Αθήνα, 19°C
Αθήνα
Σποραδικές νεφώσεις
19°C
20.4° 18.5°
1 BF
62%
Θεσσαλονίκη
Αυξημένες νεφώσεις
17°C
18.8° 14.9°
0 BF
76%
Πάτρα
Αυξημένες νεφώσεις
18°C
18.3° 17.7°
2 BF
79%
Ιωάννινα
Ομίχλη
10°C
9.9° 9.9°
1 BF
100%
Αλεξανδρούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
10°C
9.9° 9.9°
3 BF
87%
Βέροια
Αυξημένες νεφώσεις
16°C
16.5° 16.5°
0 BF
76%
Κοζάνη
Σποραδικές νεφώσεις
12°C
12.4° 12.4°
0 BF
82%
Αγρίνιο
Αυξημένες νεφώσεις
17°C
16.5° 16.5°
1 BF
83%
Ηράκλειο
Ασθενείς βροχοπτώσεις
20°C
19.9° 19.8°
2 BF
60%
Μυτιλήνη
Ελαφρές νεφώσεις
15°C
15.9° 14.9°
3 BF
73%
Ερμούπολη
Σποραδικές νεφώσεις
19°C
19.4° 19.4°
3 BF
48%
Σκόπελος
Αυξημένες νεφώσεις
18°C
18.3° 18.3°
2 BF
71%
Κεφαλονιά
Σποραδικές νεφώσεις
17°C
16.9° 16.9°
0 BF
88%
Λάρισα
Ελαφρές νεφώσεις
16°C
15.9° 15.9°
0 BF
82%
Λαμία
Αυξημένες νεφώσεις
17°C
19.5° 17.2°
1 BF
66%
Ρόδος
Σποραδικές νεφώσεις
18°C
18.2° 17.8°
4 BF
81%
Χαλκίδα
Σποραδικές νεφώσεις
16°C
16.1° 15.8°
0 BF
72%
Καβάλα
Σποραδικές νεφώσεις
17°C
17.1° 16.3°
3 BF
81%
Κατερίνη
Αυξημένες νεφώσεις
18°C
17.7° 17.7°
0 BF
75%
Καστοριά
Αυξημένες νεφώσεις
12°C
12.4° 12.4°
1 BF
86%
ΜΕΝΟΥ
Πέμπτη, 24 Απριλίου, 2025
kyriakos erdogan
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ

Με στόχο τη διατήρηση των «ήρεμων νερών»

Eκτός προγράμματος, συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν πραγματοποιήθηκε χθες βράδυ στην Ουάσινγκτον, στο περιθώριο της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ ● Συζήτησαν στο πλαίσιο του καλού κλίματος των τελευταίων 16 μηνών με προσδοκία την αποφυγή εντάσεων εν όψει της 20ής Ιουλίου, οπότε και οι δύο ηγέτες θα βρεθούν στην Κύπρο.

Με μοναδική προσδοκία τη διατήρηση του κλίματος των «ήρεμων νερών» προσερχόταν η ελληνική πλευρά στη χθεσινή συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ταγίπ Ερντογάν, που πραγματοποιήθηκε αργά το βράδυ (ώρα Ελλάδας) στο περιθώριο της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ στην Ουάσινγκτον και η οποία δεν ήταν η βασική συνάντηση, αφού αυτή αναμένεται τον Σεπτέμβριο στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη.

Η χθεσινοβραδινή συνάντηση –η οποία δεν αναμενόταν να μπει στη «βαριά» διπλωματική ατζέντα, ούτε και να παραγάγει κάποιο αποτέλεσμα για την πορεία της ελληνοτουρκικής προσέγγισης– προγραμματίστηκε να διεξαχθεί εντέλει στο πλαίσιο των ανοιχτών διαύλων επικοινωνίας μεταξύ των δύο πλευρών με το κλασικό φορμάτ, δηλαδή με τη συμμετοχή των υπουργών Εξωτερικών Γιώργου Γεραπετρίτη και Χακάν Φιντάν και των διπλωματικών συμβούλων Αννας-Μαρίας Μπούρα και Τσαγατάι Κιλίτς, και με ατζέντα μια σύντομη ανασκόπηση αναφορικά με τις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Με στόχο, όπως έλεγαν από την ελληνική κυβέρνηση, κατ’ αρχάς την αποφυγή εντάσεων εν όψει της 20ής Ιουλίου και των 50 χρόνων από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο. Και ειδικά εν όψει της ταυτόχρονης παρουσίας στην Κύπρο, ανήμερα της 20ής Ιουλίου, του Κυρ. Μητσοτάκη και του Τ. Ερντογάν, καθώς ο πρωθυπουργός θα είναι στη Λευκωσία, προσκεκλημένος του Κύπριου προέδρου Νίκου Χριστοδουλίδη, ενώ ο Τούρκος πρόεδρος θα βρίσκεται την ίδια ώρα στα κατεχόμενα.

Το δεύτερο στο οποίο είχε το βλέμμα της η ελληνική πλευρά από τη συνάντηση αυτή ήταν η διατήρηση του κλίματος ηρεμίας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο εν όψει του καλοκαιριού και της τουριστικής σεζόν, ενώ στους στόχους για το χθεσινοβραδινό τετ α τετ ήταν και να στρώσει το χαλί για την κυρίως συνάντηση που αναμένεται τον Σεπτέμβριο. Είναι, τέλος, προφανές ότι στους λόγους που βάρυναν προκειμένου να πραγματοποιηθεί εν τέλει η συνάντηση αυτή μέτρησε και ο αντίκτυπος και οι εντυπώσεις που θα προκαλούνταν εάν δεν είχε πραγματοποιηθεί.

Πάντως στο τετ α τετ αυτό ο ελέφαντας στο δωμάτιο ήταν σε κάθε περίπτωση το Κυπριακό, με δεδομένο ότι ο Τούρκος πρόεδρος επιμένει στη δική του ρητορική, ενώ ο Κυρ. Μητσοτάκης στη δημόσια συζήτησή του με τον πρώην πρέσβη των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Daniel Speckhard, είχε ήδη σημειώσει ότι «υπάρχει ακόμη μία ευρωπαϊκή χώρα που είναι εν μέρει υπό κατοχή».

Για την Ουκρανία

Κατά την ίδια συζήτηση πάντως ο Κυρ. Μητσοτάκης έδωσε το πνεύμα με το οποίο θα προσερχόταν στη συνάντηση με τον Τ. Ερντογάν: «Περάσαμε τρία χρόνια που είχαμε δύσκολες στιγμές με την Τουρκία. Τον τελευταίο ενάμιση χρόνο, θα έλεγα, τα πράγματα έχουν βελτιωθεί σημαντικά. Πιστεύω ότι πρέπει να το αναγνωρίσουμε αυτό, αναγνωρίζοντας ταυτόχρονα ότι ορισμένες από τις θεμελιώδεις τουρκικές θέσεις όσον αφορά την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο δεν έχουν αλλάξει ιδιαίτερα.

»Αλλά το γεγονός ότι είχαμε 16 μήνες ηρεμίας από την άποψη ότι δεν υπήρξαν παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου, ότι συνεργαζόμαστε καλύτερα σε θέματα μετανάστευσης, ότι έχουμε μια συμφωνία με την Τουρκία που επιτρέπει στους Τούρκους πολίτες να ταξιδεύουν στα νησιά του Αιγαίου και να τους χορηγείται βίζα πολύ γρήγορα, κάτι που ενθαρρύνει τους Τούρκους επισκέπτες να έρχονται στην Ελλάδα, όλα αυτά είναι κάποια θετικά βήματα που δείχνουν τουλάχιστον μια κατάσταση ύφεσης (détente)».

Τέλος, εισερχόμενος στη σύνοδο του ΝΑΤΟ ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι «θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε την Ουκρανία για όσο χρειαστεί, προκειμένου να διασφαλίσουμε ότι η Ρωσία δεν θα κερδίσει αυτόν τον πόλεμο απρόκλητης επιθετικότητας», καθώς και ότι «πρέπει να επαναβεβαιώσουμε την ακλόνητη δέσμευσή μας να διαθέτουμε τουλάχιστον το 2% του ΑΕΠ μας για αμυντικές δαπάνες».

Διατήρηση των καλών σχέσεων με αιχμή το Κυπριακό

Σύμφωνα με την ενημέρωση από την ελληνική πλευρά, μετά το πέρας της συνάντησης, στο τετ α τετ υπήρξε σύντομη επισκόπηση των διμερών σχέσεων έπειτα από τις συνομιλίες τον περασμένο Μάιο στην Αγκυρα. Ο πρωθυπουργός «εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη συνεργασία με τις τουρκικές αρχές στην καταπολέμηση της παράτυπης μετανάστευσης».

Οι κ. Μητσοτάκης και Ερντογάν συμφώνησαν στο αμοιβαίο όφελος από τη διατήρηση κλίματος ηρεμίας στις διμερείς σχέσεις, καθώς επίσης και να εντατικοποιήσουν τη συνεργασία για την επίτευξη του στόχου του διπλασιασμού του όγκου των διμερών εμπορικών συναλλαγών. Συζήτησαν ακόμα για την επόμενη συνάντησή τους που θα πραγματοποιηθεί τον Σεπτέμβριο στη Νέα Υόρκη, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, καθώς και για θέματα διεθνούς και περιφερειακού ενδιαφέροντος, με έμφαση στις τελευταίες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και στην Ουκρανία, ενώ ο Κυρ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στο Κυπριακό, σημειώνοντας ότι 50 χρόνια μετά την τραγωδία του ’74 δεν μπορεί η Κύπρος, κράτος-μέλος της Ε.Ε., να παραμένει διαιρεμένη και επανέλαβε την ανάγκη επανέναρξης των συνομιλιών για την επίλυση του Κυπριακού.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Με στόχο τη διατήρηση των «ήρεμων νερών»

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας