Οι δηλώσεις Τσίπρα και Νετανιάχου, μετά τη χθεσινή υπογραφή σειράς συμφωνιών μεταξύ Ελλάδας και Ισραήλ, μπορεί να τηρούσαν το επιβαλλόμενο διπλωματικό πλαίσιο, ωστόσο οι μεταξύ τους συζητήσεις κάθε άλλο παρά αόριστες ήταν.
Ο Ελληνας πρωθυπουργός χαρακτήρισε σημαντική και εποικοδομητική τη συνάντηση, καθώς διαπιστώθηκε η αμοιβαία βούληση των δυο χωρών να προωθηθούν δράσεις μεταξύ τους συνεργασίας, ενώ ο Μπενιαμίν Νετανιάχου υπογράμμισε ότι «είμαστε πολύ πιο δυνατοί όταν αντιμετωπίζουμε αυτές τις προκλήσεις μαζί».
Μεταξύ των δυο πολυμελών αντιπροσωπειών συζητήθηκαν και υπογράφηκαν συμφωνίες που άπτονται του τουρισμού, του περιβάλλοντος, της ενέργειας, της διαχείρισης των υδάτων και της καινοτομίας, με έντονο επενδυτικό «άρωμα».
Πιο συγκεκριμένα οι εντεινόμενες διαβουλεύσεις αφορούν το φυσικό αέριο, τις μεταφορές, τον τουρισμό, για θέματα υδάτινων πόρων αλλά και τη δημόσια ασφάλεια, ενώ, «αιχμή» της ατζέντας των συζητήσεων αποτέλεσε η ανάπτυξη αγωγού μεταφοράς υγροποιημένου αερίου από το Ισραήλ στην Ελλάδα.
«Προάγει την ειρήνη»
Οπως είπε ο Αλέξης Τσίπρας, «η προαγωγή και συνέχιση ενεργειακής συνεργασίας μεταξύ των δυο χωρών θα δώσει τη δυνατότητα στην Ελλάδα το Ισραήλ αλλά και την ευρύτερη περιοχή ανάπτυξης ενός πλέγματος συνεργασίας που θα προάγει την ειρήνη».
Ο δε Ισραηλινός ομόλογός του υπογράμμισε ότι οι δυο χώρες είναι «δύο Δημοκρατίες που επιθυμούν την πρόοδο, την ειρήνη και την ασφάλεια», σημειώνοντας πως «είμαστε πολύ πιο δυνατοί όταν αντιμετωπίζουμε αυτές τις προκλήσεις μαζί». «Θέλω να αδράξουμε την ευκαιρία του 21ου αιώνα», ανέφερε ενδεικτικά ο Μπενιαμίν Νετανιάχου.
Αναφερόμενος στην αναγκαία σταθερότητα της περιοχής, ο Αλέξης Τσίπρας επισήμανε ότι η Ελλάδα κάνει μια πολύ σοβαρή προσπάθεια να παίξει ρόλο καταλύτη στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου, διαβεβαιώνοντας παράλληλα ότι η χώρα μας είναι ένας σταθερός και αξιόπιστος φίλος του Ισραήλ που ταυτόχρονα έχει σχέσεις φιλίας με την Παλαιστίνη και θέλει να υπάρξει μια δίκαιη και βιώσιμη λύση στο παλαιστινιακό ζήτημα.
Οι δυο πρωθυπουργοί αναφέρθηκαν εκτενώς και στη Διεθνή Ημέρα Μνήμης του Ολοκαυτώματος, με τον Αλέξη Τσίπρα να το χαρακτηρίζει ως την ειδεχθέστερη στιγμή στην ανθρώπινη ιστορία.
«Η Ελλάδα δεν έμεινε ποτέ αμέτοχη στις κρίσιμες στιγμές της Ιστορίας, δεν ήταν ποτέ ουδέτερη ζώνη και πήρε μέρος σε όλες τις μεγάλες αναμετρήσεις για να υπερασπίσει το δίκαιο» τόνισε ο Ελληνας πρωθυπουργός, ενώ ο Μπενιαμίν Νετανιάχου επισήμανε την ανάγκη «να πρέπει να είμαστε δυνατοί για να αποτρέψουμε οποιαδήποτε άλλη γενοκτονία ή φόνους που θα βλάψουν τους λαούς μας».
«Εχετε αποδείξει ότι η Ελλάδα παραμένει ένας χώρος για ελευθερία. Εκφράζω την εκτίμησή μου για τη στάση της Ελλάδας σχετικά με το Ισραήλ στα διεθνή φόρα» κατέληξε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός.
Σήμερα οι δυο ηγέτες θα μεταβούν στην Κύπρο, ώστε από κοινού με τον Νίκο Αναστασιάδη να συνυπογράψουν τη Διακήρυξη της Λευκωσίας, στην οποία θα καταγράφεται ο «οδικός χάρτης» προώθησης των μεταξύ τους συνεργασιών.
Ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος αναφερόμενος στη σημερινή τριμερή είπε ότι αποτελεί «πρότυπο εποικοδομητικής συνεργασίας που αποδίδει πολύ συγκεκριμένους καρπούς».
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας