Η περαιτέρω εμβάθυνση της διμερούς συνεργασίας, ιδιαίτερα στον τομέα της άμυνας, της ενέργειας αλλά και ευρύτερα στην οικονομία, βρέθηκε στο επίκεντρο των συζητήσεων που είχε χθες στο Ισραήλ ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Μπενιαμίν Νετανιάχου. Είχε προηγηθεί εξάλλου και συνάντηση του πρωθυπουργού με στελέχη του υπουργείου Αμυνας του Ισραήλ (SIBAT) και με ανώτατα στελέχη της ισραηλινής αμυντικής βιομηχανίας.
Οπως έγινε γνωστό από κυβερνητικές πηγές, οι δύο πρωθυπουργοί επαναβεβαίωσαν τη στρατηγική σχέση Ελλάδας - Ισραήλ, με τον Κυρ. Μητσοτάκη να υπογραμμίζει επίσης τη σημασία της συνδεσιμότητας και των ενεργειακών έργων κοινού ενδιαφέροντος για τη σταθερότητα στην περιοχή, κάτι που σημαίνει πως έθεσε και το ζήτημα του καλωδίου ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας - Κύπρου στο οποίο προσβλέπει το Ισραήλ για ηλεκτρική διασύνδεση με την Ε.Ε.
Με Χέρτζογκ
Κατά τη συνάντηση αντάλλαξαν επίσης απόψεις για τις περιφερειακές εξελίξεις, με έμφαση στην Ανατολική Μεσόγειο, καθώς και για τις προκλήσεις στη Συρία, στον Λίβανο και στην Ερυθρά Θάλασσα. Σε ό,τι αφορά τον Λίβανο, όπου τις τελευταίες μέρες αναζωπυρώθηκε η ισραηλινή επιθετικότητα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε τη σημασία της σταθερότητας στη χώρα και της τήρησης της εκεχειρίας στον νότιο Λίβανο.
Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε επίσης στον πόλεμο που είναι σε εξέλιξη στη Λωρίδα της Γάζας σημειώνοντας, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, την ανάγκη απελευθέρωσης των ομήρων και παύσης των ισραηλινών επιχειρήσεων στη Γάζα.
Νωρίτερα είχε συνάντηση με τον πρόεδρο του Ισραήλ, Ισαάκ Χέρτζογκ, κατά την οποία ο Ισραηλινός πρόεδρος βρήκε ευκαιρία on camera και με τον Ελληνα πρωθυπουργό δίπλα του να ασκήσει κριτική στη Χαμάς εν μέσω νέας αιματοχυσίας στη Γάζα.
Καλωσορίζοντας τον κ. Μητσοτάκη ο κ. Χέρτζογκ τού είπε ότι «έρχεστε στο Ισραήλ την ώρα που κατακλυζόμαστε από ανησυχία και πόνο για τους ομήρους μας στη Γάζα», καταγγέλλοντας βάρβαρη μεταχείριση από τη Χαμάς που όπως είπε «βασανίζει οικογένειες και ολόκληρο το έθνος».
«Πρέπει να είναι σαφές στην οικογένεια των εθνών ότι αυτό είναι κάτι εντελώς απαράδεκτο. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο διεξάγουμε τώρα στρατιωτικές επιχειρήσεις προκειμένου να πάρουμε πίσω τους ομήρους μας» υποστήριξε ο Ισραηλινός πρόεδρος.
«Η επόμενη μέρα»
Από την πλευρά του ο Κυρ. Μητσοτάκης τού απάντησε: «Επιτρέψτε μου να προσθέσω τη φωνή μου σε εκείνους που ζητούν την άμεση και άνευ όρων απελευθέρωση όλων των ομήρων. Αλλά επιτρέψτε μου επίσης να προσθέσω τη φωνή μου σε εκείνους που εκφράζουν την ειλικρινή ελπίδα ότι το συντομότερο δυνατό θα υπάρξει νέα κατάπαυση του πυρός στη Γάζα και ότι επιτέλους η απελευθέρωση των ομήρων θα συνοδεύεται από ένα πλαίσιο που θα επιτρέψει σε όλους μας να σκεφτούμε την επόμενη μέρα».
Ως μια «εξόχως προκλητική κίνηση» χαρακτήρισε ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. την επίσκεψη του πρωθυπουργού στο Ισραήλ. «Ο κ. Μητσοτάκης επισκεπτόμενος την Ιερουσαλήμ εν μέσω κατάρρευσης της εκεχειρίας και της επανάληψης των ισραηλινών επιθέσεων, αδιαφορεί για τη γενοκτονία στη Γάζα και δεν συναντάται και με την παλαιστινιακή πλευρά, προκειμένου να λειτουργήσει η Ελλάδα ως πυλώνας σταθερότητας, που παραδοσιακά είχαμε κατοχυρώσει.
«Οργή και ντροπή»
Αντίθετα, ο αποκλειστικά διμερής χαρακτήρας της επίσκεψής του αποτελεί επί της ουσίας επιδοκιμασία της πολιτικής Νετανιάχου» σημειώνει ο τομέας Εξωτερικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Στο μεταξύ από το κυβερνητικό επιτελείο επισημάνθηκε πως δεν κατέστη εφικτή συνάντηση του πρωθυπουργού με τον επικεφαλής της Παλαιστινιακής Αρχής για λόγους που οφείλονται στον προγραμματισμό αμφοτέρων.
«Οι εναγκαλισμοί του πρωθυπουργού με τον Νετανιάχου -τον άνθρωπο που αιματοκυλά τη Γάζα και διώκεται διεθνώς για εγκλήματα πολέμου- προκαλεί οργή και ντροπή» σχολίασε η Νέα Αριστερά κάνοντας λόγο για μια «κίνηση πολιτικά αδιέξοδη». «Η Ελλάδα με ευθύνη του Κυριάκου Μητσοτάκη στέκεται στη λάθος πλευρά της Ιστορίας και γίνεται συνένοχη στις πιο σκοτεινές της σελίδες» τονίζει ακόμα και διερωτάται: «Τι ακριβώς κερδίζει η χώρα μας από αυτή τη συνάντηση, εκτός από την ηθική της απαξίωση;»
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας