Αθήνα, 19°C
Αθήνα
Αυξημένες νεφώσεις
19°C
20.4° 18.4°
1 BF
73%
Θεσσαλονίκη
Σποραδικές νεφώσεις
20°C
21.3° 18.6°
3 BF
67%
Πάτρα
Αραιές νεφώσεις
18°C
21.0° 17.7°
2 BF
76%
Ιωάννινα
Αραιές νεφώσεις
16°C
15.9° 15.9°
2 BF
67%
Αλεξανδρούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
18°C
17.9° 17.9°
3 BF
72%
Βέροια
Αυξημένες νεφώσεις
20°C
19.8° 19.8°
1 BF
71%
Κοζάνη
Αυξημένες νεφώσεις
13°C
13.4° 13.4°
2 BF
62%
Αγρίνιο
Αυξημένες νεφώσεις
20°C
20.3° 20.3°
1 BF
68%
Ηράκλειο
Ασθενείς βροχοπτώσεις
20°C
20.2° 19.4°
4 BF
73%
Μυτιλήνη
Ελαφρές νεφώσεις
19°C
18.9° 18.8°
1 BF
58%
Ερμούπολη
Αραιές νεφώσεις
19°C
18.9° 18.9°
3 BF
60%
Σκόπελος
Ελαφρές νεφώσεις
19°C
18.7° 18.7°
1 BF
72%
Κεφαλονιά
Ελαφρές νεφώσεις
20°C
19.9° 19.9°
3 BF
73%
Λάρισα
Αραιές νεφώσεις
21°C
20.6° 20.6°
2 BF
61%
Λαμία
Αραιές νεφώσεις
20°C
20.5° 18.4°
3 BF
58%
Ρόδος
Ελαφρές νεφώσεις
19°C
19.3° 18.8°
4 BF
79%
Χαλκίδα
Σποραδικές νεφώσεις
20°C
20.0° 20.0°
2 BF
53%
Καβάλα
Σποραδικές νεφώσεις
20°C
19.9° 18.3°
3 BF
66%
Κατερίνη
Αραιές νεφώσεις
21°C
20.7° 20.7°
3 BF
68%
Καστοριά
Αυξημένες νεφώσεις
16°C
16.4° 16.4°
2 BF
61%
ΜΕΝΟΥ
Πέμπτη, 24 Απριλίου, 2025
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
EUROKINISSI

Βαρύγδουπο αφήγημα Μητσοτάκη στις προγραμματικές

Στην κοινοβουλευτική αρένα που συγκρότησαν τα αποτελέσματα των εκλογών κατέθεσε την ατζέντα της δεύτερης θητείας του ο πρωθυπουργός, ανοίγοντας χθες το απόγευμα στην Ολομέλεια την τριήμερη διαδικασία των προγραμματικών δηλώσεων, που θα κορυφωθεί το Σάββατο με την ονομαστική ψηφοφορία για την ψήφο εμπιστοσύνης.

Με τον αέρα του κυρίαρχου στη σκακιέρα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης προσήλθε στην πρώτη πολιτική αντιπαράθεση στη Βουλή χωρίς να έχει απέναντί του, ύστερα από οκτώ χρόνια, τον Αλέξη Τσίπρα -τουλάχιστον σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών- και δήλωσε, επικαλούμενος το εκλογικό αποτέλεσμα, πως «δεν έχει το δικαίωμα να διαψεύσει τις προσδοκίες» των πολιτών. Εθεσε τη στρατηγική του για τη νέα τετραετία και αφηγήθηκε τον δικό του «πολυδιάστατο εκσυγχρονισμό», παρουσιάζοντας ούτε λίγο-ούτε πολύ τον εαυτό του όχι μόνο ως πολιτικό απόγονο του Ελευθέριου Βενιζέλου και του Κωνσταντίνου Καραμανλή αλλά και, για πρώτη φορά από βήματος της Βουλής, του Ανδρέα Παπανδρέου και του Κώστα Σημίτη. Κατέστησε έτσι και πάλι σαφές πως φιλοδοξεί να οικειοποιηθεί και τον χώρο του Κέντρου, αναφέροντας μάλιστα χαρακτηριστικά πως σκοπεύει σε «μεγάλες συμμαχίες» και «ευρύχωρες συναινέσεις».

Ο κ. Μητσοτάκης εξειδίκευσε, όπως αναμενόταν, τα μέτρα άμεσης εφαρμογής για την αντιμετώπιση της ακρίβειας, που θα ενσωματωθούν στο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών –επιφυλασσόμενος προφανώς στην καταληκτική ομιλία του το Σάββατο για την «έκπληξη» εάν επιβεβαιωθούν οι διαρροές του Μαξίμου– και έβαλε τις προτεραιότητες και τους στόχους της τετραετίας, αναλύοντας τις προεκλογικές του εξαγγελίες. Ξεχώρισε η επιτάχυνση, όπως φαίνεται, της ιδιωτικοποίησης της Ανώτατης Εκπαίδευσης, αφού, επιμένοντας στην αναθεώρηση του άρθρου 16 του Συντάγματος που απαγορεύει τη λειτουργία των ιδιωτικών πανεπιστημίων, αναφέρθηκε στο άρθρο 28, που προσφέρει από σήμερα, όπως είπε, τη δυνατότητα αναγνώρισης ξένων ιδρυμάτων που επιδιώκουν να επενδύσουν στην Ελλάδα. Αίσθηση προκάλεσε το γεγονός πως έσπευσε να προεξοφλήσει ως «συνοδοιπόρο» του τον Νίκο Ανδρουλάκη, ζητώντας τη συναίνεσή του χωρίς αστερίσκους. «Θυμόμαστε όλοι την υπαναχώρηση του ΠΑΣΟΚ και προσωπικά του Γιώργου Παπανδρέου - εύχομαι πραγματικά να μην ξανακάνετε το ίδιο λάθος» απευθύνθηκε στον πρόεδρο του κόμματος.

Ο πρωθυπουργός αφιέρωσε το μεγαλύτερο σκέλος της τοποθέτησής του περιγράφοντας τις «πέντε Ελλάδες» του προεκλογικού του προγράμματος, με όχημα την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας ώς το τέλος του έτους και την πρόωρη αποπληρωμή των δανείων του 1ου Μνημονίου. Μίλησε για καλύτερους μισθούς και συντάξεις, για μείωση της ανεργίας και για ισχυρό κοινωνικό κράτος, για πολιτιστική αναγέννηση, για επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα, για την εξέλιξη των νέων τεχνολογιών και την τεχνητή νοημοσύνη. Επανέλαβε πως οι μετοχές της ΕΥΔΑΠ και της ΕΥΑΘ θα επιστρέψουν στον έλεγχο του κράτους, πως τα εξοπλιστικά προγράμματα της προηγούμενης τετραετίας θα συνεχιστούν και θα ενισχυθούν μάλιστα, ότι ο φράχτης στον Εβρο θα ολοκληρωθεί μέχρι το 2025. Ενώ δεν παρέλειψε να στείλει αυστηρό μήνυμα στους φοροφυγάδες και στους ασύδοτες επιχειρηματίες, επικαλούμενος την περίπτωση της Μυκόνου.

Δεν αναφέρθηκε καθόλου στις «μαύρες κηλίδες» της προηγούμενης θητείας του, παρά μίλησε αόριστα για «στρεβλώσεις» που θα επιδιορθωθούν. Δεν απάντησε επί της ουσίας στο ερώτημα σύσσωμης της αντιπολίτευσης σχετικά με την ανάπτυξη και την ευημερία της χώρας «για ποιους και με ποιους όρους». Για την ενίσχυση του ΕΣΥ, επανέλαβε πως η προεκλογική δέσμευση για 10.000 προσλήψεις «ισχύει στο ακέραιο», υπεραμύνθηκε για άλλη μια φορά της συνέργειας του δημόσιου με τον ιδιωτικό τομέα, ενώ σχετικά με το «μπάλωμα» της πρόσφατης ΠΝΠ για τη μεταφορά ασθενών σχολίασε πως «το κράτος είναι ενιαίο» και ότι όπου χρειαστεί, αυτές οι αποφάσεις θα συνεχιστούν.

Εκμεταλλευόμενος τα αποτελέσματα των εκλογών, ο πρωθυπουργός ζήτησε από τις πτέρυγες ενότητα και συνεννόηση, «κηρύσσοντας» ταυτόχρονα το τέλος των ιδεολογικοπολιτικών διαχωριστικών γραμμών, ενώ με το πρόσχημα των ακραίων κοινοβουλευτικών ομάδων που εισήλθαν στη Βουλή, δήλωσε πως δεν θα ανεχθεί καμιά παραφωνία. «Η εποχή της ακρότητας και της χυδαιότητας ανήκει στο χθες» δήλωσε χαρακτηριστικά, συνεχίζοντας τις αιχμές που από την αρχή της ομιλίας του απηύθυνε προς την πτέρυγα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, χωρίς βεβαίως να προκαταλαμβάνει την εθνικοπατριωτική ρητορική που εκφράστηκε στη συνέχεια από τους αρχηγούς της Νίκης και των «Σπαρτιατών» – με την «αποκήρυξη» του νεοφασισμού από τον Β. Στίγκα να καταγράφεται στα χαρακτηριστικά της χθεσινής πρεμιέρας.


Φάμελλος: Το εκλογικό αποτέλεσμα δεν σηματοδοτεί «λευκή επιταγή»

Την ισχυρή πολιτική πρόταση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, κόντρα στη δεύτερη κυβερνητική θητεία της Νέας Δημοκρατίας πρόταξε ο Σωκράτης Φάμελλος, «διαμηνύοντας» στον πρωθυπουργό πως το εκλογικό αποτέλεσμα δεν σηματοδοτεί «λευκή επιταγή» για πλιάτσικο στη χώρα και άλωση του κράτους από κομματικούς στρατούς.

Ξεκινώντας την πρώτη του τοποθέτηση στη Βουλή, ο νέος πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. εξήρε την προσφορά, το πολιτικό κεφάλαιο και την παρακαταθήκη του Αλέξη Τσίπρα, υπενθυμίζοντας τις επιτυχίες της πρώτης κυβέρνησης της Αριστεράς στη χώρα και τόνισε πως το κόμμα του είναι ο πραγματικός αντίπαλος και το πραγματικό «εμπόδιο» στα σχέδια του Κυριάκου Μητσοτάκη και του συνολικού συστήματος εξουσίας.

Αποδομώντας μία προς μία τις κεντρικές κυβερνητικές εξαγγελίες, ο κ. Φάμελλος υποστήριξε πως παρά το εκλογικό αποτέλεσμα πολλά από τα μείζονα προβλήματα δημιουργήθηκαν από την προηγούμενη τετραετία της Ν.Δ. και παραμένουν άλυτα –αναφέρθηκε στην ακρίβεια, στις ανισότητες, σε μείωση του πραγματικού εισοδήματος, αύξηση του ιδιωτικού χρέους, πολλαπλασιασμό του ισοζυγίου συναλλαγών– και διερωτήθηκε προς την πλευρά του πρωθυπουργού γιατί δεν τα έλυσε, ενώ τώρα υπόσχεται αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις, ενίσχυση της Υγείας και της Παιδείας κ.λπ. « Δεν προλάβατε να ασχοληθείτε με τους μισθούς, αλλά προλάβατε να κάνετε ιδιωτικοποιήσεις...» σχολίασε.

Ασκώντας αυστηρή κριτική για τα οικονομικά μέτρα, μίλησε για κυβέρνηση «των επιδομάτων και των pass», ενώ καταλήγοντας επανέλαβε πως «η ανάπτυξη Μητσοτάκη σχεδιάζεται με όρους Φαρ Ουέστ, χωρίς έλεγχο και κανόνες» υποθηκεύοντας, όπως είπε, τη βιωσιμότητα της οικονομίας και το μέλλον της χώρας.


Ανδρουλάκης: Βαθιά υπερσυγκεντρωτική και πελατειακή η Ν.Δ.

Με το σύνθημα ότι το ΠΑΣΟΚ «θα είναι ο γνήσιος αντίπαλος του ανορθολογισμού και της συντήρησης, η φωνή της λογικής και της προόδου, χωρίς τοξικότητα και εύκολες λύσεις», ο πρόεδρος του κόμματος έδωσε το στίγμα για την αντιπολιτευτική τακτική που θα ακολουθήσει απέναντι στη δεύτερη κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Στην πρώτη του ομιλία στη Βουλή, ο Νίκος Ανδρουλάκης χαρακτήρισε τη Ν.Δ., παρά τα όσα ευαγγελίζεται ο πρωθυπουργός, δύναμη βαθιά υπερσυγκεντρωτική και πελατειακή.

Εδωσε ιδιαίτερη έμφαση στο ζήτημα της Υγείας, ζητώντας την αναγέννηση του ΕΣΥ, ενώ επανέφερε το σκάνδαλο των υποκλοπών, στηρίζοντας τους επικεφαλής των Ανεξάρτητων Αρχών.

Απαντώντας στο κάλεσμα Μητσοτάκη για αναθεώρηση του άρθρου 16, ο κ. Ανδρουλάκης σημείωσε ότι προτεραιότητα του ΠΑΣΟΚ είναι η ενίσχυση του δημόσιου Πανεπιστημίου και περιέγραψε τη θέση του: «Δεν είμαστε αρνητικοί στην ουσιαστική ρύθμιση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης με γνώμονα την αυτονομία, τη λογοδοσία και τα υψηλά στάνταρ, αλλά μην περιμένετε να δεχθούμε ως ισότιμα Πανεπιστήμια ιδιωτικά εκπαιδευτήρια που θα βάλουν απλά μια ταμπέλα και θα κάνουν εμπόριο πτυχίων».

Παράλληλα τάχθηκε υπέρ της αξιολόγησης των εκπαιδευτικών, αλλά «όχι από μετακλητούς υπαλλήλους και τους κολλητούς των υπουργών σας».

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ χαρακτήρισε «καθαρό ρουσφέτι» το επιτελικό κράτος των 3.500 μετακλητών υπαλλήλων και μίλησε για εξωραϊσμένη εικόνα στην οικονομία με μια κοινωνία δύο ταχυτήτων.


Κουτσούμπας: Καμία περίοδος χάριτος στην κυβέρνηση

«Εμείς δεν πρόκειται να κρατήσουμε καμία στάση αναμονής απέναντί σας, ούτε φυσικά να σας δώσουμε κάποια περίοδο χάριτος». Με τη φράση αυτή ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ προειδοποίησε ότι η κυβέρνηση μετά την ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων του πρωθυπουργού θα εντείνει την επίθεση στα εργατικά-λαϊκά δικαιώματα. Από τα πυρά του Δημήτρη Κουτσούμπα δεν γλίτωσαν ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ, καθώς είπε ότι τα κόμματα της σοσιαλδημοκρατίας δεν μπορούν να κάνουν αντιπολίτευση «από τη σκοπιά του λαού» γιατί ταυτίζονται προγραμματικά με τη Ν.Δ. «Δεν υπάρχει καιρός για νέες αυταπάτες», είπε χαρακτηριστικά.

Στίγκας: Δεν είμαστε… φασίστες

Με ένα ακραίο ξενοφοβικό παραλήρημα εγκαινίασε την κοινοβουλευτική του παρουσία ο επικεφαλής του κόμματος «Σπαρτιάτες» που μπήκε στη Βουλή χάρη στην «ευλογία» Κασιδιάρη. Εφτασε μάλιστα στο σημείο να λέει ότι είναι ψευδές πως οι «Σπαρτιάτες» είναι συνεχιστές άλλου κόμματος.

Ο Βασίλης Στίγκας από την αρχή της ομιλίας του προσπάθησε να διατυπώσει τα γνωστά επιχειρήματα των χρυσαυγιτών ότι δεν είναι φασίστες ούτε ναζιστές. Μετά βέβαια δήλωσε «μπερδεμένος» για το τι είναι φασισμός και δημοκρατία και τόνισε ότι το κόμμα του πορεύεται στον δρόμο του εθνικισμού, επικαλούμενος τον… Παύλο Μελά και τον Ιωνα Δραγούμη και απευθυνόμενος μόνο στους «ελληνόψυχους».


Βελόπουλος: Δολοφονείτε ηθικά τους αντιπάλους σας

Με το άγχος της πολιορκίας από τα άλλα κόμματα της (ακρο)δεξιάς πολυκατοικίας, ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης κατηγόρησε τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη ότι οι προγραμματικές του δηλώσεις ήταν απλή αντιγραφή όσων είπε και στην αντίστοιχη διαδικασία του 2019.

Επέκρινε τα ΜΜΕ ότι δεν τον προβάλλουν και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «δολοφόνησε ηθικά όλους τους αντιπάλους της για να φαίνεται ηγεμονική δύναμη». Παράλληλα επέκρινε τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι ταυτίζεται με τον εκσυγχρονισμό του Κώστα Σημίτη (ΠΑΣΟΚ) και ότι δεν έκανε υπουργό ούτε έναν από τη Μακεδονία.


Νατσιός: Δεν ήρθαμε να κάνουμε τη Βουλή τσίρκο

Με το δημογραφικό στην προμετωπίδα του απηύθυνε την πρώτη ομιλία του στη Βουλή ο επικεφαλής της υπερσυντηρητικής Νίκης. Σχολιάζοντας την προαναγγελία του πρωθυπουργού στο Bloomberg για τη θέσπιση του γάμου ομόφυλων ζευγαριών, ο Δημήτρης Νατσιός τόνισε ότι αυτό δεν το είχε η Ν.Δ. στο προεκλογικό της πρόγραμμα και έκανε λόγο για προσβολή «της οικογένειας, της παράδοσης, του νομικού πολιτισμού και παραβίαση του Συντάγματος».

Ο ίδιος υποστήριξε ότι δεν είναι ακροδεξιός και πήρε αποστάσεις από τους «ανταγωνιστές» του λέγοντας ότι «δεν ήρθαμε να κάνουμε τη Βουλή τσίρκο».


Κωνσταντοπούλου: Θα ασκήσουμε έντονο έλεγχο

Αφού επαίνεσε τον εαυτό της ότι είναι η μοναδική γυναίκα πολιτική αρχηγός, η Ζωή Κωνσταντοπούλου ανέβηκε στο βήμα της Βουλής ύστερα από σχεδόν οκτώ χρόνια για να εκφωνήσει την πρώτη ομιλία της ως πρόεδρος κόμματος.

Η επικεφαλής της Πλεύσης Ελευθερίας κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι η μη υπερψήφιση αντιπροέδρου Βουλής από το κόμμα της δεν είναι πράξη συναίνεσης ή θεσμικής λειτουργίας και την κάλεσε να αναθεωρήσει. «Θα ασκήσουμε έντονο έλεγχο», υπογράμμισε και ζήτησε να μην είναι το Κοινοβούλιο εκτελεστικό όργανο της κυβέρνησης. Τόνισε ακόμη ότι θα ζητήσει ακρόαση πολιτών σε κάθε νομοσχέδιο που συζητείται.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Βαρύγδουπο αφήγημα Μητσοτάκη στις προγραμματικές

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας