Ιδιαίτερα χαλαροί, καθησυχαστικοί, ήπιοι -σε βαθμό που να προκαλούν… ανησυχία- εμφανίστηκαν μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος της ψηφοφορίας για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας οι τροϊκανοί και οι άλλες φιλομνημονιακές δυνάμεις του εξωτερικού.
ΕΚΤ, Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ΔΝΤ, μερίδα της γερμανικής κυβέρνησης και του διεθνούς οικονομικού Τύπου, που τις προηγούμενες εβδομάδες είχαν δώσει ρεσιτάλ κινδυνολογίας για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών και οποιασδήποτε παρέκκλισης από τις μνημονιακές πολιτικές, χθες το γύρισαν στην… ουδετερότητα.
«Το ελληνικό εκλογικό σώμα είναι αυτό που θα αποφασίσει για τη μελλοντική σύνθεση του Κοινοβουλίου και της κυβέρνησης. Δεν θα παρέμβουμε, δεν θα σχολιάσουμε κάτι γι’ αυτή τη δημοκρατική διαδικασία», ανέφερε χαρακτηριστικά στη χθεσινή ανακοίνωσή της η ΕΚΤ. «Θα περιμένουμε τις απόψεις και τις προτάσεις των ελληνικών αρχών για το πώς θα προχωρήσει καλύτερα η διαδικασία αξιολόγησης και θα τις συζητήσουμε με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το ΔΝΤ», συμπλήρωνε εκπλήσσοντας με τον ήπιο τόνο της. Στις αρχές Οκτωβρίου ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι είχε στείλει μήνυμα-προειδοποίηση προς κυβέρνηση και κυρίως αντιπολίτευση ότι «χωρίς πρόγραμμα (Μνημόνιο) λεφτά δεν έχει για τις ελληνικές τράπεζες».
Ανάλογα πράο εμφανίστηκε όμως και το ΔΝΤ που στη χθεσινή ανακοίνωσή του επισήμανε ότι η Ελλάδα «δεν αντιμετωπίζει άμεσες ανάγκες χρηματοδότησης» και ότι οι διαπραγματεύσεις θα επαναληφθούν όταν αναλάβει η νέα κυβέρνηση.
Ζήτησε δέσμευση
Ομοίως, ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί, που επισκέφτηκε παραμονές του πρώτου γύρου για την εκλογή Προέδρου την Αθήνα -εκφράζοντας «την προτίμηση της Κομισιόν να εκλεγεί Πρόεδρος από την τωρινή Βουλή» και χαρακτηρίζοντας «καλό άνθρωπο» τον Σταύρο Δήμα, κινήθηκε σε άλλο μήκος κύματος αυτή τη φορά, λέγοντας ότι ο ελληνικός λαός θα αποφασίσει για το μέλλον της χώρας και ότι ουσιαστικής σημασίας για την ευημερία της Ελλάδας στη ζώνη του ευρώ είναι η ισχυρή δέσμευση προς την Ευρώπη.
Διαγραφή χρέους
Τέλος, μεταξύ των πολλών «καταστροφολογικών» δημοσιευμάτων του ξένου Τύπου (ξανά μανά για ελληνικό δράμα, για Grexit κ.λπ.) αίσθηση προκάλεσε ένα άρθρο του Μαρκ Γκίλμπερτ στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg που υποστήριζε ότι η τρόικα πρέπει να διαγράψει μέρος του ελληνικού χρέους. Το Bloomberg είχε προβεί σε μπαράζ τρομο-δημοσιευμάτων τον τελευταίο μήνα εστιάζοντας στις επερχόμενες συμφορές αν δεν εκλεγεί Πρόεδρος και κερδίσει τις εκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ.
Ολα αυτά δεν σημαίνουν βέβαια ότι το φίλιο προς τις αγορές οικονομικό πρακτορείο, η ΕΚΤ, το ΔΝΤ, η Ε.Ε. και η γερμανική κυβέρνηση -που αποτελούν τους θεματοφύλακες της λιτότητας και των «μεταρρυθμίσεων της εξαθλίωσης»- άλλαξαν τις θέσεις τους μετά την αποτυχία εκλογής Προέδρου. Η προεκλογική εκστρατεία που ξεκίνησε πριν από λίγες ώρες αποτελεί το νέο πεδίο μάχης στο οποίο θα προσπαθήσουν να σκοτώσουν τις αντιμνημονιακές δυνάμεις της χώρας… παραλλάσσοντας φυσικά τις στρατηγικές τους.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας