Τη συνέχιση των ερευνών του Nautical Geo στα ανατολικά της Κρήτης έως και την Κυριακή 26 Σεπτεμβρίου ανήγγειλε με Navtex η Αθήνα, ενώ η Αγκυρα αντέδρασε με αντι-Navtex ισχυριζόμενη και πάλι ότι η θαλάσσια περιοχή πέραν των 6 ν.μ. των ελληνικών χωρικών υδάτων είναι τουρκική υφαλοκρηπίδα.
Την προηγούμενη εβδομάδα, στον πρώτο κύκλο των ερευνητικών δραστηριοτήτων, τουρκική φρεγάτα είχε παρενοχλήσει το σκάφος σε απόσταση 10 ν.μ. από τις ακτές της Κρήτης, γεγονός που προκάλεσε την απάντηση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών με διάβημα και την καταγγελία του Ν. Δένδια στη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε. στη Νέα Υόρκη.
Η περιοχή ερευνών του Nautical Geo βρίσκεται εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας (όπως αυτή έχει οριοθετηθεί με την ελληνοαιγυπτιακή συμφωνία των ΑΟΖ), ωστόσο η Τουρκία επικαλείται το τουρκο-λιβυκό μνημόνιο που δεν έχει κυρωθεί από την πλευρά της Λιβύης και αξιώνει να έχει την αρμοδιότητα των ερευνητικών και οικονομικών δραστηριοτήτων, ακόμη και στην περιοχή όπου η Ελλάδα δικαιούται να επεκτείνει να χωρικά της ύδατα από τα 6 στα 12 ν.μ. σύμφωνα με το Δίκαιο της Θάλασσας.
Πέραν της νέας αντι-Navtex οι πληροφορίες που μεταδόθηκαν χθες στα τουρκικά μέσα ανεπισήμως αποτυπώνουν τον έντονο εκνευρισμό της Αγκυρας. Το ερώτημα είναι εάν θα επαναληφθεί από την τουρκική πλευρά η προσπάθεια παρενόχλησης του ερευνητικού ή και η κλιμάκωση της έντασης με την αποστολή περισσότερων πολεμικών πλοίων. Παρά τις επικλήσεις της τουρκικής κυβέρνησης στο τουρκο-λιβυκό μνημόνιο, το μνημόνιο δεν έχει κυρωθεί από την πλευρά της Λιβύης και δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι αυτή η διαδικασία μπορεί να ολοκληρωθεί πριν από την εκλογή νέας Βουλής και τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης στη γειτονική χώρα, εφόσον διεξαχθούν κανονικά οι εκλογές που είναι προγραμματισμένες για τα τέλη Δεκεμβρίου.
Οι εξελίξεις στη Λιβύη συζητήθηκαν στην κλειστή συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών των χωρών που συμμετέχουν στο σχήμα του Βερολίνου με τη συμμετοχή αυτή τη φορά της Ελλάδας και της Ισπανίας με την ιδιότητα των παρατηρητών. Ο Ν. Δένδιας είχε προηγουμένως ξεχωριστές συναντήσεις με ομολόγους του όμορων χωρών και μετά τριμερή συνεργασία με τους υπουργούς της Αιγύπτου και της Κύπρου, Σ. Σούκρι και Ν. Χριστοδουλίδη. Ενδεικτική της σημασίας που αποδίδει η Αθήνα στις εξελίξεις γύρω από τη Λιβύη είναι και η προγραμματισμένη συνάντηση του Κ. Μητσοτάκη με τον πρόεδρο του Προεδρικού Συμβουλίου Μ. Μέμφι στη Νέα Υόρκη.
Οι δηλώσεις του Αμερικανού ΥΠΕΞ, Αν. Μπλίνκεν, στη συνάντηση του σχήματος του Βερολίνου για την ανάγκη άμεσης αποχώρησης των ξένων στρατευμάτων και μισθοφόρων, με ονομαστική αναφορά στην Τουρκία, ήταν ένα σαφές μήνυμα αποδοκιμασίας της τουρκικής ανάμιξης στη Λιβύη. Λίγες ώρες νωρίτερα το τουρκικό ΥΠΕΞ με ανακοίνωσή του παρενέβη ευθέως στην εσωτερική αντιπαράθεση του κοινοβουλίου της Λιβύης με τον πρωθυπουργό της μεταβατικής κυβέρνησης Α. Ντμπεϊμπά για την άρση της εμπιστοσύνης προς το πρόσωπό του, αποδοκιμάζοντας την απόφαση του κοινοβουλίου.
Από την άλλη όμως η Αγκυρα αρνείται να συμμορφωθεί με τις αποφάσεις της Λιβύης και των Ηνωμένων Εθνών για αποχώρηση των δυνάμεών της. Αντίστοιχο μήνυμα έστειλε και ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του προέδρου Μπάιντεν, Τζο Σάλιβαν, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον σύμβουλο του Τ. Ερντογάν, Ι. Καλίν, λίγες ώρες μετά τη συνομιλία Μπλίνκεν - Τσαβούσογλου στη Ν. Υόρκη για όλα τα θέματα των διμερών σχέσεων.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας