Αθήνα, 20°C
Αθήνα
Αραιές νεφώσεις
20°C
21.2° 18.2°
1 BF
66%
Θεσσαλονίκη
Σποραδικές νεφώσεις
19°C
19.9° 17.1°
3 BF
78%
Πάτρα
Ασθενείς βροχοπτώσεις
17°C
20.0° 16.6°
3 BF
81%
Ιωάννινα
Αραιές νεφώσεις
16°C
15.9° 15.9°
1 BF
67%
Αλεξανδρούπολη
Σποραδικές νεφώσεις
17°C
16.9° 16.9°
3 BF
77%
Βέροια
Αυξημένες νεφώσεις
18°C
18.2° 18.2°
3 BF
68%
Κοζάνη
Αυξημένες νεφώσεις
11°C
11.4° 11.4°
1 BF
87%
Αγρίνιο
Αυξημένες νεφώσεις
19°C
19.0° 19.0°
0 BF
71%
Ηράκλειο
Ασθενείς βροχοπτώσεις
20°C
19.8° 18.8°
5 BF
73%
Μυτιλήνη
Ελαφρές νεφώσεις
19°C
18.9° 18.8°
1 BF
55%
Ερμούπολη
Αραιές νεφώσεις
19°C
18.8° 18.8°
3 BF
60%
Σκόπελος
Σποραδικές νεφώσεις
19°C
18.7° 18.7°
1 BF
68%
Κεφαλονιά
Ελαφρές νεφώσεις
20°C
19.9° 19.9°
3 BF
73%
Λάρισα
Αραιές νεφώσεις
15°C
14.9° 14.9°
0 BF
100%
Λαμία
Αραιές νεφώσεις
19°C
19.1° 17.8°
2 BF
62%
Ρόδος
Ελαφρές νεφώσεις
19°C
18.8° 18.8°
5 BF
78%
Χαλκίδα
Ελαφρές νεφώσεις
21°C
20.8° 18.8°
2 BF
49%
Καβάλα
Ελαφρές νεφώσεις
20°C
19.9° 18.3°
2 BF
61%
Κατερίνη
Αραιές νεφώσεις
19°C
19.4° 19.4°
3 BF
74%
Καστοριά
Αραιές νεφώσεις
15°C
15.3° 15.3°
2 BF
68%
ΜΕΝΟΥ
Πέμπτη, 24 Απριλίου, 2025
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
EUROKINISSI/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ

Οι τουρκικές προκλήσεις στη σύνοδο κορυφής

Επισήμως στο κείμενο των συμπερασμάτων η μόνη αναφορά στην Τουρκία θα είναι για το μεταναστευτικό, ως μία από τις χώρες που φιλοξενούν μετανάστες. Στο ίδιο σημείο θα αναφέρεται και το θέμα της εργαλειοποίησης του μεταναστευτικού, κάτι που παραπέμπει εμμέσως και στην Τουρκία.

Το θέμα θα συζητηθεί σήμερα, κατά τη δεύτερη μέρα της συνόδου κορυφής στις Βρυξέλλες. Με αυτή την ευκαιρία, ωστόσο, ο Ελληνας πρωθυπουργός θα θέσει το ζήτημα των τουρκικών προκλήσεων. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλει να εκμεταλλευτεί τη χρονική συγκυρία μετά την έκθεση-καταπέλτη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Τουρκία και μαζί με τον Κύπριο πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη αναμένεται να θέσει τρία θέματα:

Τη μη τήρηση από πλευράς Τουρκίας της συμφωνίας για το μεταναστευτικό, τις παραβάσεις στις ΑΟΖ Ελλάδας και Κύπρου με την πρόσφατη παρενόχληση του Nautical Geo ανατολικά της Κρήτης και τις απειλές για νέες παράνομες γεωτρήσεις εντός της κυπριακής ΑΟΖ και φυσικά την παραβίαση από την Τουρκία των ψηφισμάτων του ΟΗΕ για το Κυπριακό με αναφορές κυρίως στα Βαρώσια αλλά στην αλλαγή πολιτικής της Τουρκίας στην Κύπρο με την απαίτηση για δύο ξεχωριστά κράτη.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας θα ενημερώσει εκτενώς τους ομολόγους του για όλες τις εξελίξεις όσον αφορά το Κυπριακό.

Πιο συγκεκριμένα, θα ενημερώσει για τα όσα συζητήθηκαν και συμφωνήθηκαν κατά την πρόσφατη συνάντηση του Νίκου Αναστασιάδη με τον γ.γ. των Ηνωμένων Εθνών και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη στη Νέα Υόρκη, αλλά και για την καθυστέρηση που παρατηρείται στον διορισμό ενός ειδικού απεσταλμένου.

Θα ενημερώσει επίσης για τις νέες προκλήσεις της Τουρκίας στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας και για τη συνέχιση των έκνομων ενεργειών των κατοχικών δυνάμεων στην περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου.

Τέλος, ο Νίκος Αναστασιάδης θα ενημερώσει για την απόφαση του ψευδοκράτους να παραχωρήσει έκταση γης, ιδιοκτησίας Ελληνοκυπρίων, στο Ακρωτήρι του Αποστόλου Ανδρέα προς τον κατοχικό στρατό η οποία, σύμφωνα με κάποια δημοσιεύματα, αναμένεται ότι θα χρησιμοποιηθεί για την υλοποίηση των πλάνων της Τουρκίας για δημιουργία ναυτικής βάσης.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Οι τουρκικές προκλήσεις στη σύνοδο κορυφής

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας