Στην επίσπευση των διαδικασιών για τις αλλαγές στην ηγεσία της Δικαιοσύνης φαίνεται ότι προχωράει η κυβέρνηση, καθώς το υπουργικό συμβούλιο συνεδριάζει αυτή την ώρα υπό την προεδρία του Αλέξη Τσίπρα στη Βουλή, μετά την πρόταση του υπουργού Δικαιοσύνης για συναινετική επιλογή στη διαδικασία επιλογής, την οποία αρνήθηκε η Νέα Δημοκρατία.
Κριτική στην αξιωματική αντιπολίτευση από τους υπουργούς
Κατά την προσέλευσή τους, δεν ήταν λίγοι οι υπουργοί που στράφηκαν κατά της Ν.Δ. για την άρνησή της να συναινέσει.
Ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης, Δημήτρης Παπαγγελόπουλος, αναφερόμενος στις επικρίσεις συνταγματολόγων για τον ορισμό της ηγεσίας της Δικαιοσύνης ζήτησε δηκτικά «να εκφράζουν το Σύνταγμα και όχι τις πολιτικές τους θέσεις».
Η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Θεανώ Φωτίου, υποστήριξε ότι «η ΝΔ όπως φαίνεται και στο θέμα Δικαιοσύνης λειτουργεί ωσάν να είναι η νόμιμη κυβέρνηση της χώρας, ενώ δεν έχει εκλεγεί».
Από την πλευρά της η Όλγα Γεροβασίλη, υπουργός Προστασίας του Πολίτη, ανέφερε ότι «είχε μία ευκαιρία η ΝΔ να δείξει το συναινετικό της πρόσωπο και έδειξε το πραγματικό της».
Παράλληλα, ορισμένοι υπουργοί ρωτήθηκαν και για ήττα της περασμένης Κυριακής και τη μάχη των βουλευτικών εκλογών με τον Γιώργο Κατρούγκαλο να σημειώνει ότι «το στοίχημα είναι δύσκολο, αλλά για τα δύσκολα είμαστε». Στο ίδιο ερώτημα η αναπληρώτρια υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Σία Αναγνωστοπούλου, παρατήρησε ότι «στη μάχη πας για να κερδίσεις».
Ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός, απέφυγε να απαντήσει σε ερώτηση για συμπεριφορές στελεχών που στοίχησαν στο αποτέλεσμα, ενώ και ο υπουργός Εσωτερικών, Αλέξης Χαρίτσης, δεν θέλησε να πάρει θέση για το ζήτημα της Δικαιοσύνης.
Τέλος, ο υπουργός Επικρατείας, Χριστόφορος Βερναρδάκης, σε ερώτηση «τι απαντάτε για τις επικρίσεις που δέχεστε;» υποστήριξε «τίποτα, τίποτα».
Βραδινή σύσκεψη στο ΥΠΟΙΚ
Εν όψει της σημερινής συνεδρίασης υπουργοί και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ συμμετείχαν χθες βράδυ σε σύσκεψη στο γραφείο του υπουργού Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτου. Το αντικείμενο της συνάντησης δεν ανακοινώθηκε, αλλά σύμφωνα με πληροφορίες στο τραπέζι βρέθηκαν η προεκλογική εκστρατεία του κόμματος και συνολικά η παρουσίαση του σχεδίου για την επόμενη ημέρα.
Επίσης, χθες βράδυ ο Δημήτρης Τζανακόπουλος τόνισε πως η Ν.Δ. απέρριψε την πρόταση «για πολύ συγκεκριμένους λόγους γιατί θέλει να ακυρώσει τη διαδικασία της προεπιλογής, να την επανεκκινήσει και στη συνέχεια να επιλέξει εκείνα τα πρόσωπα που θεωρεί βέλτιστα» και επιβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει, καθώς «έχει το απόλυτο δικαίωμα να ασκήσει τις αρμοδιότητές της ως τη λήξη της θητείας της».
Μιλώντας στο κανάλι Open o κυβερνητικός εκπρόσωπος επεσήμανε το γεγονός ότι είχε προηγηθεί η διαδικασία προεπιλογής στο κοινοβούλιο και τη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής, όπου η αξιωματική αντιπολίτευση ψήφισε ορισμένα πρόσωπα ανώτατων δικαστικών λειτουργών και κατήγγειλε ότι «η Ν.Δ. θεωρεί ότι μπορεί να χειραγωγήσει την ελληνική δικαιοσύνη».
Ο υπουργός εκτίμησε πως η Ν.Δ. νομίζει ότι μπορεί να χειραγωγήσει δικαστές γιατί υπάρχουν πάμπολλες ανοικτές υποθέσεις που την αφορούν και πως γι' αυτόν τον λόγο δεν δέχεται τη συναινετική πρόταση, ενώ έκανε λόγο για προσβολή στα «ίδια τα πρόσωπα των ανώτατων δικαστικών που συμμετείχαν στη διαδικασία και συνολικά τη δικαιοσύνη».
Χθες το Μαξίμου τόνισε πως η κυβέρνηση παρά το γεγονός ότι έχει τη συνταγματική αρμοδιότητα αλλά και τη νομική υποχρέωση να προχωρήσει στον ορισμό της ηγεσίας της Δικαιοσύνης κάλεσε τη Ν.Δ. στο τραπέζι του διαλόγου για να βρεθεί συναινετική λύση.
«Οι μάσκες έπεσαν για τη ΝΔ. Δε θέλουν τη συναινετική επιλογή, δε θέλουν την τήρηση του νόμου και του Συντάγματος. Γιατί άραγε; Ποιος έχει λόγο να αρνείται τη συναινετική επιλογή; Και τι σχέση μπορεί να έχει αυτή η σπουδή της ΝΔ με τις ανοιχτές δικαστικές υποθέσεις στελεχών της;» σημειώνεται στην ανακοίνωση του γραφείου του πρωθυπουργού.
Προηγήθηκαν αντιδράσεις από την αντιπολίτευση με την Φώφη Γεννηματά να δηλώνει -πριν την αρνητική απάντηση της Ν.Δ.- ότι «η διακομματική συμφωνία ΣΥΡΙΖΑ και Ν.Δ. ούτε αντιμετωπίζει ούτε διορθώνει τη θεσμική ακροβασία που επιχειρείται» ζητώντας να σταματήσουν «τα δικομματικά παιχνίδια με τη Δικαιοσύνη» και το ΚΚΕ να εκφράζει τη διαφωνία του με τον διορισμό της ηγεσίας των δικαστηρίων από την εκάστοτε κυβέρνηση, «πολύ περισσότερο όταν αυτό επιχειρείται να γίνει κατά την προεκλογική περίοδο και σε συνεννόηση μεταξύ των δύο κομμάτων. Γι' αυτό το λόγο και στην πρόσφατη συνταγματική αναθεώρηση το ΚΚΕ κατέθεσε πρόταση για να αλλάξει το σημερινό απαράδεκτο καθεστώς».
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας