Eρώτηση με την οποία αναδεικνύεται η αναποτελεσματικότητα της κυβέρνησης στον ευαίσθητο χώρο της άμυνας κατέθεσε χθες το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη Βουλή, ζητώντας να μάθει τους λόγους και τις συνέπειες της ακύρωσης τριών συμβάσεων εξωτερικού από τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα (ΕΑΣ), για να ακολουθήσει στη συνέχεια κοινή δήλωση των τομεαρχών Αμυνας του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. και του μέλους της Π.Γ. για θέματα άμυνας και για τις εξοπλιστικές δαπάνες.
Στη δήλωση με τον χαρακτηριστικό τίτλο «Πού σταματούν οι αυξανόμενες εξοπλιστικές δαπάνες;» οι Θοδωρής Δρίτσας, Γιώργος Τσίπρας και Πάνος Ρήγας επισημαίνουν ότι «η κλιμάκωση της επιθετικότητας της Τουρκίας δεν συνιστά σε καμιά περίπτωση άλλοθι για επιλογές (σ.σ. της κυβέρνησης) που, πέραν των οικονομικών της χώρας, θα πλήξουν μακροπρόθεσμα και την ίδια την άμυνα» και ζητούν ενημέρωση από την Ειδική Διαρκή Επιτροπή Εξοπλιστικών της Βουλής «για τον τρέχοντα οικονομικό σχεδιασμό και τη μεσοπρόθεσμη προτεραιοποίηση».
Διαπιστώνουν ακόμη ότι «η Ελλάδα έχει ήδη ξεπεράσει, για πρώτη φορά, τις ΗΠΑ σε αμυντικές δαπάνες ως ποσοστό επί του ΑΕΠ» και αφού χαρακτηρίζουν την πορεία στους εξοπλισμούς «αδιέξοδη», αναρωτιούνται εάν η κυβέρνηση «έχει αποφασίσει να σπεύσει να χωρέσει στη θητεία της αγορές και προμήθειες μακροχρόνιων σχεδιασμών».
Ερωτούν επίσης πώς γίνεται οι κυβερνώντες «να υπερθεματίζουν για την ανάγκη κάλυψης αμυντικών αναγκών με δισεκατομμύρια και την ίδια στιγμή να μη βρίσκουν τρία χρόνια τώρα λίγα εκατομμύρια για να καλύψουν τα νυχτερινά και άλλα δεδουλευμένα του στρατιωτικού προσωπικού», «να μην προβλέπεται για την εγχώρια αμυντική βιομηχανία ούτε βίδα, να προμηθεύονται από το εξωτερικό υλικό που παλιότερα προμήθευε η εγχώρια βιομηχανία και η αμυντική μας βιομηχανία να βρίσκεται σε πορεία διάλυσης επί των ημερών της παρούσας κυβέρνησης».
Η διάλυση της αμυντικής βιομηχανίας, και ειδικά των ΕΑΣ, προκύπτει εξάλλου και από την ερώτηση που κατέθεσαν οι τομεάρχες στη Βουλή προς τους υπουργούς Οικονομικών και Εθνικής Αμυνας. Αποκαλύπτουν σε αυτήν ότι η διοίκηση των ΕΑΣ τη Δευτέρα συζήτησε την ακύρωση τριών συμβάσεων εξωτερικού λόγω αδυναμίας υλοποίησής τους - συγκεκριμένα με την Αίγυπτο για την παραγωγή πυρομαχικών 105 χιλιοστών και την Τυνησία και το Μπανγκλαντές για φυσίγγια των 12,7 χιλιοστών.
Μιλούν για διεθνή διασυρμό της χώρας και πλήγμα στην εξωστρέφεια και τη φήμη της δημόσιας αμυντικής βιομηχανίας και ρωτούν εάν όντως τα διαφυγόντα έσοδα θα ξεπεράσουν τα 5.000.000 ευρώ και τι απώλειες θα έχει το κράτος από τις εγγυήσεις και τις ρήτρες των συμβάσεων, ενώ πιθανότατα θα καταπέσει και η εγγυητική επιστολή καλής εκτέλεσης, ποσού 286.000 ευρώ.
Η ακύρωση, επισημαίνουν στην ερώτηση, «αποδεικνύει τη δεινή παραγωγική θέση στην οποία έχουν περιέλθει τα ΕΑΣ, τα οποία πλέον δηλώνουν με επίσημο τρόπο ότι αδυνατούν να αντεπεξέλθουν παραγωγικά» και προσθέτουν: «Οι συνέπειες για τα ΕΑΣ και για τη χώρα από την ακύρωση των τριών συμβάσεων εξωτερικού με τρεις χώρες είναι ανυπολόγιστες, πολλώ δε μάλλον που κάποιες από τις αντισυμβαλλόμενες χώρες, όπως η Αίγυπτος, είναι στρατηγικοί σύμμαχοι της χώρας».
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας