Κατ αρχήν συμφωνία επετεύχθη στη χθεσινή τρίτη κατά σειρά συνεδρίαση της διακομματικής επιτροπής για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού από τον τόπο κατοικίας τους. Η κοινή βάση του νομοσχεδίου, που θα προωθήσει η κυβέρνηση και για την οποία «φαίνεται να εξασφαλίζεται η βάση των 200 βουλευτών», σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών, Τ. Θεοδωρικάκο, βασίζεται σε 4 άξονες που διαμορφώθηκαν έπειτα από οπισθοχωρήσεις των περισσότερων κοινοβουλευτικών κομμάτων.
Ο «σκόπελος» του τρόπου πιστοποίησης του ανώτατου χρόνου που απουσιάζει από τη χώρα ένας εκτός ελληνικής επικράτειας εκλογέας ξεπεράστηκε, με την κυβέρνηση να υιοθετεί σχετική πρόταση του ΚΚΕ. Από πλευράς ΚΚΕ, όμως, όπως αποσαφήνισε ο Γ. Γκιόκας, «ακόμη δεν υπάρχει καμία συμφωνία, με την έννοια ότι θα περιμένουμε να γίνει η συνταγματική θωράκιση των κριτηρίων που θέτουμε και φυσικά θα περιμένουμε να δούμε και το νομοσχέδιο της κυβέρνησης στη Βουλή».
Η θέση του ΣΥΡΙΖΑ
Επιφυλακτικός και ο ΣΥΡΙΖΑ, με ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπερψηφίσει την κυβερνητική πρόταση: «Αναμένουμε το νομοσχέδιο για να δούμε κατά πόσο η κυβέρνηση θα ανταποκριθεί στις αρχές που έχουμε θέσει», σημείωσε ο Γ. Κατρούγκαλος, σχολιάζοντας σχετικά με την υπόθεση ότι αποτελεί «μια από τις κλασικές περιπτώσεις όπου ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες». Μοναδική διαφωνία καταγράφεται από πλευράς του ΜέΡΑ 25.
Τα 4 σημεία της κοινής βάσης στην οποία κατέληξε η διακομματική επιτροπή είναι τα εξής:
- Η ψήφος των Ελλήνων του εξωτερικού θα είναι ισότιμη με την ψήφο των εντός επικρατείας εκλογέων. Θα προσμετράται δηλαδή στο γενικό εκλογικό αποτέλεσμα και θα υπολογίζεται για την κατανομή των 300 εδρών.
- Οι Ελληνες του εξωτερικού θα ψηφίζουν το ψηφοδέλτιο Επικρατείας του κόμματος της επιλογής τους. Ο αριθμός των βουλευτών Επικρατείας αυξάνεται από 12 σε 15 (το ανώτατο επιτρεπτό όριο από το Σύνταγμα). Θα είναι στην επιλογή του κόμματος η συμπερίληψη υποψηφίων που εκπροσωπούν τον απόδημο ελληνισμό, ο αριθμός τέτοιων προσωπικοτήτων και η τοποθέτησή τους σε εκλόγιμη ή μη θέση.
- Το εκλογικό δικαίωμα των Ελλήνων του εξωτερικού θα ασκείται με αυτοπρόσωπη παρουσία και μόνο. Απορρίπτεται η επιστολική ψήφος. Κάλπες για τους εκτός επικρατείας εκλογείς θα στηθούν σε πρεσβείες, προξενεία και σε όποια άλλα σημεία συμφωνηθεί. Απαιτείται, βέβαια, πρώτα να σχηματιστούν οι εκλογικοί κατάλογοι εξωτερικού, οι οποίοι θα αποτυπώσουν και το μέγεθος του εκτός επικρατείας εκλογικού σώματος. Οι Ελληνες του εξωτερικού θα κληθούν να υποβάλουν αίτηση στο υπουργείο Εσωτερικών και για αυτό τον σκοπό το υπουργείο θα διαμορφώσει σχετική ηλεκτρονική βάση.
- Θα πρέπει να αποδεικνύουν τουλάχιστον δύο χρόνια διαμονής στην Ελλάδα την τελευταία 35ετία. Τεκμήρια θα αποτελέσουν δημόσια έγγραφα, όπως όσα βεβαιώνουν εργασία (ένσημα), σπουδές (ακόμα και φοίτηση σε δημοτικό σχολείο), εκπλήρωση στρατιωτικής θητείας κ.λπ.
Το τελευταίο ζήτημα αποτέλεσε και το μεγάλο «αγκάθι» για την επίτευξη της απαιτούμενης συναίνεσης. Υπενθυμίζεται ότι την προχθεσινή συνεδρίαση της διακομματικής απασχόλησε η αδυναμία να τεκμηριωθεί ο ανώτατος χρόνος απουσίας από τη χώρα, που συζητούνταν να τεθεί στα 30 έτη. Συμφωνία κατεγράφη έπειτα από σχετική πρόταση που επανυπέβαλε το ΚΚΕ.
Ετοιμο το νομοσχέδιο
Εν ολίγοις, στην περίπτωση που η παραπάνω κοινή βάση αποτυπωθεί σε νομοσχέδιο, δεν αποτελεί τίποτε άλλο παρά την παροχή της δυνατότητας στους ήδη εγγεγραμμένους στους εκλογικούς καταλόγους πολίτες της χώρας να ψηφίζουν από τον τόπο κατοικίας τους.
Το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών, σύμφωνα με πληροφορίες της «Εφ.Συν.», είναι ήδη έτοιμο. Απομένει να τροποποιηθεί, ώστε να ενσωματώσει τα όσα συμφωνήθηκαν στη διακομματική επιτροπή. Σε κάθε περίπτωση, το υπουργείο θα το καταθέσει προς ψήφιση στη Βουλή εντός τους έτους, δηλαδή σε διάστημα μικρότερο των επόμενων 2,5 μηνών.
Το πρώτο βήμα, όμως, για διευκόλυνση της ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού από τον τόπο κατοικίας τους θα γίνει σύντομα και συγκεκριμένα την Τετάρτη 30 Οκτωβρίου στη Βουλή, στο πλαίσιο της συνταγματικής αναθεώρησης. Ειδικότερα, θα υπάρξει προσθήκη στο άρθρο 54, που θα δίνει τη δυνατότητα νομοθέτησης περιορισμών, όπως αυτός της 35ετίας. Πρόκειται για την απαραίτητη συνταγματική θωράκισή τους προς κατάθεση νομοσχεδίου.
Πιθανότατα στην ίδια διαδικασία να προστεθεί και πρόβλεψη για μελλοντική δημιουργία εκλογικών περιφερειών αποδήμων. Πληροφορίες αναφέρουν ότι σχετική δέσμευση παρείχε στο ΜέΡΑ 25 ο υπουργός Επικρατείας, Γ. Γεραπετρίτης. Από πλευράς υπουργείου Εσωτερικών, που χαρακτηρίζει μια «πολύ σημαντική στιγμή» την κατάληξη της χθεσινής συνεδρίασης, ξεκαθαρίζεται ότι η κυβέρνηση θα επιμείνει στην ανάγκη ψήφισης του προς κατάθεση νομοσχεδίου και από τους 300 βουλευτές, «ώστε να μην υπάρχει περιθώριο αμφισβήτησής του».
«Ολα τα κόμματα έχουν κάνει συμβιβασμούς», υπογραμμίζουν πηγές από το υπουργείο Εσωτερικών. Κάτι που προφανώς ισχύει και για την περίπτωση της κυβέρνησης. Χαρακτηριστικό είναι ότι ο κ. Θεοδωρικάκος έσπευσε να δώσει εξηγήσεις προς την ομογένεια, εν είδει απολογίας: «Οσοι δεν περιλαμβάνονται σε αυτόν τον κατάλογο (σ.σ. των ήδη εγγεγραμμένων) -γιατί γνωρίζετε ότι η θέση της κυβερνήσεως είναι ότι θέλαμε όλοι να τύχουν αυτής της διευκόλυνσης και μάλιστα με επιστολική ψήφο, δεν είχαμε 200 ψήφους για να το περάσουμε όπως απαιτεί το Σύνταγμα- τους καλώ να το δουν σαν ένα πολύ μεγάλο βήμα μπροστά. Επιτέλους οι Ελληνες του εξωτερικού θα μπορούν να ψηφίσουν από τον τόπο τους».
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας