Οι επαφές του πρωθυπουργού Αλ. Τσίπρα και του υπουργού Οικονομικών Γ. Βαρουφάκη στις ανά την Ευρώπη συναντήσεις τους δημιουργούν κλίμα αισιοδοξίας στην κυβέρνηση, ταυτόχρονα όμως όλη αυτή η εκστρατεία «κοιτάζει» και προς την άλλη πλευρά του Ατλαντικού.
Στις προθέσεις της κυβέρνησης είναι να δημιουργήσουν ένα νέο μοντέλο επαφών, συνεννοήσεων και ανάπτυξης των σχέσεων με τις ΗΠΑ, στον αντίποδα της λογικής της κυβέρνησης της Ν.Δ. η οποία είχε επιλέξει να διαρρήξει τους δεσμούς με την Ουάσινγκτον. «Είμαστε προσανατολισμένοι στην άσκηση μιας πολυδιάστατης και πολυεπίπεδης εξωτερικής πολιτικής, η οποία θα ασκείται επ' ωφελεία της χώρας» επισημαίνουν κυβερνητικά στελέχη, τα οποία με κανέναν τρόπο και κάτω από οποιεσδήποτε πιέσεις δεν επιθυμούν να επαναλάβουν «τα λάθη της προηγούμενης κυβέρνησης στην άσκηση εξωτερικής πολιτικής».
Δεν είναι άλλωστε τυχαία η συγκρότηση του υπουργείου Εξωτερικών με πρόσωπα στην ατζέντα των οποίων τον πρώτο λόγο έχει η άσκηση οικονομικής διπλωματίας με ό,τι αυτή συνεπάγεται. Τα μηνύματα που έφτασαν ήδη στο Μαξίμου, με πρώτο εκείνο του Αμερικανού προέδρου Μπ. Ομπάμα και την εξαιρετικά φιλική συζήτησή του με τον Αλ. Τσίπρα, εκτιμήθηκαν από τους συμβούλους του πρωθυπουργού ως «η πρώτη ένδειξη στροφής της αμερικανικής διπλωματίας».
Η άφιξη εξάλλου κλιμακίου του αμερικανικού υπουργείου Οικονομίας με επικεφαλής τον Νταλίπ Σινγκ, αναπληρωτή υφυπουργό Οικονομίας για ευρωπαϊκά θέματα, κατά πάσα πιθανότητα μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου, δημιουργεί την αίσθηση ότι «κάτι αλλάζει όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά και για την Ευρώπη».
Τα αμερικανικά ΜΜΕ
Το ευνοϊκό κλίμα που έχει διαμορφωθεί στην πέραν του Ατλαντικού πλευρά επιτείνεται και από τη στάση μέρους του αμερικανικού Τύπου.
Στα συνεχή δημοσιεύματα έμμεσης αν όχι άμεσης στήριξης προς την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, προστέθηκε χθες και εκείνο της «Ουάσινγκτον Ποστ», στο οποίο αναφέρεται ότι «για το καλό της Ευρώπης, η Ελλάδα χρειάζεται μια νέα συμφωνία», σημειώνοντας ότι «οι ΗΠΑ πρέπει να σώσουν την Ευρώπη από την τρέλα της».
Είναι χαρακτηριστικό ότι στο άρθρο της Katrina van de Heuvel, τονίζεται πως «το ερώτημα είναι αν η υπόλοιπη Ευρώπη θα επιδείξει πολιτική ικανότητα ή θα καταδικάσει τους λαούς της Ευρώπης σε μια πολυετή εξαθλίωση».
Και προβαίνει στην πρόταση «η Αμερική ως σύμμαχος και εμπορικός εταίρος έχει κάποιον ρόλο να διαδραματίσει, η αμερικανική κυβέρνηση πρέπει να παρέμβει για να θέσει υπό αμφισβήτηση την απερισκεψία της Γερμανίας, η κυβέρνηση Ομπάμα μπορεί να χρησιμοποιήσει την επιρροή της στο ΔΝΤ για την επίτευξη μιας νέας συμφωνίας».
Είναι σαφές ότι στο μέγαρο Μαξίμου παρακολουθούν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τις κινήσεις της Ουάσινγκτον, χωρίς να παραβλέπουν ότι «στο νέο γεωστρατηγικό τοπίο που είναι υπό διαμόρφωση, η χώρα μας δεν μπορεί να μένει απλώς θεατής».
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας