Προσωπικές βολές στη Βουλή ανάμεσα στους προέδρους των Ανεξάρτητων Ελλήνων και του Ποταμιού, Πάνου Καμμένου και Σταύρου Θεοδωράκη, αντίστοιχα.
Ο κ. Καμμένος, μιλώντας επί των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης, αναφέρθηκε στον πρόεδρο του Ποταμιού και τον μισθό που έπαιρνε στην ΕΡΤ, ως εξής: «Ο κ. Θεοδωράκης μίλησε για την ΕΡΤ. Όμως πόσα έπαιρνε ο ίδιος για τις συμπαραγωγές της ΕΡΤ και τη βούλιαξε; Αυτοί που έπαιρναν 20άρια και 30άρια. Ας έρθει να ζητήσει συγγνώμη και ας συμπαραταχθεί κοντά μας».
Ο κ. Θεοδωράκης ζήτησε το λόγο επί προσωπικού και έκανε με τη σειρά του επίθεση κατά του κ. Καμμένου: «Θέλω να πω στον προηγούμενο ομιλητή ότι δεν είμαστε όλοι πλούσιοι και δεν ζούμε όλοι από τα λεφτά των πατεράδων μας. Υπάρχουν άνθρωποι που δούλεψαν στη ζωή τους και αναγκάστηκαν να δουλέψουν σε πολλά μαγαζιά, είτε ήταν το ''Βήμα'', η ΕΡΤ, η ''Ελευθεροτυπία'' ή ο ''902''. Είμαστε υπερήφανοι για τα όσα έχουμε κάνει με τα δικά μας χέρια και δεν έχουμε υπάρξει υπάλληλοι του πολιτικού συστήματος. Πρέπει να αντιληφθούν κάποιοι τη διάθεση ανθρώπων να μπουν στην πολιτική για να προσφέρουν, να αφήσουν αυτά που κέρδιζαν και να προσφέρουν. Είναι δύσκολο να το κατανοήσουν κάποιοι που έχουν υπάρξει απλώς ως υπηρέτες στο πολιτικό σύστημα».
Νέα τοποθέτηση του κ. Καμμένου, ο οποίος επανήλθε στο θέμα της αμοιβής του κ. Θεοδωράκη στην ΕΡΤ. «Σας λέω ότι κι εγώ δούλεψα επί πολλά χρόνια. Κι αν λέτε για την περιουσία του πατέρα μου, δούλεψε κι αυτός και πλήρωνε φόρους κανονικά. Αλλά 20.000 ευρώ την εκπομπή δεν έπαιρνε, ούτε έπαιρναν οι υπάλληλοι της ΕΡΤ που κάποιοι τους πέταξαν στο δρόμο. Εργάζονταν με 700 ευρώ και βρέθηκαν απολυμένοι γιατί κάποιοι σαν κι εσάς έπαιρναν τη μερίδα του λέοντος».
Σημειώνεται πως νωρίτερα, κατά τη δική του τοποθέτηση, ο επικεφαλής του Ποταμιού είχε χαρακτηρίσει τους ΑΝ.ΕΛΛ. ως ακραία εθνικιστική συνιστώσα της κυβέρνησης.
Π. Καμμένος: Υπάρχει εθνική ενότητα
«Είναι μαζί μας το έθνος και η πατρίδα που υπήρξαν θύματα αυτής της κρίσης, γιατί υπάρχει ελπίδα και φως. Γιατί κάποιοι συνομιλούν όρθιοι και διαπραγματεύονται. Γιατί εμείς ζητούμε να μην έρχεται και να μας προσβάλει ο κάθε επίτροπος σε ένα υπουργείο. Γιατί έχουμε εθνική αξιοπρέπεια».
Το παραπάνω ανέφερε νωρίτερα ο υπουργός Εθνικής Άμυνας και πρόεδρος των ΑΝ.ΕΛΛ, Πάνος Καμμένος, κατά την τοποθέτηση του επί των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης.
«Υπάρχει εθνική ενότητα. Το δείχνουν και οι δημοσκοπήσεις που τώρα δεν επηρεάζονται και δείχνουν ότι το 90% των πολιτών συμφωνούν για τη διεκδίκηση των γερμανικών αποζημιώσεων, συμφωνούν και στέκονται δίπλα στην νέα κυβέρνηση. Έχουμε ένα δύσκολο δρόμο αλλά υπάρχει ελπίδα», επεσήμανε ο κ. Καμμένος.
Έμφαση έδωσε ο πρόεδρος των ΑΝ.ΕΛΛ. στα περιουσιακά στοιχεία των Ενόπλων Δυνάμεων, τονίζοντας ότι μόνο η ακίνητη περιουσία του υπουργείου 'Αμυνας, εκτιμάται στα 32 δισ. 496 εκ. ευρώ ενώ αποδίδει έσοδα 1 εκ. 100 εκ. ευρώ το χρόνο και πρόσθεσε ότι με την σωστή αξιοποίησή της δεν χρειάζονται οι ιδιωτικοποιήσεις.
«Ήρθε η ώρα πλέον να ξεκινήσουμε ένα καινούργιο δρόμο και όλοι μαζί μια καινούργια προσπάθεια», επεσήμανε ο κ. Καμμένος.
«Παραινέσεις» Θεοδωράκη προς την κυβέρνηση
Στη δική του τοποθέτηση, ο πρόεδρος του Ποταμιού προχώρησε σε συμβουλές και παραινέσεις προς την κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα.
Ο κ. Θεοδωράκης ανέφερε ότι στο δύσκολο σταυροδρόμι που βρίσκεται η χώρα χρειάζονται μεγάλες κοινωνικές πλειοψηφίες και γι΄ αυτό κάλεσε τον ΣΥΡΙΖΑ να βρει το σωστό μείγμα πολιτικής. «Όλα χρειάζονται ρεαλισμός και όνειρο, συμβιβασμός και σύγκρουση, κοινή λογική και αντίσταση. Όλα χρειάζονται αλλά οι δόσεις θα καθορίσουν την επιτυχία ή την καταστροφή».
Επίσης, ο πρόεδρος του Ποταμιού κάλεσε τον ΣΥΡΙΖΑ να αναλογιστεί πως είναι επικίνδυνο να μιλάει για επιστροφή της Δημοκρατίας και τον κάλεσε να εγκαταλείψει τη ρητορική του μίσους και των αγανακτισμένων. «Δε βρισκόμαστε στο 1974. Κύριε Τσίπρα, δεν είστε ο Καραμανλής που επέστρεψε από το Παρίσι μετά την πτώση της χούντας. Δεν είμαστε στην αρχή της Μεταπολίτευσης. Οι κυβερνήσεις του χθες ήταν δημοκρατικές κυβερνήσεις» είπε ο επικεφαλής του Ποταμιού και πρόσθεσε: «Μας χωρίζουν πολλά από την πολιτική της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, αλλά 2,5 εκατομμύρια άνθρωποι τους ψήφισαν και αυτούς το 2012 και 2,5 εκατομμύρια σας ψήφισαν και εσάς - βάζω μαζί και τους ΑΝ.ΕΛΛ.».
Η Ελλάδα δεν μπορεί να συνεχίσει στην ίδια ρότα, είπε ο κ. Θεοδωράκης και τόνισε ότι «πρόγραμμα-δόσεις-λιτότητα είναι μια λάθος συνταγή που δημιούργησε μια οικονομία κλινικά νεκρή». Στο σημείο αυτό υπογράμμισε ότι «η κυβέρνηση πρέπει να ζητήσει παράταση από το Eurogroup, να διαπραγματευτεί με τους εταίρους ένα πρώτο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων, να κλείσει το πρόγραμμα και η σχέση μας με την τρόικα και να μας δοθούν οι οφειλόμενες δόσεις».
Ταυτόχρονα ο επικεφαλής του Ποταμιού κάλεσε την κυβέρνηση να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις που θα υποχρεώσουν τους εταίρους μας να δουν διαφορετικά την Ελλάδα και να υπάρξει μια συμφωνία μείωσης των στραγγαλιστικών πλεονασμάτων κάτω του 2%.
Ο κ. Θεοδωράκης επεφύλασσε ξεχωριστή αναφορά στην προαναγγελία συγκρότησης εξεταστικών επιτροπών λέγοντας: «Μην ποινικοποιείτε την πολιτική ζωή. Οι πολιτικές αποφάσεις που πήραν οι προηγούμενες κυβερνήσεις, ακόμα και αν ήσαν λάθος, που πολλές από αυτές ήταν λάθος, δεν ήταν παράνομες. Σταματήστε τώρα τη συζήτηση για προδότες και αντιστασιακούς».
Οι μεγάλες μεταρρυθμίσεις, είπε, απαιτούν συγκρούσεις, αλλά ο ΣΥΡΙΖΑ προεκλογικά τα υποσχέθηκε όλα σε όλους, ανέφερε ο επικεφαλής του Ποταμιού, που κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι φέρει ευθύνες για το γεγονός ότι αυτή η Βουλή δεν είναι αναθεωρητική και γιατί έλεγε ότι με ένα νόμο και με ένα άρθρο θα τα αλλάξει όλα αλλά τώρα λέει «περιμένετε και θα δούμε».
Αναφέρθηκε, επίσης, και στη συμμετοχή των Ανεξάρτητων Ελλήνων στην κυβέρνηση. «Μην παρασύρεστε από την ακραία εθνικιστική συνιστώσα της κυβέρνησης. Αντιθέτως, ενισχύστε τον εκσυγχρονισμό της κοινωνίας. Να γίνουμε μια ανοιχτή κοινωνία χωρίς προκαταλήψεις. Το παιδί του μετανάστη που γεννήθηκε στην Ελλάδα και μεγάλωσε στην Ελλάδα και σπούδασε στην Ελλάδα, είναι για εμάς Έλληνας» είπε καταγγέλλοντας ότι από στελέχη των ΑΝΕΛ έχουν ακουστεί και ομοφοβικά συνθήματα και αντισημιτικές θεωρίες συνωμοσίας.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας