Ιδιαίτερης οικονομικής και γεωπολιτικής σημασίας, χαρακτηρίζεται, από αρμόδιες κυβερνητικές πηγές, η τριμερής συμφωνία Ελλάδας - Κύπρου - Ισραήλ. Πρόκειται για τη δεύτερη, μετά την συμφωνία της Ελλάδας και της Κύπρου με την Αίγυπτο. Ιδιαίτερα σημαντικός από τους τομείς της συνεργασίας είναι αυτός της ενέργειας.
Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι με την υπογραφή της συμφωνίας αυτής, ενισχύονται οι επωφελείς συνεργασίες και διαμορφώνονται νέοι αναπτυξιακοί όροι σε μια σειρά από οικονομικούς τομείς. Ταυτόχρονα αναβαθμίζεται ο ρόλος της Ελλάδας ως παράγοντα σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή. Το ίδιο ισχύει και για την Κυπριακή Δημοκρατία.
Η ανακάλυψη κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στην Αν. Μεσόγειο δημιουργεί μια νέα δυναμική στην περιοχή και μπορεί να λειτουργήσει ως «καταλύτης για σταθερότητα και συνεργασία».
Σε αυτό το πλαίσιο, κυβερνητικές πηγές επισημαίνουν ότι:
- Eπανεκκινεί το έργο του αγωγού φυσικού αερίου EastMed, το οποίο θα συνδέσει απ΄ ευθείας τα κοιτάσματα αερίου της Ανατολικής Μεσογείου με τα ευρωπαϊκά δίκτυα. Ο EastMed αποτελεί έργο μεγάλης σημασίας για την οικονομία και την ενεργειακή ασφάλεια,
- Προωθούνται ταυτόχρονα στρατηγικής σημασίας τριμερή ενεργειακά projects όπως το "EuroAsia Interconnector" που προβλέπει την καλωδιακή σύνδεση των τριών χωρών, για μεταφορά ηλεκτρικού ρεύματος στις αγορές ενέργειας της ηπειρωτικής Ευρώπης.
- Διερευνώνται οι δυνατότητες κατασκευής σταθμών μεταφοράς Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (LNG) στην Ελλάδα, θέμα το οποίο έχει ενταχθεί και στην τριμερή συμφωνία Ελλάδας - Κύπρου - Αιγύπτου.
- Σε συνέχεια της Συμφωνίας του Παρισιού για το Κλίμα, θα διερευνηθούν οι δυνατότητες συνεργασίας στην τεχνολογία των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, που αποτελούν δυναμικά αναπτυσσόμενο τομέα της οικονομίας και αφορούν ιδιαίτερα την Ελλάδα.
«Η Ελλάδα και η Κύπρος θα εργαστούν και ως μέλη της ΕΕ, για την διασφάλιση χρηματοδοτικών πόρων στον τομέα της ενέργειας. Για την επιτάχυνση της συνεργασίας, συστάθηκε Κοινή Ομάδα Εργασίας, αποτελούμενη από τους Γενικούς Γραμματείς των αρμόδιων Υπουργείων των τριών χωρών» αναφέρουν οι κυβερνητικές πηγές.
Επισημαίνουν ακόμη ότι η συνεργασία εκτείνεται και σε άλλους τομείς, όπως ο τουρισμός, ο πολιτισμός, η διαχείριση των υδάτων, η τεχνολογία της αφαλάτωσης και η προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος. Ιδιαίτερα σημαντική είναι και η συνεργασία και η μεταφορά τεχνογνωσίας για υποστήριξη και ανάπτυξη νεοφυών επιχειρήσεων (start ups).
Παράλληλα με τα θέματα της συμφωνίας, υπήρξε συζήτηση και διάλογος για τις περιφερειακές εξελίξεις καθώς και για θέματα ασφάλειας.
Στην τριμερή συμφωνία, εκφράζεται και η πλήρης στήριξη στη διαπραγμάτευση για τη λύση του Κυπριακού στη βάση του διεθνούς δικαίου και των αποφάσεων του ΟΗΕ, που θα ενώνει το νησί με σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα και τις ελευθερίες όλων των Κυπρίων.
«Προκειμένου να έχουμε μια τέτοια προοπτική, είναι απαραίτητο να προωθήσουμε σχήματα που δεν θα είναι αναχρονιστικά, όπως είναι οι εγγυήσεις και οι εγγυητές» υπογράμμισε ο Έλληνας πρωθυπουργός.
Συμπλήρωσε ότι συζήτησε με τον πρόεδρο Αναστασιάδη και κατ' ιδίαν τα θέματα αυτά, τονίζοντας ότι «το Κυπριακό δεν είναι θέμα που αφορά μόνο την Κύπρο την Ελλάδα και την Τουρκία, αλλά είναι διεθνές θέμα και υπό αυτή την έννοια θεωρούμε ότι η διεθνοποίησή του βοηθά στην επίλυση του».
Η Ελλάδα και η Κύπρος μελετούν την διεύρυνση των δικτύων οικονομικής συνεργασίας στην ευρύτερη περιοχή, καθώς και την σύναψη τριμερών συμφωνιών και με άλλες χώρες, όπως η Παλαιστίνη, η Ιορδανία και η Βουλγαρία, προσθέτουν οι κυβερνητικές πηγές.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας