Η χθεσινή επίσκεψη του Αλ. Τσίπρα στη Λευκωσία, με την οποία ξεκίνησε την ευρωπαϊκή του περιοδεία ο πρωθυπουργός, προβλεπόταν «τυπική» και χωρίς «εκπλήξεις». Ωστόσο παρήγαγε εμφανώς θετικά αποτελέσματα για την τακτική που ακολουθεί η Αθήνα στην αναζήτηση συμμάχων.
«Ωριμη και αναγκαία για την Ευρώπη εξέλιξη» η αντικατάσταση της τρόικας, δήλωσε ο πρωθυπουργός, ενώ ο Κύπριος πρόεδρος, Νίκος Αναστασιάδης, επιβεβαίωσε ότι οι ηγεσίες των δύο χωρών κινούνται «στην ίδια γραμμή όσον αφορά την ανάγκη αλλαγών προς όφελος ευρύτερα των Ευρωπαίων πολιτών».
Επί κυπριακού εδάφους, άλλωστε, ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι η Ελλάδα θα παραμείνει στραμμένη στην Ευρώπη. Ο Αλέξης Τσίπρας απέκλεισε το ενδεχόμενο να ζητήσει οικονομική βοήθεια από τη Ρωσία, καθώς «βρισκόμαστε σε ουσιαστικές διαπραγματεύσεις με τους εταίρους μας και αυτούς που μας έχουν δανείσει χρήματα». Συμπλήρωσε δε πως «έχουμε υποχρεώσεις απέναντί τους. Προς το παρόν δεν υπάρχουν άλλες σκέψεις στο τραπέζι».
Απαιτείται χρόνος
Σειρά έχει σήμερα η Ρώμη, ενώ η ελληνική πλευρά θεωρεί πως η συνάντηση Τσίπρα - Ρέντσι θα διεξαχθεί σε πρόσφορο έδαφος για μια παραγωγική συζήτηση. Ο Ελληνας πρωθυπουργός θα επισημάνει πως η αναγκαία στροφή προς την ανάπτυξη και τις επενδύσεις δεν μπορεί να επιτευχθεί μέσα από τον σκληρό μηχανισμό της τρόικας, ενώ θα επαναλάβει πως απαιτείται χρόνος και δημοσιονομικός «χώρος» για τις δέουσες κινήσεις.
Θα υπογραμμίσει, μάλιστα, ότι οι μεταρρυθμίσεις της νέας κυβέρνησης θα έχουν επίκεντρο τη φορολογία και την αναδιοργάνωση της δημόσιας διοίκησης.
Ηδη πάντως τα πρώτα αποτελέσματα της διαπραγμάτευσης κάνουν την εμφάνισή τους, αποτελέσματα τα οποία αποτυπώνονται στην ιδιαίτερη πολιτική κινητικότητα εντός της ευρωζώνης. Ούτως ή άλλως στην ευρωπαϊκή «σκακιέρα» η κάθε χώρα υπολογίζει να εξαγάγει δικά της συμπεράσματα και οφέλη μέσα από την αμφισβήτηση της μονοκρατορίας της γερμανικής πολιτικής.
Χαρακτηριστική είναι και η «ενεργητικότητα» με την οποία κινείται η γερμανική κυβέρνηση. Δεν θα ήταν υπερβολικό να παρατηρήσει κανείς ότι η γερμανική ηγεσία επί της ουσίας ακολουθεί κατά πόδας τις πρωτοβουλίες της ελληνικής πλευράς. Ο ίδιος ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, άλλωστε, με δηλώσεις του άφησε ανοικτό ένα σημαντικό «παράθυρο»: «Δεν θα αποδεχθούμε μονομερείς αλλαγές στο πρόγραμμα», είπε, χωρίς να απορρίπτει επί της ουσίας την αναγκαιότητα αλλαγών, ώστε να επέλθει πολιτική ισορροπία στην ευρωζώνη.
Γι’ αυτό και λαμβάνει ιδιαίτερη σημασία η επικείμενη συνάντηση του Ελληνα πρωθυπουργού με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής το πρωί της Τετάρτης. Ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ φέρεται από πηγές των Βρυξελλών να είναι έτοιμος να συζητήσει τη σύναψη μιας πολιτικής συμφωνίας μεταξύ της Ελλάδας και της Ευρώπης, επί της οποίας θα ξεκινήσει έπειτα η τεχνική διαπραγμάτευση επί των οικονομικών.
Στις συνομιλίες αυτές δεν αποκλείεται να τεθούν από την πλευρά της ευρωπαϊκής ηγεσίας και τα ζητήματα που αφορούν την εκπροσώπηση της χώρας στην Επιτροπή, μιας και πληθαίνουν τα ανεπιβεβαίωτα σενάρια για την τύχη του Δημήτρη Αβραμόπουλου.
Μετά και τη συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον Γάλλο πρόεδρο, Φρανσουά Ολάντ, που αναμένεται να διεξαχθεί το απόγευμα της ίδιας μέρας, η ελληνική κυβέρνηση επιθυμεί να έχει το πολιτικό πλεονέκτημα, όταν στη Βουλή θα καταθέσει τις προγραμματικές της δηλώσεις το προσεχές Σάββατο, που θα περιλαμβάνουν τις κοινωνικές μεταρρυθμιστικές τομές, που θα προκαλέσουν τη θετική στάση των Ευρωπαίων.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας