Αθήνα, 16°C
Αθήνα
Σποραδικές νεφώσεις
16°C
22.2° 15.8°
2 BF
94%
Θεσσαλονίκη
Αυξημένες νεφώσεις
21°C
22.8° 20.5°
2 BF
58%
Πάτρα
Αραιές νεφώσεις
20°C
21.0° 20.5°
3 BF
67%
Ιωάννινα
Ελαφρές νεφώσεις
19°C
18.9° 18.9°
2 BF
63%
Αλεξανδρούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
21°C
20.9° 20.9°
3 BF
60%
Βέροια
Αυξημένες νεφώσεις
21°C
21.5° 21.5°
2 BF
59%
Κοζάνη
Αραιές νεφώσεις
18°C
18.4° 18.4°
0 BF
63%
Αγρίνιο
Αυξημένες νεφώσεις
21°C
21.4° 21.4°
2 BF
62%
Ηράκλειο
Σποραδικές νεφώσεις
21°C
21.1° 20.8°
5 BF
73%
Μυτιλήνη
Αυξημένες νεφώσεις
17°C
16.6° 16.5°
2 BF
68%
Ερμούπολη
Σποραδικές νεφώσεις
20°C
20.4° 20.4°
4 BF
49%
Σκόπελος
Σποραδικές νεφώσεις
18°C
17.7° 17.7°
3 BF
77%
Κεφαλονιά
Σποραδικές νεφώσεις
20°C
19.9° 19.9°
3 BF
77%
Λάρισα
Σποραδικές νεφώσεις
23°C
22.9° 22.9°
1 BF
49%
Λαμία
Αυξημένες νεφώσεις
24°C
23.8° 21.2°
2 BF
47%
Ρόδος
Ελαφρές νεφώσεις
19°C
19.8° 19.3°
4 BF
81%
Χαλκίδα
Σποραδικές νεφώσεις
24°C
23.8° 23.8°
0 BF
35%
Καβάλα
Σποραδικές νεφώσεις
21°C
21.3° 21.3°
2 BF
43%
Κατερίνη
Αυξημένες νεφώσεις
22°C
22.1° 22.1°
2 BF
63%
Καστοριά
Αυξημένες νεφώσεις
21°C
20.7° 20.7°
1 BF
56%
ΜΕΝΟΥ
Πέμπτη, 24 Απριλίου, 2025
glypta parthenona- british museum

Η Μενδώνη ξαναζεσταίνει το θέμα των Γλυπτών μιλώντας στον Guardian

Η Ελλάδα είναι έτοιμη να αποχωριστεί μερικούς από τους μεγαλύτερους θησαυρούς της για να «γεμίσει το κενό» στο Βρετανικό Μουσείο, εάν τα μάρμαρα του Παρθενώνα επανενωθούν στην Αθήνα, δήλωσε η υπουργός Πολιτισμού.

Ακριβώς ένα μήνα μετά το άδειασμα του Βρετανού πρωθυπουργού Ρίσι Σούνακ στον Κυριάκο Μητσοτάκη, που ακύρωσε τη συνάντησή τους στο Λονδίνο μόλις μερικές ώρες πριν, η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη αναθερμαίνει τη συζήτηση για το θέμα των Γλυπτών με συνέντευξή της στην βρετανική εφημερίδα Guardian.

«Η θέση μας είναι ξεκάθαρη», είπε η υπουργός. «Σε περίπτωση που τα γλυπτά επανενωθούν στην Αθήνα, η Ελλάδα είναι έτοιμη να διοργανώσει εκ περιτροπής εκθέσεις σημαντικών αρχαιοτήτων που θα κάλυπταν το κενό» στο Βρετανικό Μουσείο», είπε.

Ερωτηθείσα εάν είχαν ζητηθεί συγκεκριμένα έργα από το Λονδίνο, η υπουργός επέμεινε, σύμφωνα με την βρετανική εφημερίδα, ότι οι συνεχιζόμενες συζητήσεις δεν έχουν επεκταθεί σε «συγκεκριμένα τεχνουργήματα».

Πάντως ήδη έχουν διαρρεύσει τα έργα για τα οποία η ελληνική πλευρά συζητά ανταλλαγή. Ανάμεσα σε αυτά είναι η Μάσκα του Αγαμέμνονα, η χρυσή νεκρική μάσκα που περιγράφεται από ορισμένους ιστορικούς ως «Μόνα Λίζα της προϊστορίας».

Αλλά για πρώτη φορά, σύμφωνα με τον Guardian, έδωσε μια γεύση για το πόσο μακριά είναι διατεθειμένη να φτάσει η Αθήνα για να αποζημιώσει το Βρετανικό Μουσείο για την παραίτηση από τα γλυπτά –που θεωρούνται το κορυφαίο σημείο της τέχνης στην κλασική εποχή– λέγοντας ότι τυχόν αρχαιότητες που αποστέλλονταν στο Ηνωμένο Βασίλειο θα ήταν επίσης πόλοι έλξης για το κοινό.

«[Θα] κάλυπταν το κενό, θα διατηρούσαν και θα ανανέωναν συνεχώς το ενδιαφέρον των διεθνών επισκεπτών για τις ελληνικές αίθουσες του Βρετανικού Μουσείου», είπε η Λ. Μενδώνη, αν και προειδοποίησε ότι «οποιαδήποτε συμφωνία και όλα τα στοιχεία της θα πρέπει να είναι σύμφωνα με τον ελληνικό νόμο για την πολιτιστική κληρονομιά».

Μέχρι τώρα πάντως η βρετανική πλευρά έχει διαμηνύσει πως δεν συζητά θέμα επιστροφής των Γλυπτών, ενώ μόνο το Βρετανικό Μουσείο έχει φανεί πιο διαλλακτικό στην ιδέα της ανταλλαγής. 

Η βρετανική εφημερίδα σημειώνει πως ο Τζορτζ Όσμπορν, ο πρόεδρος του Βρετανικού Μουσείου, ανταποκρινόμενος στην προσπάθεια της Αθήνας να επανενώσει τα μάρμαρα, έχει εμφανιστεί πιο αποφασισμένος να αντιμετωπίσει το ζήτημα κατά μέτωπο από οποιονδήποτε από τους προκατόχους του.

Είναι ο πρώτος πρόεδρος του μουσείου που αναγνώρισε δημόσια τη διαμάχη γύρω από την παρουσία των αρχαιοτήτων στο Βρετανικό Μουσείο.  Ο πρώην υπουργός και νυν πρόεδρος του Μουσείου έχει υπαινιχθεί περισσότερες από μία φορές εφέτος ότι μια συμβιβαστική διευθέτηση θα μπορούσε να είναι στο προσκήνιο.

«Θέλουμε να δημιουργήσουμε μια σωστή συνεργασία», είπε ο Όσμπορν στους βουλευτές στην επιτροπή πολιτισμού, μέσων ενημέρωσης και αθλητισμού τον Οκτώβριο. «[Μια] που θα σήμαινε αντικείμενα από την Ελλάδα να έρχονται εδώ, αντικείμενα που δυνητικά δεν έχουν φύγει ποτέ από την Ελλάδα πριν και σίγουρα δεν τα έχουν δει ποτέ πριν, και αντικείμενα από τη συλλογή του Παρθενώνα που ενδεχομένως να ταξιδεύουν στην Ελλάδα».

Η Μενδώνη, η οποία έχει επανειλημμένα πει ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να συζητήσει για δανεισμό θησαυρών που λεηλατήθηκαν εξαρχής, πρόσθεσε: «Ο Παρθενώνας, ένα μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς, με την παγκόσμια σημασία του… απαιτεί την ακεραιότητά του στον τόπο [όπου σκαλίστηκαν τα γλυπτά] και για τους λόγους που τον δημιούργησαν».

Η υπουργός Πολιτισμού αρνήθηκε ότι η ιδέα της ίδρυσης ενός παραρτήματος του Βρετανικού Μουσείου στο μουσείο της Ακρόπολης, που φτιάχτηκε για να εκθέσει τα αγάλματα, ήταν και πάλι στα χαρτιά «Δεν έχει γίνει τέτοια συζήτηση», είπε στον Guardian.

Όταν ρωτήθηκε εάν η Ελλάδα έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο να κινηθεί νομικά κατά του Βρετανικού Μουσείου σε μια περίοδο που όλο και περισσότερα αμφισβητούμενα αντικείμενα επιστρέφονται στις χώρες προέλευσής τους, η Λ. Μενδώνη είπε ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει «να κάνει πλήρη χρήση των δυνατοτήτων που προσφέρει ο διάλογος και πολιτιστική διπλωματία».

Ερωτηθείσα αν πιστεύει ότι δεν έχει ειπωθεί στους Βρετανούς η αλήθεια για τον Έλγιν και τις συνθήκες υπό τις οποίες αποκτήθηκαν τα μάρμαρα, επικαλέστηκε τον Hugh Hammersley, βουλευτή του 19ου αιώνα, ο οποίος το 1816 είπε στη Βουλή των Κοινοτήτων ότι η απόφαση της βρετανικής κυβέρνησης να αποκτήσει τα γλυπτά από τον Σκωτσέζο διπλωμάτη ήταν μια «πράξη ληστείας».

Αλλά η Μενδώνη μίλησε επίσης για τη θετική διάθεση πίσω από τη μεγάλη «εθνική υπόθεση» της Ελλάδας.

«Ακόμη και άνθρωποι που για χρόνια αντιτίθενται στην επιστροφή των Γλυπτών στην Ελλάδα τώρα υποστηρίζουν το αίτημά μας», είπε. «Αν δεν ήμουν αισιόδοξη, δεν θα δούλευα με θέρμη και πίστη για την εθνική υπόθεση της επανένωσης των Γλυπτών στο Μουσείο της Ακρόπολης εδώ στην Αθήνα», τόνισε στον Guardian.
 

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Η Μενδώνη ξαναζεσταίνει το θέμα των Γλυπτών μιλώντας στον Guardian

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας