Πομπώδεις διαστάσεις επιχειρείται να δοθούν από οικονομικούς και πολιτικούς παράγοντες (λόγω των ημερών) σε συνήθεις τραπεζικές πρακτικές, που πολλοί ακούν και διαβάζουν και ακόμη λιγότεροι καταλαβαίνουν.
Η απόφαση της Eurobank και της Αlpha Bank να καταθέσουν, για καθαρά προληπτικούς λόγους, αίτημα παροχής ρευστότητας στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, μέσω του Εκτακτου Μηχανισμού Ρευστότητας (ELA), επιχειρείται να ενταχθεί τεχνηέντως στο τρομολαγνικό κλίμα των προεκλογικών ημερών.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι στο παρελθόν οι ελληνικές τράπεζες έχουν προσφύγει στον ΕLA, ωστόσο ουδέποτε προαναγγέλθηκε. Απλώς, κάθε μήνα στη συνοπτική λογιστική κατάσταση της Τράπεζας της Ελλάδος φαίνεται η εξάρτηση από τον ΕLA, η οποία μετά τις ευρωεκλογές του περασμένου Μαΐου είναι σχεδόν μηδενική.
Ετσι, στις συζητήσεις που είχαν γίνει τις προηγούμενες μέρες στην Τράπεζα της Ελλάδος για τα μέτρα που πρέπει να λάβουν οι ελληνικές τράπεζες ώστε να είναι θωρακισμένες, για παν ενδεχόμενο, είχε συμφωνηθεί να μη δοθεί καμία δημοσιότητα. Και αυτό γιατί οι διοικήσεις των τραπεζών δεν επιθυμούσαν να υπάρξουν παρερμηνείες και να μη γίνει πολιτική εκμετάλλευση του γεγονότος καθώς κάτι τέτοιο θα μπορούσε, έστω και αδικαιολογήτως, να οδηγήσει καταθέτες σε σπασμωδικές κινήσεις.
Ωστόσο, η συμφωνία αυτή δεν τηρήθηκε και με επιλεκτικές διαρροές κάποιων μόλις μια εβδομάδα πριν τις εκλογές, έφτασε στα δημοσιογραφικά γραφεία η… είδηση ότι οι δύο από τις τέσσερις τράπεζες, η Eurobank και η Αlpha Bank, έχουν ήδη καταθέσει αίτημα και αφορά παροχή ρευστότητας ύψους 5 δισ. ευρώ, σύμφωνα με πληροφορίες. Το αίτημά τους θα συζητηθεί στην ΕΚΤ την ερχόμενη Πέμπτη, ενώ τραπεζικές πηγές εκτιμούν ότι τις επόμενες ημέρες θα προβούν σε ανάλογες κινήσεις η Εθνική και η Πειραιώς.
Η διοίκηση της Εurobank δήλωνε κατηγορηματικά ότι η τράπεζα δεν κάνει χρήση του μηχανισμού ΕLA, ούτε προβλέπει να κάνει στο επόμενο διάστημα. Κι αυτό γιατί διαθέτει τα εχέγγυα ώστε να χρηματοδοτηθεί από την ΕΚΤ. Ωστόσο λόγω της οικονομικής συγκυρίας (εκροή καταθέσεων, «ξεκλείδωμα» ισοτιμίας ελβετικού φράγκου – ευρώ) αποφάσισε να προβεί προληπτικά σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες ώστε να έχει λάβει εγκαίρως την έγκριση της ΕΚΤ για άντληση ρευστότητας από τον ΕLA.
Εκπρόσωπος της Alpha Bank, σύμφωνα με δημοσίευμα του Dow Jones Newswires, σημείωνε ότι: «Θέλουμε απλώς να είμαστε προνοητικοί και να είμαστε στην ασφαλή πλευρά. Είναι η γενικότερη κατάσταση στην Ελλάδα. Υπάρχουν πολλές αναλήψεις μετρητών».
Τραπεζικοί κύκλοι διευκρίνιζαν εξάλλου ότι όταν εγκρίνεται ένα τέτοιο αίτημα, επί της ουσίας ο μηχανισμός «δεσμεύει» το ποσόν που ζητείται χωρίς αυτό να σημαίνει ότι θα αντληθεί στο σύνολό του ή έστω μέρος αυτού.
Οι ίδιοι κύκλοι σημείωναν ότι το συνολικό ύψος του αιτήματος των δύο τραπεζών είναι αμελητέο σε σχέση με εκείνο των χρηματοδοτήσεων του 2012, που είχε ξεπεράσει τα 100 δισ. ευρώ, αλλά τίποτα δεν είχε… διαρρεύσει. Στελέχη της τραπεζικής αγοράς δεν αποκλείουν οι τράπεζες να προχωρούν προληπτικά στην κίνηση αυτή ώστε να στηρίξουν μελλοντικά το ελληνικό δημόσιο, μέσω της αγοράς εντόκων γραμματειών.
Τι είναι ο μηχανισμός ELA
Ο Εκτακτος Μηχανισμός Ρευστότητας (ΕLA) χορηγεί ρευστότητα στις τράπεζες με επιτόκιο κοντά στο 1,5% και οι τράπεζες με τη σειρά τους χρησιμοποιούν ως εγγυήσεις σχεδόν όλα τα περιουσιακά στοιχεία (assets) του δανειακού χαρτοφυλακίου τους. Η παροχή ρευστότητας από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είναι σαφώς φτηνότερη, καθώς το επιτόκιο διαμορφώνεται κάτω από το 0,5% και χρειάζονται τίτλοι του ελληνικού Δημοσίου.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας