Οι δηλώσεις και οι αντιδράσεις διαφόρων βουλευτών ως προς το περίφημο e-mail και τη στάση Στουρνάρα ποικίλλουν, όπως είναι φυσικό, αναλόγως της κομματικής τοποθέτησης του καθενός.
Σε γενικές γραμμές οι του ΣΥΡΙΖΑ κινούνται στον αστερισμό της παραίτησης Στουρνάρα, αν και ο Ν. Φίλης σημειώνει πως δεν είναι ο καιρός, όχι μόνο για την επιστολή, αλλά και για την ύπαρξη των 700 εκατ. ευρώ στην Τράπεζα της Ελλάδος που απέκρυψε ο διοικητής. Ν.Δ., ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι υπερασπίζονται τον διοικητή, η Ν.Δ. και το Ποτάμι μάλιστα, με μία μέρα καθυστέρηση, έβγαλαν ανακοίνωση υπέρ του.
Συγκεκριμένα, ο υπουργός Εσωτερικών Ν. Βούτσης είπε (στο «Κόκκινο») πως «φαινόμενα σαν αυτά που εμφανίζονται στην ΤτΕ μπορεί κανείς να τα εντοπίσει παντού, στο ΓΛΚ κ.λπ., είναι λίγα αυτά τα φαινόμενα αλλά υπάρχουν παντού». Ο Νίκος Βούτσης έκανε λόγο για «αντιπάλους, όχι για εχθρούς». Ξεκαθάρισε πως σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να κάνει λόγο για 5η φάλαγγα.
Κατά της απομάκρυνσης Στουρνάρα, επί του παρόντος τουλάχιστον, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Φίλης έκρινε πως «δεν πρέπει η κυβέρνηση να προβεί σε βιαστικές κινήσεις και ανοίξει ένα νέο εσωτερικό μέτωπο με τον αρχιτραπεζίτη της χώρας τη στιγμή που έχει εστιάσει τις δυνάμεις της στο εξωτερικό μέτωπο των διαπραγματεύσεων».
Αντιθέτως, ο έτερος κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος Θ. Πετράκος κάλεσε τον κεντρικό τραπεζίτη να υποβάλει παραίτηση: «Ο κ. Στουρνάρας έπρεπε να είχε τη στοιχειώδη ευθιξία και να είχε παραιτηθεί. Ο κ. Στουρνάρας δεν σέβεται την ετυμηγορία του ελληνικού λαού», δήλωσε ο κ. Πετράκος, λέγοντας ότι «ο κ. Στουρνάρας δεν λειτουργεί ως κεντρικός τραπεζίτης που στηρίζει τη γενική προσπάθεια, αλλά ως υπουργός της προηγούμενης κυβέρνησης».
Η Ν.Δ. αντέδρασε με ανακοίνωση του εκπροσώπου της Γ. Καραγκούνη: «Για να καλύψει τα λάθη και τις ανεπάρκειές της επί 100 ημέρες η κυβέρνηση κυνηγάει φαντάσματα. Της φταίνε οι εταίροι, οι δανειστές, οι θεσμοί, η αξιωματική αντιπολίτευση, η αντιπολίτευση γενικά, τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος, ο πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, ακόμα και τα στελέχη της δημόσιας διοίκησης.
Πάντως, οι ίδιοι δεν φταίνε για τίποτα. Τα πάντα εν σοφία εποίησαν... Ποιος άλλος έχει τώρα σειρά;».
Αντίστοιχα και ο βουλευτής του κόμματος Γ. Βλάχος κατέθεσε πως «προσωπικά δεν έχω και τις καλύτερες σχέσεις με τον κ. Στουρνάρα, αλλά αυτό το mail τι έλεγε, τις πραγματικές δυσκολίες της ελληνικής οικονομίας».
Η δε Εύη Χριστοφιλοπούλου (ΠΑΣΟΚ) υιοθέτησε τη θεωρία της «υποκλοπής», δηλώνοντας ότι «όταν η χώρα βρίσκεται σε δύσκολη θέση είναι λάθος συνταγή να κατασκευάζεις εσωτερικούς εχθρούς και μάλιστα με προϊόντα υποκλοπών. Είναι δυνατόν σε αυτές τις στιγμές που είμαστε σε μια κλωστή να μιλάμε για υποκλοπές και να ζητάμε την παραίτηση του κ. Στουρνάρα;».
Να σταματήσει τον «κλεφτοπόλεμο» παρασκηνίου εναντίον του Γιάννη Στουρνάρα καλεί την κυβέρνηση το Ποτάμι, λέγοντας ότι «αν ο πραγματικός τους στόχος είναι να αλλάξει ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος θα πρέπει να το πουν δημοσίως».
Με ανακοίνωσή του, το κόμμα του Σταύρου Θεοδωράκη επικρίνει την τακτική της κυβέρνησης να επινοεί «εσωτερικούς εχθρούς», ενώ χαρακτηρίζει επιτυχή την προσπάθεια του κ. Στουρνάρα να κρατήσει ζωντανή τη χρηματοδότηση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας