Χαμηλώνει τον πήχη των προσδοκιών όσον αφορά τα έσοδα από offshore εταιρείες ή τη λίστα Λαγκάρντ ο Παναγιώτης Νικολούδης, εξηγώντας ότι πρόκειται για ένα πολύ δύσκολο έργο που απαιτεί χρόνο, διασταυρώσεις και διεθνείς συνεργασίες, οι οποίες δεν είναι πάντοτε διαθέσιμες.
«Ο έλεγχος της λίστας Λαγκάρντ είναι καταρχήν εξαιρετικά δύσκολος, δεδομένου ότι η Ελβετία θεωρεί ότι με παράνομο τρόπο έφυγαν αυτά τα στοιχεία από τη συγκεκριμένα τράπεζα και αρνείται να δώσει οποιαδήποτε πληροφορία» επισήμανε την Παρασκευή στη Βουλή ο υπουργός Επικρατείας, αρμόδιος για την καταπολέμηση της διαφθοράς, με αφορμή σχετική επίκαιρη ερώτηση του Ηλ. Κασιδιάρη (Χ.Α.).
Το δέντρο και το δάσος
Στη συνέχεια ο πρώην αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου εξήγησε ότι ένας φορολογικός έλεγχος στηριζόμενος μόνο σε τέτοιου είδους λίστες θα καταλήξει σε λάθος συμπεράσματα, γιατί «έχεις μόνο το δέντρο και δεν βλέπεις το δάσος». Ο σωστός τρόπος, όπως είπε, είναι να γίνουν διασταυρώσεις με τις τραπεζικές καταθέσεις, το χρηματιστηριακό χαρτοφυλάκιο και τυχόν εμβάσματα στο εξωτερικό, ώστε οι αρχές να έχουν την ολοκληρωμένη εικόνα. Υπενθυμίζεται πως η λίστα Λαγκάρντ ήρθε στην Ελλάδα τον Σεπτέμβριο του 2010 και έως τον Μάρτιο του 2015 δεν έχει εισπραχθεί ακόμη ούτε ένα ευρώ.
Απαντώντας στις απορίες του κ. Κασιδιαρη για τον έλεγχο δύο συγκεκριμένων προσώπων στη λίστα Λαγκάρντ, δηλαδή τον σύμβουλο του Αντώνη Σαμαρά, Στ. Παπασταύρου, και τον πρώην εκπρόσωπο του ισραηλινού στρατού στην Ελλάδα, Σ. Μιωνί, ο κ. Νικολούδης είπε πως είχαν ξεκινήσει οι διαδικασίες ελέγχου και ο ίδιος έδωσε εντολή να επιταχυνθούν.
Αναφερόμενος στις περίφημες offshore με έδρα το εξωτερικό, ο υπουργός διευκρίνισε ότι από τις 766 υπεράκτιες εταιρείες που έχουν εντοπιστεί, έχουν ελεγχθεί από το ΣΔΟΕ οι 72 και βρίσκεται σε εξέλιξη ο έλεγχος για άλλες 365. «Είναι όμως ένα πάρα πολύ δύσκολο θέμα και δεν μπορεί να το λύσει από μόνη της η Ελλάδα» σημείωσε. Στοιχεία για πρόστιμα που έχουν βεβαιωθεί και ποσά που έχουν εισπραχθεί ωστόσο δεν παρέθεσε.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας