Παρά την εκ προοιμίου επίθεση του Παναγιώτη Λαφαζάνη κατά του Προέδρου της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλου, σε έναν πρωτοφανή δημόσιο διάλογο που είχαν οι δύο τους κατά την κατάθεση από τον πρόεδρο της ΛΑ.Ε. της διερευνητικής εντολής, όλα έγιναν όπως αναμενόταν και είχε γράψει η «Εφ.Συν.»: Ο Πρ. Παυλόπουλος ήρθε σε τηλεφωνική επικοινωνία με όλους τους πολιτικούς αρχηγούς και, μετά τη διαπίστωση ότι τέσσερις εξ αυτών αρνούνταν να συμμετάσχουν σε σύσκεψη πολιτικών αρχηγών, ανακοίνωσε τον διορισμό της προέδρου του Αρείου Πάγου ως υπηρεσιακής πρωθυπουργού, της πρώτης γυναίκας στο δεύτερο πολιτειακό αξίωμα στην ιστορία της χώρας.
Η κ. Βασιλική Θάνου ορκίστηκε στις 8 το βράδυ χθες και στη συνέχεια παρέλαβε από τον απερχόμενο Αλέξη Τσίπρα τα καθήκοντά της.
Τα ονόματα των υπηρεσιακών υπουργών της κυβέρνησής της θα ανακοινωθούν στις 9 το πρωί σήμερα, ενώ γύρω στο μεσημέρι, σύμφωνα με πληροφορίες, θα ορκιστεί η υπηρεσιακή κυβέρνηση.
Αργά το απόγευμα σήμερα θα θυροκολληθεί το Προεδρικό Διάταγμα για το κλείσιμο της Βουλής, στο οποίο θα περιλαμβάνεται και η ημερομηνία των εκλογών.
Πρέπει να θεωρείται περισσότερο από βέβαιο ότι η ημερομηνία έχει κλειδώσει για τις 20 Σεπτεμβρίου, καθώς από το Σύνταγμα προβλέπεται μίνιμουμ χρόνος 22 ημερών για την προκήρυξή τους.
Κι αυτό παρά το γεγονός ότι τόσο η Ν.Δ. όσο η ΛΑ.Ε. και το ΠΑΣΟΚ έχουν ζητήσει να δοθεί χρόνος ώς τις 27 του μηνός.
Της απόφασης του Προέδρου της Δημοκρατίας να μη συγκληθεί σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών είχε προηγηθεί έντονο παρασκήνιο, με τον Π. Λαφαζάνη να «απειλεί» ανοιχτά για περαιτέρω ενέργειες της ΛΑ.Ε.
Προφανώς αυτό που εννοούσε ο πρόεδρος του νεοσύστατου κόμματος είναι ενδεχόμενη προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας, που θα ζητεί την ακυρότητα της απόφασης του Προέδρου.
Η απόρριψη ενδεχόμενης προσφυγής πάντως θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη, καθώς κατά το Σύνταγμα η σχετική αρμοδιότητα ανήκει αποκλειστικά στον ανώτατο πολιτειακό άρχοντα.
Γνωρίζοντας αυτά κι έχοντας υπόψη του και σχετικό αίτημα του προέδρου του Ποταμιού, Στ. Θεοδωράκη, ο κ. Παυλόπουλος εξέδωσε αναλυτική ανακοίνωση για το ποιοι αρχηγοί δήλωσαν, στη μεταξύ τους τηλερφωνική επικοινωνία, ότι θα προσέρχονταν και ποιοι όχι στη σύσκεψη.
Τα σκεπτικά των κ. Τσίπρα, Μιχαλολιάκου, Καμμένου και Κουτσούμπα είχαν ήδη εκφραστεί με δημόσιες δηλώσεις του καθενός εξ αυτών και συνοψίζονταν στη φράση που αποτυπώθηκε στην ανακοίνωση της προεδρίας: «η κατά τ’ ανωτέρω σύσκεψη, και ως προς τις δύο εκδοχές της, δεν έχει νόημα και ότι δεν πρόκειται, κατά συνέπεια, να προσέλθει σ’ αυτήν».
Οι «δύο εκδοχές» ήταν να γίνει ύστατη προσπάθεια σχηματισμού κυβέρνησης, που να έχει την εμπιστοσύνη της Βουλής ή, εφόσον αυτό δεν ήταν δυνατόν, προσπάθεια σχηματισμού κυβέρνησης από όλα τα πολιτικά κόμματα της Βουλής για τη διενέργεια εκλογών.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας