Ερωτήματα προκάλεσαν χθεσινές δηλώσεις δύο βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ αναφορικά με την ημερομηνία διεξαγωγής των πρόωρων εκλογών και τη χρονική τοποθέτησή τους σε σχέση με τη διαδικασία εκλογής του επόμενου Προέδρου της Δημοκρατίας.
Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος βρέθηκαν ο Γιώργος Σταθάκης και ο Σταύρος Κοντονής, οι οποίοι εμφανίστηκαν να διαφοροποιούνται σε σχέση με το αναγκαίο «πλάνο» που είχε θέσει ο Αλέξης Τσίπρας μετά την πρόσφατη επίσκεψή του στον Κάρολο Παπούλια.
Ο μεν Γιώργος Σταθάκης, που έχει βρεθεί πολλάκις στο επίκεντρο αντίστοιχων καταστάσεων, μιλώντας στον Real FM, εκλήθη να απαντήσει αν πρέπει να διεξαχθούν εκλογές μετά την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας. Και απάντησε: «Το “μετά” θα μου υπονοήσετε ότι θα πάμε το φθινόπωρο. Οχι πολύ μετά τέλος πάντων, εκεί κοντά. Την άνοιξη, τέλος πάντων· λίγο πριν-λίγο μετά, δεν έχει σημασία».
Οι αντιθέσεις
Η τοποθέτηση αυτή βρισκόταν επίσης σε αντίθεση με τον Αλέξη Τσίπρα που είχε ζητήσει τη σύγκληση του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών, στο οποίο θα συμφωνούσαν «στην ημερομηνία διεξαγωγής των εθνικών εκλογών πριν την προεδρική εκλογή και πριν την υπογραφή νέων δεσμευτικών συμφωνιών με τους εταίρους».
Λίγες ώρες μετά ο Σταύρος Κοντονής, μιλώντας στον «Παραπολιτικά FM», δήλωσε ότι «αν επείγει να βγει Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ας βγει, αρκεί να ξέρουμε ότι τον Φεβρουάριο θα πάμε σε εκλογές».
Στην Κουμουνδούρου επικράτησε αρχικά έκπληξη σχετικά με την τοποθέτηση του Γ. Σταθάκη, με αποτέλεσμα να υπάρξει επικοινωνία των ηγετικών στελεχών μαζί του. Κρίθηκε δέον να γίνει διευκρινιστική δήλωση του βουλευτή, η οποία εξεδόθη άμεσα και ανέφερε: «Η δήλωσή μου στην πρωινή συνέντευξη αφορά στην αναγκαιότητα η κυβέρνηση να συναινέσει στη διενέργεια βουλευτικών εκλογών την άνοιξη», προσθέτοντας ότι «η εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας μπορεί μόνο τότε να προκύψει με συναινετικές διαδικασίες με βάση τους νέους πραγματικούς πολιτικούς συσχετισμούς».
Ο δε Σταύρος Κοντονής εξέδωσε επίσης διευκρινιστική ανακοίνωση λέγοντας ότι «η προσφυγή στις κάλπες συνιστά αδήριτη ανάγκη» καθώς και ότι «η παρούσα Βουλή δεν διαθέτει τους απαιτούμενους συσχετισμούς για να το πετύχει».
Εξ ου, «αν η κυβέρνηση θεωρεί πως μπορεί να πιάσει τον απαιτούμενο αριθμό των 180 βουλευτών, ας το επιχειρήσει· θα διαψευσθεί. Για τον ΣΥΡΙΖΑ τα πράγματα είναι σαφή: πρώτα εκλογές και μετά εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας» κατέληξε ο βουλευτής Ζακύνθου.
Η Κουμουνδούρου επισήμως δεν θέλησε να σχολιάσει τα «κρούσματα», με στελέχη της να μιλούν για «παρερμηνεία» των δηλώσεων των δύο βουλευτών. Ενδεικτικό πάντως της στάσης των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ είναι το γεγονός ότι δεν προχώρησαν σε καταγγελίες περί «διαστρέβλωσης», αναγνωρίζοντας εμμέσως ότι οι τοποθετήσεις των Σταθάκη και Κοντονή κινούνταν στα «όρια» της κομματικής «γραμμής».
Εν τω μεταξύ, ο Ευάγγελος Βενιζέλος ανακοίνωσε σε μια αποστροφή ομιλίας του ότι θα καλέσει τον Αλέξη Τσίπρα για να τον ενημερώσει για τα ελληνοτουρκικά. Ο χρόνος της «ανακοίνωσης» δεν είναι άσχετος με τη χθεσινή άποψη που διατυπώθηκε από τον Πάνο Σκουρλέτη, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θεωρεί χρήσιμη την παρουσία του αντιπροέδρου της κυβέρνησης σε μια συνάντηση με τον πρωθυπουργό.
Η συνάντηση, η οποία είχε ζητηθεί εδώ και εβδομάδες από τον Αλέξη Τσίπρα, θα κινηθεί πάντως στο θεσμικό επίπεδο του ρόλου του Ευάγγελου Βενιζέλου ως υπουργού Εξωτερικών. Αλλωστε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ πρόκειται να επισκεφτεί την Κύπρο την 1η Δεκεμβρίου με αφορμή την τουρκική προκλητικότητα στο Αιγαίο.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας