Ο σταρ των οικονομικών
Ο νέος «τσάρος» της ελληνικής οικονομίας, που γράφει το όνομά του με ένα «ν», ανέλαβε καθήκοντα πριν ακόμα ορκιστεί, καθώς ήδη από προχθές, Δευτέρα, είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο του Eurogroup, Γ. Ντάιζελμπλουμ, με τον οποίο θα συναντηθεί την Παρασκευή στην Αθήνα. Είναι επισκέπτης καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Τέξας, Lyndon Johnson Graduate School of Public Affairs, στο Οστιν, καθώς και «economist-in-residence» στην εταιρεία Valve Software, στο Σιάτλ των ΗΠΑ.
«Διδάσκει οικονομική θεωρία στο Πανεπιστήμιο της Αθηνών προσποιούμενος έντεχνα τον οικονομολόγο», όπως ο ίδιος αναφέρει στο βιογραφικό του στο www.protagon.gr, στο οποίο είναι (ήταν) τακτικός αρθρογράφος.
Το μεγαλύτερό του χάρισμα -και όχι το μοναδικό θέλουμε να ελπίζουμε- είναι το επικοινωνιακό. Ο 54χρονος «τσάρος» με το ξυρισμένο κεφάλι, τα δερμάτινα τζάκετ και τα εμπριμέ πουκάμισα οδηγεί μηχανή και γοητεύει με εξαιρετική ευκολία το ακροατήριο - είναι ατακαδόρος. Στις διαλέξεις του γίνεται το αδιαχώρητο, καθώς μπορεί σε απλή γλώσσα, σαν να λέει παραμύθι, να εξηγήσει το πιο σύνθετο οικονομικό ζήτημα.
Γι’ αυτόν τον λόγο άλλωστε έχει 131.000 followers στο twitter και σάρωσε με 135.683 σταυρούς στη Β' Αθήνας.
Διετέλεσε σύμβουλος του Γ. Παπανδρέου τα έτη 2004-2006 «αλλά διαφώνησα και έφυγα».
Τα διεθνή ΜΜΕ του είχαν κάνει εκτενή αφιερώματα όταν προσελήφθη ως ειδικός αναλυτής από την εταιρεία βιντεοπαιχνιδιών Valve για «συναλλαγές με εικονικά νομίσματα στην Κεντρική Διαγαλαξιακή Τράπεζα».
Η Valve, όπως είχε πει ο διευθυντής της εταιρείας, αντιμετώπιζε σειρά οικονομικών προβλημάτων που επιζητούσαν άμεσα μια λύση και ο Γιάνης Βαρουφάκης ήταν η σοφότερη επιλογή.
Μαζί με τη σύζυγό του, εικαστικό Δανάη Στράτου, με την οποία έχουν αποκτήσει μια κόρη, έχουν ιδρύσει τη MKO Vital Space Project, που έχει σκοπό της τη διερεύνηση μέσα από την τέχνη φαινομένων όπως ο υπερπληθυσμός των σύγχρονων πόλεων σε σχέση με τον υπαίθριο χώρο που ερημώνει.
Το στίγμα για την πολιτική που θα ακολουθήσει το έδωσε χθες. Εγραψε στην προσωπική του ιστοσελίδα για τη συνομιλία που είχε με τον Ελληνα βοηθό-διερμηνέα Ισπανίδας δημοσιογράφου που είχε πάει να του πάρει συνέντευξη. Ηταν ένας άστεγος, πρώην καθηγητής ξένων γλωσσών, που βλέπει, όπως εξομολογήθηκε στον Βαρουφάκη, το παιδί του μία φορά τον μήνα και κάνει δουλειές του ποδαριού όταν καταφέρει να πλυθεί ώστε να δείχνει κανονικός άνθρωπος.
«Δεν σας ζητώ να κάνετε κάτι για μένα. Εγώ τελείωσα. Σας ζητώ να κάνετε ό,τι μπορείτε για εκείνους που δεν έχουν πέσει ακόμα εδώ που είμαι εγώ μέσα από τις χαραμάδες της κοινωνίας» είπε στον άνθρωπο που μερικές ημέρες μετά θα γινόταν «τσάρος».
«Καθώς αργότερα θα μπαίνω στο υπουργείο Οικονομικών θα σκέφτομαι τα λόγια αυτά. Ούτε τα spreads, ούτε τα έντοκα, ούτε τα προσυμφωνηθέντα. Αυτά τα λόγια θα σκέφτομαι…» έγραψε χθες ο Γ. Βαρουφάκης.
Ο 54χρονος υπουργός προέρχεται από αριστερή οικογένεια, ο πατέρας του είχε φυλακιστεί και εξοριστεί στη Μακρόνησο και είχε φιλόλογο τον Πέτρο Μώραλη, μετέπειτα υπουργό του ΠΑΣΟΚ και πατέρα του σημερινού δημάρχου Πειραιά.
Α.ΣΠΗΛΙΩΤΗ
Αναπληρώτρια υπουργός
Νάντια Βαλαβάνη
Η Νάντια Βαλαβάνη είναι μία από τις ξεχωριστές μορφές του αντιδικτατορικού φοιτητικού κινήματος. Μαζί με την Ιωάννα Καρυστιάνη υπήρξαν μέλη της ΑντιΕΦΕΕ αλλά και ζωντανοί θρύλοι παλικαριάς στις εξεγέρσεις τον φοιτητών στη Νομική και στο Πολυτεχνείο. Από την ΑΣΟΕΕ συνελήφθη στο μεγάλο χτύπημα της ΚΝΕ το 1974, βασανίστηκε σκληρά και δικάστηκε από το έκτακτο Στρατοδικείο. Οδηγήθηκε στη φυλακή και αφέθηκε ελεύθερη μόλις έπεσε η χούντα. Εκλέχτηκε στο Κεντρικό Συμβούλιο της ΕΦΕΕ στο πρώτο Πανσπουδαστικό Συνέδριο με την Πανσπουδαστική της ΚΝΕ. Ηταν παντρεμένη με τον Δήμο Τσακνιά, νομικό και στέλεχος του ΚΚΕ (από όπου έφυγαν και οι δύο μετά τη διάσπαση του 1988), ο οποίος έχασε τη μάχη για τη ζωή πολύ πρόσφατα και δεν πρόλαβε να δει την Αριστερά και τη Νάντια στην κυβέρνηση. Μετά την αποχώρησή της από το ΚΚΕ πήγε για ένα διάστημα στο Αριστερό Ρεύμα μέχρι που εντάχτηκε πλήρως στον ΣΥΡΙΖΑ. Το κομμάτι της διανοούμενης αγωνίστριας Βαλαβάνη έχει μεγάλο περιεχόμενο, μια και έχει μελετήσει βαθιά και πολύ συστηματικά το έργο του Μπέρτολτ Μπρεχτ με πολλές μεταφράσεις, ενώ η ίδια έχει μεγάλο λογοτεχνικό έργο. Εκλέχτηκε βουλευτίνα για πρώτη φορά στις εκλογές του Μαΐου του 2012 και έδωσε μάχες όχι μόνο στη Βουλή αλλά και όπου χρειάστηκε.
Αναπληρωτής υπουργός
Δημήτρης Μάρδας
Ο καθηγητής Δημήτρης Μάρδας ήταν από τις μεγαλύτερες εκπλήξεις του νέου Υπουργικού Συμβουλίου και αυτό λόγω του πολύ πρόσφατου φλερτ που είχε λίγες εβδομάδες πριν από τις εκλογές με το Ποτάμι! Σύμφωνα με πληροφορίες, μάλιστα, είχε δώσει και... «συνέντευξη» για να ενταχθεί στην ομάδα υποψηφίων. Στη Θεσσαλονίκη, η συμμετοχή του στη νέα κυβέρνηση εξέπληξε πολλούς, ειδικά όσους γνώριζαν αυτές του τις επαφές και βέβαια τους «κύκλους» του ΣΥΡΙΖΑ.
Πέραν τούτων, είναι εξέχον μέλος της ακαδημαικής κοινότητας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, ιδιαίτερα αγαπητός στους φοιτητές κι έχει εμπνεύσει αρκετές γενιές οικονομολόγων που τον θυμούνται ακόμη από την εποχή της παλιάς βιομηχανικής σχολής, τη δεκατία του 1990. Εχει διατελέσει γενικός γραμματέας Εμπορίου επί ΠΑΣΟΚ. Στο υπουργείο Ανάπτυξης άρχισε να εργάζεται επί υπουργίας Χριστοδουλάκη με υφυπουργό τη Μιλένα Αποστολάκη και συνέχισε με υπουργό τον Α. Τσοχατζόπουλο και υφυπουργό τον Χρήστο Θεοδώρου.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας