Στην Κύπρο, ενόψει της επίσκεψης Ερντογάν στις 20 Ιουλίου, αλλά και στις εξελίξεις γύρω από τη Λιβύη εστιάζεται το διπλωματικό ενδιαφέρον της Αθήνας και παράλληλα αναμένεται η πρόσκληση της Αγκυρας για τον επόμενο γύρο των διερευνητικών επαφών.
Οι τόνοι των ρητορικών επιθέσεων από την Τουρκία κατά της Ελλάδας έχουν χαμηλώσει αισθητά μετά τη συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν στη σύνοδο του ΝΑΤΟ στις 14 Ιουνίου, ωστόσο είναι ακόμη νωρίς για να κριθεί η τύχη του άτυπου moratorium στο Αιγαίο, τη στιγμή μάλιστα που η Αγκυρα έχει ανακοινώσει διεξαγωγή ναυτικών ασκήσεων καθ’ όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού, συντηρώντας έτσι ανοιχτό το ενδεχόμενο επαναφοράς της έντασης.
Από την άλλη, είναι ξεκάθαρη η πρόθεση της Αγκυρας να συντηρήσει την ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο, με νέο γύρο προκλήσεων στην Κύπρο και παράλληλα κλιμάκωση των πιέσεων προς τη Λιβύη με μοχλό τα μνημόνια με την προηγούμενη κυβέρνηση Σάρατζ. Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύτηκαν στα τουρκικά μέσα, ο πρόεδρος της Τουρκίας Τ. Ερντογάν στην επίσκεψη που πραγματοποίησε στο Αζερμπαϊτζάν, αμέσως μετά τη σύνοδο του ΝΑΤΟ, συζήτησε με τον Ι. Αλίγεφ την προοπτική οικονομικής συνεργασίας και κοινών επενδύσεων σε ενεργειακά σχέδια στη Λιβύη.
Πρακτικά, τα σχέδια Ερντογάν μπορεί να μην έχουν καμία τύχη, όμως πολιτικά και διπλωματικά οι κινήσεις αυτές θα οδηγούσαν σε κλιμάκωση της πίεσης προς την Ελλάδα με την εξαγγελία τους και μόνον, εάν περιλαμβάνουν και τη θαλάσσια περιοχή που αυθαίρετα οριοθετήθηκε με τη συμφωνία Ερντογάν - Σάρατζ τουρκική και λιβυκή ΑΟΖ.
Η Αθήνα θέλει να αποτρέψει κάθε ενδεχόμενο ανακίνησης των τουρκικών σχεδιασμών στο Λιβυκό κατά τη διάρκεια της μεταβατικής κυβέρνησης Ντμπεϊμπά, που θα λήξει μετά τη διαξαγωγή των γενικών εκλογών στις 24 Δεκεμβρίου. Μέχρι την εκλογή νέας εθνικής αντιπροσωπείας στη Λιβύη και τον σχηματισμό κυβέρνησης οι διαβεβαιώσεις που έχει η ελληνική κυβέρνηση είναι ότι το τουρκολιβυκό μνημόνιο για τις ΑΟΖ δεν έχει καμία ισχύ και δεν πρόκειται να κυρωθεί νομοθετικά, κάτι που επανέλαβε στη χθεσινή επίσημη επίσκεψη στην Αθήνα ο πρόεδρος του Κοινοβουλίου της χώρας Α. Σάλεχ.
«Το Προεδρικό Συμβούλιο, η θητεία του οποίου έληξε, δεν είχε την αρμοδιότητα σύναψης οποιωνδήποτε συμφωνιών ή μνημονίων, που δεν επικυρώθηκαν από τη Βουλή των Αντιπροσώπων» τόνισε ο Α. Σάλεχ μετά τη συνάντηση με τον Ν. Δένδια και πρόσθεσε ότι «εμείς επιμένουμε στην προστασία της κυριαρχίας της Λιβύης, χερσαίας, θαλάσσιας, αεροπορικής, και απορρίπτουμε οποιαδήποτε ενέργεια επιβουλεύεται την ασφάλεια της Μεσογείου». Από την πλευρά του ο Ελληνας ΥΠΕΞ εξήρε τον ρόλο του Α. Σάλεχ λέγοντας ότι εκπροσωπεί με τον πιο καθαρό τρόπο αυτό που χρειάζεται η Λιβύη, «να επιτραπεί στον λιβυκό λαό να εκφράσει την κυρίαρχη θέλησή του στις εκλογές, και για να γίνει αυτό πρέπει να φύγουν όλες οι ξένες δυνάμεις και οι μισθοφόροι από το έδαφος της Λιβύης». Η Ελλάδα θα κάνει ό,τι μπορεί για να βοηθήσει προς αυτήν την κατεύθυνση, τόνισε ο Ν. Δένδιας.
Ο πρωθυπουργός της Λιβύης Α. Νμπεϊμπά όμως, και κατά τις επισκέψεις του στην Τουρκία αλλά και στην πρόσφατη επίσκεψη κυβερνητικής αντιπροσωπείας από την Τουρκία στη Λιβύη, επιμένει ότι τα μνημόνια συνεργασίας των δύο χωρών (για στρατιωτική συνεργασία και ΑΟΖ) είναι σε ισχύ. Κρίσιμη θεωρείται η νέα επίσκεψη του Λίβυου πρωθυπουργού στην Αίγυπτο από αύριο και η συνάντηση με τον Αλ Σίσι, η δεύτερη από την ανάληψη της μεταβατικής πρωθυπουργίας.
Η Αίγυπτος όπως έγινε σαφές και στη Διάσκεψη του Βερολίνου στις 23 Ιουνίου, θεωρεί άκυρα τα τουρκολιβυκά μνημόνια και επιμένει στην απόσυρση των τουρκικών τακτικών δυνάμεων και όχι μόνον των μισθοφόρων, όπως θέλει η Τουρκία. Η διάσταση αυτή έχει οδηγήσει σε πάγωμα της διαδικασίας αποκατάστασης των τουρκο-αιγυπτιακών σχέσεων, μέχρις ότου ξεκαθαριστεί από την πλευρά της Αγκυρας το ζήτημα της αποχώρησης των στρατιωτικών της δυνάμεων. Σήμερα η Αίγυπτος θα εγκαινιάσει μια νέα στρατιωτική βάση στα σύνορα με τη Λιβύη και σύμφωνα με την Arab Weekly στην τελετή έχουν προσκληθεί και κυβερνητικοί αξιωματούχοι της Λιβύης.
Στην Κύπρο η προαναγγελία Ερντογάν για εγκαθίδρυση βάσης drones στα κατεχόμενα, άνοιγμα της Αμμοχώστου και νέες έρευνες στην κυπριακή ΑΟΖ, εφόσον ανακοινωθούν επισήμως στην επίσκεψη του προέδρου της Τουρκίας ανήμερα της επετείου του Αττίλα στις 20 Ιουλίου, ανοίγει έναν νέο κύκλο έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο. Οι πιέσεις από την πλευρά των ΗΠΑ προς την Αγκυρα να μην προχωρήσει σε νέες προκλήσεις δεν φαίνεται να έχουν αποδώσει έως τώρα.
Ο Ν. Αναστασιάδης έχει μεταφέρει τις ανησυχίες της Κυπριακής Δημοκρατίας στον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Α. Γκουτέρες. Η Αθήνα από την πλευρά της προγραμματίζει τριμερή διάσκεψη ΥΠΕΞ Ελλάδας - Κύπρου - Ισραήλ με τη συμμετοχή του νέου Ισραηλινού υπουργού Εξωτερικών και αναπληρωτή πρωθυπουργού Γ. Λαπίντ, αλλά και τη συμμετοχή της Γαλλίας, προκειμένου να σταλεί άλλο ένα μήνυμα προς την Αγκυρα. Ο Ν. Δένδιας συνομίλησε χθες τηλεφωνικά με τον Γ. Λαπίντ και συμφώνησαν να συναντηθούν σύντομα. Χθες επίσης έγινε γνωστό ότι τη Δευτέρα ο Ελληνας ΥΠΕΞ θα επισκεφθεί το Κίεβο για συνομιλίες με τον Ουκρανό ομόλογό του Ντ. Κούλεμπα.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας