Ηταν μια πολιτική διαδικασία υψηλού επιπέδου και ανώτερη των προσδοκιών που είχαν καλλιεργηθεί. Παρά τη μεγάλη και κουραστική διάρκειά της, αφού κράτησε σχεδόν ένα τρίωρο, η τηλεμαχία των έξι υποψήφιων προέδρων του ΠΑΣΟΚ είχε ζωντάνια, ρυθμό, σωστές αναλογίες παρουσίασης των πολιτικών προταγμάτων του κάθε διεκδικητή της ηγεσίας αλλά και πολλές και ουσιαστικές αντιπαραθέσεις. Δεν είναι τυχαίο ότι πολλοί τηλεθεατές και χρήστες των μέσων κοινωνικής σχολίαζαν πως το ΠΑΣΟΚ παραδίδει μαθήματα ντιμπέιτ. Ξεκάθαρος νικητής μπορεί να μην υπήρξε, όπως επίσης και ηττημένος. Απαντες, με την εμπειρία που διαθέτουν, κατάφεραν με μικρότερη ή μεγαλύτερη επιτυχία να αντεπεξέλθουν στις απαιτήσεις που υπήρξαν.
Η τηλεμαχία ξεκίνησε με χαμόγελα και αβρότητες. Ηταν όλοι στο ραδιομέγαρο της ΕΡΤ στην ώρα τους και φορώντας τα καλά τους, με θετική προδιάθεση και αισιοδοξία για τη διαδικασία και για την προοπτική του ΠΑΣΟΚ. Συνεχίστηκε με ένα ζωηρό πινγκ πονγκ αλλά και με εκατέρωθεν αιχμές. Οι κόντρες έκαναν την εμφάνισή τους με το καλησπέρα. Οπως επίσης και η απόπειρα να δημιουργηθούν μέτωπα αλλά και άτυπες συμμαχίες.
Ενδεικτικά, ξεχώρισαν οι κατηγορίες προς τον Νίκο Ανδρουλάκη από τους Χάρη Δούκα και Νάντια Γιαννακοπούλου για τη θεσμική λειτουργία του ΠΑΣΟΚ. Ο Χάρης Δούκας είχε έντονο λεκτικό διαξιφισμό με την Αννα Διαμαντοπούλου για τις θέσεις του και τις συνεργασίες στον Δήμο Αθηναίων. Ο Παύλος Γερουλάνος «διαπληκτίστηκε» με τον Νίκο Ανδρουλάκη για τις προτάσεις του ΠΑΣΟΚ για την οικονομία και τα «κόκκινα» δάνεια. Ο Μιχάλης Κατρίνης αντιπαρατέθηκε σκληρά με την Αννα Διαμαντοπούλου, η οποία τον κατηγόρησε για διαστρέβλωση των θέσεών της.
Πάντως, η καινοτόμος διαδικασία ως προς τις ερωταπαντήσεις οδήγησε και σε κάποιες ανεπαίσθητες παραβιάσεις των κανόνων, που διορθώθηκαν αμέσως μετά από τους δύο οικοδεσπότες δημοσιογράφους, Γιώργο Κουβαρά και Απόστολο Μαγγηριάδη.
Υπεράσπιση του ΠΑΣΟΚ
Εμφανίστηκε σοβαρός, θεσμικός, δέχτηκε αρκετές «επιθέσεις» από τους συνυποψηφίους του και κατά κύριο λόγο από τη Νάντια Γιαννακοπούλου, απαντώντας με ψυχραιμία και υπερασπιζόμενος τα πεπραγμένα του. Χαρακτηριστική είναι η φράση του ότι «πρέπει να υπερασπιστώ το ΠΑΣΟΚ» αλλά και η τοποθέτησή του «να μην κρύβουμε τα θετικά του ΠΑΣΟΚ για προσωπικούς λόγους».
Θέλησε με την παρουσία του να δείξει ότι η σημερινή θετική εικόνα του κόμματος δεν είναι συγκυριακή αλλά προϊόν σοβαρής προγραμματικής επεξεργασίας και ζήτησε την ανανέωση της εμπιστοσύνης προς το πρόσωπό του, θέτοντας ως στόχο μια επικράτηση επί της Ν.Δ. και του Κυριάκου Μητσοτάκη στις εθνικές εκλογές. Τάχθηκε υπέρ της πολιτικής αυτονομίας, λέγοντας ότι δεν είναι γεφυρατζής, ενώ είχε έντονο διάλογο με τον Χάρη Δούκα για το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, χαρακτήρισε «ευνοημένο» τον δήμαρχο Αθηναίων και ζήτησε από τους αντιπάλους του να μην υποτιμούν όσα πέτυχε το ΠΑΣΟΚ.
Συλλογική ηγεσία
Ο Χάρης Δούκας είχε ως κύριο μέλημά του να αναδείξει τη σημασία της συλλογικής προσπάθειας στον δρόμο προς την αλλαγή ηγεσίας που διεκδικεί. Για τον λόγο αυτό απαντούσε συχνά σε πρώτο πληθυντικό αντί του πρώτου ενικού. Οι ερωτήσεις και οι τοποθετήσεις του έδειχναν καθαρά προς την πλευρά Ανδρουλάκη και ήθελαν να επισημάνουν ότι η Κ.Ο. δεν λειτουργούσε και δεν συνεδρίαζε για διάφορα θέματα, π.χ. εθνικά.
Δύο φορές εξέφρασε τη συμφωνία του με κάποιες θέσεις που εξέφρασε η Νάντια Γιαννακοπούλου (για ΑΕΙ και εσωκομματική λειτουργία). Αντιπαρατέθηκε με οξύτητα με την Αννα Διαμαντοπούλου. «Στον δήμο παίρνεις θέσεις που δεν είναι ΠΑΣΟΚ», υποστήριξε η συνυποψήφιά του, «δεν είπα ότι το μοντέλο είναι ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΤΑΡΣΥΑ, οι θέσεις μου είναι ΠΑΣΟΚ όταν εσύ δεν ήσουν στο ΠΑΣΟΚ», αντέτεινε ο κ. Δούκας. «Μπήκα μπροστά στις μάχες όταν κάποιοι με έλεγαν τρελό», σχολίασε για τη νικηφόρα υποψηφιότητά του στην Αθήνα.
Αναγέννηση
Απάντησε με μετριοπάθεια στα ερωτήματα που του τέθηκαν, χωρίς να σηκώνει τους τόνους. Επιχείρησε να πείσει ότι έχει σύγχρονες θέσεις για όλα τα θέματα που αφορούν την ελληνική κοινωνία με επίκεντρο το πρόγραμμα «Αναγέννηση» που επεξεργάζεται επί μια επταετία.
Αναφέρθηκε στα ζητήματα του δημογραφικού, του ασφαλιστικού και των «κόκκινων» δανείων τα οποία χαρακτήρισε «τρεις βόμβες».
Στόχος η πρωτιά
Θέλησε να απευθυνθεί σε ένα ευρύτερο ακροατήριο πέραν του ΠΑΣΟΚ. Δέχτηκε αναμενόμενη και έντονη κριτική για την πολύχρονη απουσία της από τα κομματικά δρώμενα αλλά και για απόψεις που είχε εκφράσει, όπως επίσης και για θέσεις που θεωρήθηκαν κοντά στη Ν.Δ. Αλλοτε επιθετικά και άλλοτε απολογητικά θέλησε να αποκρούσει αυτές τις κατηγορίες. Υποστήριξε ότι το ΠΑΣΟΚ πρέπει να μπει σε νέα εποχή, να είναι αυτοδύναμο και πρώτο κόμμα «και να ερωτηθούν οι άλλοι, όχι εμείς» για τις συνεργασίες.
Ιδρωσα τη φανέλα
Στον κοινωνικό και πατριωτικό χαρακτήρα του ΠΑΣΟΚ έδωσε έμφαση ο Μιχάλης Κατρίνης, κάνοντας αναφορές σε εμβληματικές μεταρρυθμίσεις της δεκαετίας του ’80 επί Ανδρέα Παπανδρέου, που αποτελούν πυλώνες μέχρι σήμερα, όπως το ΕΣΥ. «Εχω ιδρώσει τη φανέλα του ΠΑΣΟΚ», ήταν μια χαρακτηριστική του φράση, ενώ τάχθηκε υπέρ της παρουσίας του νέου προέδρου στη Βουλή. Είχε μίνι «επεισόδιο» με τον δημοσιογράφο Γιώργο Κουβαρά για μια ερώτηση που αφορούσε τη στάση του στον β’ γύρο.
Επίθεση σε Ανδρουλάκη
Επιθετική στις απαντήσεις της και εστιασμένη να «πυροβολεί» με τις παρεμβάσεις της τον Νίκο Ανδρουλάκη. «Εχετε αυτοανακηρυχθεί υπερασπιστής του ΠΑΣΟΚ, δεν πάει άλλο με τα υπονοούμενα», ήταν μια από τις φράσεις της στις πυκνές κόντρες της με τον νυν πρόεδρο του κόμματος. Στην τελική της όμως τοποθέτηση διευκρίνισε: «Σας λέω ότι τα τελευταία 20 χρόνια που είμαι στην πρώτη γραμμή στο ΠΑΣΟΚ, έχω υπηρετήσει την παράταξή μου με όποιον και αν είναι πρόεδρος και βεβαίως αν ο κ. Ανδρουλάκης επανεκλεγεί, θα είμαι στην πρώτη γραμμή»
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας