Μόλις πέντε ημέρες πριν από την επίσκεψή του στην Αθήνα, ο πρόεδρος της Τουρκίας επανέλαβε ότι ελπίζει πως το ταξίδι του θα είναι μια ευκαιρία για να βελτιωθούν οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών, δείχνοντας ως υπεύθυνο για τις τελευταίες κρίσεις τις ΗΠΑ, αλλά και αφήνοντας αιχμές κατά της ελληνικές κυβέρνησης.
Την ίδια ώρα, στήριξη, αλλά και προειδοποιήσεις για τήρηση των «κόκκινων γραμμών» στις συζητήσεις εκφράζουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης στον Γιώργο Γεραπετρίτη, που το πρωί του Σαββάτου επισκέφθηκε και την Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
«Θέλουμε φίλους, όχι εχθρούς»
Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, το βράδυ της Παρασκευής, επιστρέφοντας από το Ντουμπάι, όπου συμμετείχε στην 28η Σύνοδο για το Κλίμα, έκανε δηλώσεις σε δημοσιογράφους σχετικά με την επίσκεψη της 7ης Δεκεμβρίου στην Αθήνα.
Σχολιάζοντας, έπειτα από ερώτηση «κατά καιρούς αμφιλεγόμενες στάσεις και δηλώσεις της ελληνικής κυβέρνησης για την Τουρκία που είχαν προκαλέσει ρήξη στις σχέσεις των δύο χωρών», αλλά και τη δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη, ότι «η συνεργασία με την Τουρκία είναι απαραίτητη», ο Τούρκος πρόεδρος εξέφρασε την ελπίδα «για νέα εποχή» στις σχέσεις των δύο χωρών».
Και πρόσθεσε:
«Το μότο μου είναι “προσπαθούμε να αυξήσουμε τους φίλους και να μειώσουμε τους εχθρούς”. Δεν είναι σωστό για δύο χώρες, που είναι τόσο κοντά, να επηρεάζονται από φωνές που τροφοδοτούν την εχθρότητα. Από την άλλη, ποιος μας θυμώνει; Ορισμένοι, ειδικά οι ΗΠΑ προσπαθούν να μας στρέψουν ο ένας εναντίον του άλλου. Δεν μας έδωσαν τα F-16, την ώρα που συνεχίζουν να στέλνουν F-16 και πυρομαχικά στην Ελλάδα».
Σύμφωνα με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, «αν δεν εμπλακούμε σε συμπεριφορές που θα έβλαπταν τα συμφέροντα του άλλου, δεν υπάρχει πρόβλημα. Συνεχίζουμε ως έχει. Φυσικά, υπάρχουν διαφορές απόψεων και βαθιά ζητήματα που δεν μπορούν να επιλυθούν αμέσως. Ωστόσο, υπάρχουν και ζητήματα που μπορούμε να λύσουμε άμεσα και που θα διευρύνουν τη βάση της συνεργασίας μας».
Και δείχνοντας προς την Αθήνα, καθώς δεν είναι λίγες οι φορές που έχει κατηγορήσει τον Έλληνα πρωθυπουργό ότι δεν τηρεί τα συμφωνηθέντα, είπε:
«Αν μπορέσουμε να αρχίσουμε μία νέα εποχή, να τηρήσουμε τις υποσχέσεις μας και να αναπτύξουμε αυτές τις σχέσεις, απαλλαγμένοι από εξωτερικές επιρροές, είμαι σίγουρος ότι θα ωφεληθούμε. Η αντίληψή μας για την εξωτερική πολιτική δεν είναι “πάντα κερδίζω και η άλλη πλευρά χάνει”. Στην Αθήνα θα πάμε με προσέγγιση “καζάν-καζάν” (win-win). Εκεί θα συζητήσουμε τόσο τις διμερείς μας σχέσεις όσο και τις σχέσεις Τουρκίας – Ευρωπαϊκής Ένωσης».
Συνάντηση Γεραπετρίτη-Σακελλαροπούλου
Στο προεδρικό μέγαρο βρέθηκε το πρωί του Σαββάτου ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, όπου ενημέρωσε την Κατερίνα Σακελλαροπούλου για τα ελληνοτουρκικά και την επικείμενη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Τούρκο πρόεδρο.
Σύμφωνα με πληροφορίες, τόσο η Πρόεδρος της Δημοκρατίας όσο και ο υπουργός Εξωτερικών διεμήνυσαν ότι η ελληνική εξωτερική πολιτική είναι πολιτική αρχών και αξιών, με τον Γιώργο Γεραπετρίτη να τονίζει ότι «η προσήλωση στο σεβασμό του Διεθνές Δικαίου και οι σχέσεις καλής γειτονίας είναι οι αρχές που στηρίζεται η ελληνική πολιτική για την βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Η χώρα προσέρχεται με καλή προαίρεση στην συνάντηση αλλά και με φρόνηση και σοβαρότητα».
Η Κατερίνα Σακελλαροπούλου επισήμανε ότι «δεν χρειάζονται υπερβολική ρητορική ή χωρίς λόγο επιθέσεις».
Κριτική και αντιδράσεις από τα κόμματα της αντιπολίτευσης
Εν όψει του Ανώτατου Συμβουλίου Ελλάδας-Τουρκίας, στις 7 Δεκεμβρίου, τα κόμματα της αντιπολίτευσης που ενημερώθηκαν από τον υπουργό Εξωτερικών επισήμαναν τις παγίδες που μπορεί να κρύβονται πίσω από τις δηλώσεις καλών προθέσεων της Τουρκίας, με προφανή στόχο τη συνεκμετάλλευση του Αιγαίου, επισημαίνοντας ότι δεν μπορεί να υπάρξει υποχώρηση από τις «κόκκινες γραμμές» της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής.
Στ. Κασσελάκης: Διάλογος με 4 προϋποθέσεις
Στη συνάντησή του με τον Γιώργο Γεραπετρίτη, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία επισήμανε ότι είναι «σταθερή η στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. στον διάλογο με την Τουρκία στη βάση του διεθνούς δικαίου, με σκοπό τη μείωση της έντασης, την οικοδόμηση εμπιστοσύνης και τη συνεργασία σε σειρά τομέων».
Τόνισε ότι «ο διάλογος αυτός, προκειμένου να εξυπηρετεί τα συμφέροντα της Ελλάδας και την ειρήνη στην περιοχή, πρέπει να προωθείται στη βάση μιας συγκεκριμένης στρατηγικής με αρχή, μέση και τέλος». Και έθεσε τέσσερις προϋποθέσεις για επιτυχή διάλογο:
- Πρώτον, να βασίζεται σε ξεκάθαρες κόκκινες γραμμές στη διαπραγμάτευση: την αποστρατιωτικοποίηση των νησιών, την κυριαρχία της χώρας και τον αποκλεισμό οποιασδήποτε συζήτησης επί συνεκμετάλλευσης ή απεμπόλησης του δικαιώματος επέκτασης των χωρικών υδάτων μέχρι τα 12 ν.μ.
- Δεύτερον, να έχει σαφή προοπτική την οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας/ΑΟΖ στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.
- Τρίτον, να καθορίσει με σαφήνεια τους όρους υπό τους οποίους θα προχωρήσουν οι διερευνητικές συνομιλίες.
- Τέταρτον, να αξιοποιήσει τις συμμαχίες μας ώστε η Τουρκία να πιεστεί και να δεσμευτεί μακροπρόθεσμα στον ελληνοτουρικό και ευρωτουρκικό διάλογο. Να μην μπορεί, δηλαδή, να επανέλθει στην ένταση, αφού αξιοποιήσει την επικείμενη συνάντηση για να αποκομίσει τα οφέλη που αποζητά.
ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής: Δύο όροι για συνεργασία
Ο υπεύθυνος Κ.Τ.Ε. Εξωτερικών του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Δημήτρης Μάντζος, που συνοδευόμενος από τον προϊστάμενο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ - Κινήματος Αλλαγής, Χάρη Δημακαρέα, συναντήθηκαν με τον υπουργό Εξωτερικών, επισήμανε ότι ο διάλογος πρέπει να δομείται πάνω σε δύο θεμελιώδεις προϋποθέσεις: «τον αμοιβαίο σεβασμό του διεθνούς δικαίου και την οριστική εγκατάλειψη της επιθετικής ρητορικής από την Άγκυρα».
Και τόνισε ότι το ΠΑΣΟΚ - Κίνημα Αλλαγής επιμένει στην πάγια εθνική θέση ότι ο διάλογος με την Τουρκία δεν μπορεί να αφορά σε ζητήματα εθνικής κυριαρχίας ή σε αλυτρωτικές και αναθεωρητικές αιτιάσεις της τουρκικής πλευράς. Επίσης, ζητήθηκε ενημέρωση για τα επόμενα βήματα του πολιτικού διαλόγου, της θετικής ατζέντας και των μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης.
ΚΚΕ: Προωθείται συνεκμετάλλευση του Αιγαίου
«Οι τυμπανοκρουσίες της κυβέρνησης και η προσπάθεια καλλιέργειας προσδοκιών για τη συνεδρίαση του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας στις 7 του μήνα, κατά τη γνώμη μας είναι "άδειο πουκάμισο" όσον αφορά τα συμφέροντα του λαού μας» τόνισε από την πλευρά του ο Γιώργος Μαρίνος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής, μετά την ενημέρωση από τον υπουργό Εξωτερικών.
Επισήμανε ότι «η ημερήσια διάταξη της συνεδρίασης έχει ζητήματα που αφορούν μεγάλους οικονομικούς ομίλους, με στόχο να υπογραφούν οικονομικές, εμπορικές και άλλες συμφωνίες» και πρόσθεσε:
«Το πιο επικίνδυνο ζήτημα είναι ότι το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας και αυτά που αποκαλούνται "θετικά μέτρα" χρησιμοποιούνται ως όχημα επιτάχυνσης του λεγόμενου "οδικού χάρτη" που είναι με ΝΑΤΟικές προδιαγραφές για την διευθέτηση των ελληνοτουρκικών διαφορών. »Υπάρχει μεγάλο πρόβλημα γιατί η τουρκική πλευρά έρχεται στις διαπραγματεύσεις με ένα απαράδεκτο πλαίσιο διεκδικήσεων που αφορά την αποστρατιωτικοποίηση των νησιών, την αμφισβήτηση κυριαρχίας και κυριαρχικών δικαιωμάτων, επαναφέρει τη "Γαλάζια Πατρίδα" και καταλήγει όπως φάνηκε από τις δηλώσεις του κ. Ερντογάν στο ''καζάν-καζάν'', δηλαδή στη μοιρασιά».
Και τόνισε μεταξύ άλλων ότι το ΚΚΕ «θέτει τα ζητήματα αυτά στον λαό μας, τον ενημερώνει και τον καλεί να επαγρυπνεί, γιατί υπάρχουν σοβαροί κίνδυνοι για την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας».
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας