Αθήνα, 18°C
Αθήνα
Σποραδικές νεφώσεις
18°C
18.7° 15.8°
2 BF
58%
Θεσσαλονίκη
Αυξημένες νεφώσεις
15°C
16.6° 13.8°
1 BF
81%
Πάτρα
Αυξημένες νεφώσεις
17°C
16.6° 14.9°
2 BF
80%
Ιωάννινα
Αυξημένες νεφώσεις
7°C
6.9° 6.9°
0 BF
100%
Αλεξανδρούπολη
Αίθριος καιρός
9°C
8.9° 8.9°
3 BF
87%
Βέροια
Αυξημένες νεφώσεις
15°C
15.4° 15.4°
1 BF
74%
Κοζάνη
Αραιές νεφώσεις
9°C
9.4° 9.4°
0 BF
93%
Αγρίνιο
Αυξημένες νεφώσεις
14°C
13.9° 13.9°
1 BF
90%
Ηράκλειο
Σποραδικές νεφώσεις
17°C
16.9° 15.5°
1 BF
59%
Μυτιλήνη
Αίθριος καιρός
15°C
15.0° 13.9°
2 BF
72%
Ερμούπολη
Αυξημένες νεφώσεις
18°C
18.4° 18.4°
3 BF
55%
Σκόπελος
Αυξημένες νεφώσεις
16°C
15.7° 15.7°
2 BF
74%
Κεφαλονιά
Αυξημένες νεφώσεις
18°C
18.1° 18.1°
2 BF
40%
Λάρισα
Ελαφρές νεφώσεις
11°C
10.9° 10.9°
0 BF
100%
Λαμία
Αυξημένες νεφώσεις
15°C
16.7° 15.5°
1 BF
72%
Ρόδος
Σποραδικές νεφώσεις
18°C
18.2° 17.8°
3 BF
79%
Χαλκίδα
Αραιές νεφώσεις
14°C
14.4° 13.8°
0 BF
71%
Καβάλα
Σποραδικές νεφώσεις
17°C
16.6° 11.3°
2 BF
78%
Κατερίνη
Αυξημένες νεφώσεις
15°C
14.9° 14.9°
1 BF
79%
Καστοριά
Αυξημένες νεφώσεις
10°C
10.2° 10.2°
1 BF
90%
ΜΕΝΟΥ
Πέμπτη, 24 Απριλίου, 2025
Ο πρωθυπουργός με Ινδούς βιομήχανους
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/EUROKINISSI

Στην Ινδία προς άγραν επενδυτών - τουριστών

«Η Ελλάδα της οικονομικής κρίσης δεν υπάρχει πια. Οι οικονομολόγοι μάς ψήφισαν ως χώρα της χρονιάς του 2023», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας σε ελληνο-ινδικό επιχειρηματικό φόρουμ στη Βομβάη της Ινδίας, αποκρύβοντας από το κοινό του - βοηθούσης της τεράστιας χιλιομετρικής απόστασης - την αλήθεια για την πραγματική οικονομική κατάσταση της πλειοψηφίας των ελληνικών νοικοκυριών, απότοκη της δυσθεώρητης ακρίβειας σε ενέργεια, καύσιμα και διατροφή και των πολύ χαμηλών μισθών - συντάξεων.

Ο πρωθυπουργός ωστόσο, απηύθυνε πρόσκληση στους Ινδούς επιχειρηματίες να επισκεφθούν την Ελλάδα, που τείνει να γίνει διωκτική για τους κατοίκους της, αλλά παραμένει φιλόξενη για τους ξένους επενδυτές και τους τουρίστες. Σημείωσε ότι όλοι οι οικονομικοί δείκτες δείχνουν ότι η χώρα βρίσκεται στη σωστή κατεύθυνση και αναπτύσσεται γρήγορα, με ταχύτερους ρυθμούς από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, ενώ τα spreads δανεισμού είναι για παράδειγμα χαμηλότερα από αυτά της Ισπανίας.

O κ. Μητσοτάκης τόνισε πως είχε 40 χρόνια να έρθει στην Ελλάδα Ινδός πρωθυπουργός και 16 χρόνια να πάει στην Ινδία Έλληνας πρωθυπουργός. «Άρα κάναμε πρόοδο», επεσήμανε, υπογραμμίζοντας την εξαιρετική συνεργασία και τις συζητήσεις που είχε με τον Ινδό ομόλογό του Ναρέντρα Μόντι.

Είπε ακόμη ότι το μέλλον είναι λαμπρό στη συνεργασία των δύο χωρών στην οικονομία, αλλά και σε μία σειρά από πολύ σημαντικούς τομείς. Η Ελλάδα, συνέχισε, είναι ελκυστικός προορισμός για ινδικές επιχειρήσεις. Είπε επίσης ότι η χώρα μας είναι στη σωστή πλευρά, ενώ το 2023 πετύχαμε ρεκόρ ξένων επενδύσεων, κάτι που μπορούμε να κάνουμε και το 2024.

«Αν δείτε την Ελλάδα από την πλευρά σας και την προσέξετε στο χάρτη γεωγραφικά είναι το φυσικό σκαλοπάτι, η πύλη εισόδου για να μπείτε στην ευρωπαϊκή αγορά. ειδικά μετά το brexit», τόνισε ο πρωθυπουργός.

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε επίσης στην συνεργασία που μπορεί να έχουν οι δύο χώρες σε μία σειρά από τομείς. Μίλησε για την επένδυση των Ινδών επιχειρηματιών στο αεροδρόμιο στο Καστέλι της Κρήτης, αναφέρθηκε όμως και σε άλλους τομείς, όπως αυτούς της άμυνας, της παραγωγής ενέργειας, των οικονομικών συναλλαγών, της γεωργίας.

Σημείωσε επίσης ότι η ανεργία στην Ελλάδα έχει πέσει κάτω από το 10%, ενώ είπε πως η Ελλάδα ήταν και παραμένει ελκυστικός τουριστικός προορισμός. Έφερε ως παράδειγμα ότι πριν από μερικά χρόνια δεν υπήρχαν καθημερινές πτήσεις από και προς τις ΗΠΑ και τώρα που αυτό συμβαίνει, αυξήθηκε ο αριθμός των Αμερικανών επισκεπτών στην Ελλάδα. «Το ίδιο μπορεί να γίνει με τουρίστες από την Ινδία», υπογράμμισε, ενώ παράλληλα κάλεσε και τους παραγωγούς ινδικών κινηματογραφικών ταινιών να γυρίσουν φιλμς στην Ελλάδα.

«Στο τέλος της ημέρας εσείς θα ανακαλύψετε τις ευκαιρίες. Η Ελλάδα είναι μία χώρα που προσφέρει μακροχρόνια πολιτική σταθερότητα. Αντιμετωπίσαμε τον λαϊκισμό και δε θα γυρίσουμε σε αυτά τα χρόνια. Στις διπλές εκλογές του 2023 κερδίσαμε, αυξάνοντας το ποσοστό μας από το 2019. Το ίδιο συνέβη και στην Ινδία. Υπάρχουν πολλές ομοιότητες και δύο κυβερνήσεις που κάνουν μεταρρυθμίσεις», υπογράμμισε μεταξύ άλλων, ο κ. Μητσοτάκης, σε ένα κρεσέντο αυτοεπαίνων και συγκρίνοντας την Ελλάδα με μία χώρα που διακρίνεται για τους περιορισμούς σε δικαιώματα και ελευθερίες. 

«Υπάρχουν πολλά περισσότερα που μπορούμε να κάνουμε. Επισκεφτείτε μας και θα βρείτε μια χώρα που έχει αλλάξει και είναι στη σωστή κατεύθυνση», τόνισε ο πρωθυπουργός.

Συνάντηση με αντιπροσωπεία της Συνομοσπονδίας της Ινδικής Βιομηχανίας – Επιχειρηματική αποστολή στην Αθήνα

Νωρίτερα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε με αντιπροσωπεία της Συνομοσπονδίας της Ινδικής Βιομηχανίας (CII). Κατά τη συνάντηση συζητήθηκαν προοπτικές και τρόποι ενίσχυσης της διμερούς οικονομικής συνεργασίας. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στον σχεδιασμό για την ίδρυση Ελληνο-ινδικού Εμπορικού Επιμελητηρίου. Για τον σκοπό αυτό, άλλωστε, το επόμενο χρονικό διάστημα θα επισκεφθεί την Αθήνα επιχειρηματική αποστολή CII.

Ο πρωθυπουργός παρουσίασε τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, υποστηρίζοντας ότι βρίσκεται σε σταθερή τροχιά ανάπτυξης και υπογράμμισε ότι υπάρχουν μεγάλες επενδυτικές ευκαιρίες, ιδιαίτερα στους τομείς των υποδομών και των κέντρων logistics, της ενέργειας, της γεωργίας και των φαρμακευτικών προϊόντων.

Έκανε παράλληλα, ιδιαίτερη αναφορά στη σημασία του IMEC, του διαδρόμου Ινδίας-Μέσης Ανατολής-Ευρώπης και του ρόλου που μπορεί να παίξει η Ελλάδα, ως κόμβος αυτού του σημαντικού εμπορικού διαδρόμου, αλλά και ως έντιμος συνομιλητής των χωρών της περιοχής. Ο κ. Μητσοτάκης μίλησε ακόμα για τις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει η Ελλάδα για τη διαφοροποίηση των πηγών ενέργειας και τη συνδεσιμότητα, τον Κάθετο Διάδρομο, καθώς και για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Στη συνάντηση συμμετείχαν, από την ελληνική πλευρά, η Πρέσβης της Ελλάδας στο Νέο Δελχί Αλίκη Κουτσομητοπούλου, ο Επικεφαλής του Οικονομικού Γραφείου του Πρωθυπουργού Αλέξης Πατέλης και η Ειδική Σύμβουλος Διεθνούς Πολιτικής και Δημόσιας Διπλωματίας του Πρωθυπουργού Αριστοτελία Πελώνη.

Από την ινδική πλευρά συμμετείχαν οι R. Dinesh (Πρόεδρος CII, Chairman, TVS Supply Chain Soluwons Limited), Chandrajit Banerjee (Γενικός Διευθυντής CII), Baba Kalyani (Chairman and Managing Director, Bharat Forge Limited), Srinivas Bommidala (Chairman, International Airports GMR Group), Sunjay Kapur (Πρόεδρος CII Europe, Chairman, Sona Comstar), Vikram Shroff (Vice-Chairman και Co-CEO, UPL Ltd.), Uday Khemka (Vice Chairman, SUN Group).

Στη συνέχεια, ο πρωθυπουργός ξεναγήθηκε στο αεροδρόμιο του Νέου Δελχί, το οποίο διαχειρίζεται η εταιρεία GMR, που χτίζει το νέο αεροδρόμιο στο Καστέλι.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Στην Ινδία προς άγραν επενδυτών - τουριστών

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας