ιδιωτικοποιήσεων, του Ασφαλιστικού και των εργασιακών σχέσεων» υποστηρίζουν στελέχη του Μαξίμου, τα οποία με κανέναν τρόπο δεν θέλουν να «ανοίξει τέτοιου είδους μέτωπο», γιατί -όπως επισημαίνουν- «αν στις διαθέσεις των εταίρων επικρατήσει η άποψη να αλλάξουμε τις κόκκινες γραμμές μας, τότε θα μιλάμε για ιδεολογικού περιεχομένου αντιπαράθεση». Και τότε όλα τα σενάρια θα είναι ανοιχτά...
Δεσμεύσεις ζητούν και οι ΗΠΑ
O αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, αρμόδιος για τις διεθνείς υποθέσεις, Νέιθαν Σιτς, συναντήθηκε σήμερα με τον Ελληνα υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη και συζήτησαν τις τελευταίες εξελίξεις στην Ελλάδα.
Ο αναπληρωτής υπουργός κάλεσε την Ελλάδα να δεσμευτεί πλήρως στη διαδικασία των τεχνικών διαπραγματεύσεων με τους διεθνείς εταίρους της, ώστε να ολοκληρωθεί το εκτενές σύνολο μεταρρυθμίσεων, το οποίο θα έχει αποτέλεσμα τη χρηματοπιστωτική υποστήριξη από τους πιστωτές της Ελλάδας.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας