Αθήνα, 19°C
Αθήνα
Σποραδικές νεφώσεις
19°C
20.7° 17.8°
2 BF
76%
Θεσσαλονίκη
Σποραδικές νεφώσεις
21°C
22.8° 19.8°
2 BF
58%
Πάτρα
Αραιές νεφώσεις
20°C
21.0° 18.3°
2 BF
69%
Ιωάννινα
Σποραδικές νεφώσεις
18°C
17.9° 17.9°
3 BF
63%
Αλεξανδρούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
22°C
21.9° 21.9°
3 BF
56%
Βέροια
Αυξημένες νεφώσεις
21°C
20.9° 20.9°
0 BF
68%
Κοζάνη
Αυξημένες νεφώσεις
16°C
16.4° 16.4°
3 BF
48%
Αγρίνιο
Αυξημένες νεφώσεις
21°C
21.1° 21.1°
1 BF
65%
Ηράκλειο
Ασθενείς βροχοπτώσεις
21°C
20.8° 19.4°
4 BF
68%
Μυτιλήνη
Αυξημένες νεφώσεις
18°C
18.3° 18.2°
1 BF
59%
Ερμούπολη
Σποραδικές νεφώσεις
19°C
19.1° 19.1°
3 BF
62%
Σκόπελος
Ελαφρές νεφώσεις
18°C
17.7° 17.7°
3 BF
77%
Κεφαλονιά
Ελαφρές νεφώσεις
21°C
20.9° 20.3°
4 BF
68%
Λάρισα
Αυξημένες νεφώσεις
22°C
21.8° 21.8°
2 BF
55%
Λαμία
Σποραδικές νεφώσεις
22°C
24.0° 18.9°
2 BF
52%
Ρόδος
Αραιές νεφώσεις
19°C
19.3° 19.3°
2 BF
81%
Χαλκίδα
Αραιές νεφώσεις
20°C
20.0° 20.0°
2 BF
52%
Καβάλα
Ελαφρές νεφώσεις
19°C
19.4° 18.3°
3 BF
75%
Κατερίνη
Αραιές νεφώσεις
22°C
22.2° 22.2°
2 BF
60%
Καστοριά
Αυξημένες νεφώσεις
18°C
18.0° 18.0°
2 BF
58%
ΜΕΝΟΥ
Πέμπτη, 24 Απριλίου, 2025
pasok ke
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ/EUROKINISSI

ΠΑΣΟΚ: Γιατί να με ψηφίσετε για πρόεδρο

Οι έξι υποψήφιοι άνοιξαν τα χαρτιά τους ενώπιον της Κεντρικής Επιτροπής ● Οι δεσμεύσεις, οι αιχμές και τα μηνύματα του Νίκου Ανδρουλάκη, του Παύλου Γερουλάνου, της Νάντιας Γιαννακοπούλου, της Αννας Διαμαντοπούλου, του Χάρη Δούκα και του Μιχάλη Κατρίνη ● Τα πηγαδάκια και το κλίμα στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας.

Συντεταγμένα και ενωτικά βαδίζει το ΠΑΣΟΚ προς τις εσωκομματικές εκλογές της 6ης Οκτωβρίου. Τρεις εβδομάδες πριν από το άνοιγμα της κάλπης κι ενώ η πολιτική συγκυρία φαντάζει σχετικά ευνοϊκή για το κόμμα της Χαριλάου Τρικούπη (φθορά της Ν.Δ., διαλυτική κατάσταση στον ΣΥΡΙΖΑ, δημοσκοπική άνοδος του ΠΑΣΟΚ), οι έξι υποψήφιοι αυτοσυστήθηκαν στο κοινό, το πιο στενό κομματικό αλλά και το ευρύτερο, αφού η χθεσινή συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής ήταν ανοιχτή και είχε χαρακτήρα προγραμματικής παρουσίασης των θέσεών τους.

Οι Νίκος Ανδρουλάκης, Παύλος Γερουλάνος, Νάντια Γιαννακοπούλου, Αννα Διαμαντοπούλου, Χάρης Δούκας και Μιχάλης Κατρίνης άνοιξαν τα χαρτιά τους για το αύριο του ΠΑΣΟΚ, χωρίς πάντως να λείπουν οι μεταξύ τους αιχμές και οι -κατά διαστήματα- υψηλοί τόνοι, με το ακροατήριο να συμμετέχει μέσω χειροκροτημάτων και συνθημάτων. Κοινή συνισταμένη, ο στόχος της πρωτιάς στις εθνικές εκλογές και η επιστροφή στη διακυβέρνηση της χώρας, ενώ σε ό,τι αφορά τις συμμαχίες ο κάθε υποψήφιος με τον τρόπο του υπερθεμάτισε για την πολιτική αυτονομία της παράταξης.

Το ΠΑΣΟΚ επέστρεψε

Ανανέωση της σχέσης εμπιστοσύνης που υπέγραψε με τους πολίτες το 2021 ζήτησε ο Νίκος Ανδρουλάκης και δεσμεύτηκε για μια πιο δυναμική πορεία για το ΠΑΣΟΚ με στόχο να αποτελέσει την επόμενη διακυβέρνηση της χώρας. Οπως τόνισε, το ΠΑΣΟΚ είναι ξανά ο βασικός αντιπολιτευτικός πόλος και έτοιμο για το επόμενο μεγάλο βήμα. «Είναι το μόνο που μπορεί να ανοίξει την πόρτα εξόδου του μεγάρου Μαξίμου για τον κ. Μητσοτάκη και την παρέα του», σημείωσε και εμφανίστηκε βέβαιος ότι στις εθνικές εκλογές θα τα καταφέρει.

«Η προοπτική δεν βρίσκεται στους “μεσσίες” και στα περιτυλίγματα», ανέφερε, στηλιτεύοντας τη λογική «φύγε εσύ, να έρθω εγώ. Γιατί έτσι, εγώ θα τα κάνω καλύτερα». Ο κ. Ανδρουλάκης υποστήριξε ότι «το ΠΑΣΟΚ επέστρεψε» και υπερασπίστηκε τα πεπραγμένα του. «Η περίοδος που μας αντιμετώπιζαν οι πάντες ως συμπλήρωμα έχει περάσει. Ανεβάσαμε τα ποσοστά μας. Γίναμε δεύτερο κόμμα στην περιφέρεια. Αυξήσαμε τον αριθμό των βουλευτών και των ευρωβουλευτών μας. Ενισχύσαμε τις δυνάμεις μας στην Αυτοδιοίκηση. Στο πρόγραμμά μας κάναμε μια σοβαρή και μεθοδική δουλειά. Καταρτίσαμε ανοιχτά ψηφοδέλτια στις εθνικές και ευρωπαϊκές εκλογές χωρίς κανέναν αποκλεισμό. Δημοσκοπικά είμαστε πλέον δεύτερο κόμμα».

Κάνοντας αυτοκριτική, αναγνώρισε λάθη, δεν έκρυψε πάντως την πικρία του για το γεγονός ότι «στις 7 έκλεισαν οι κάλπες των ευρωεκλογών και στις 7.10 είχαν θέσει θέμα ηγεσίας». Ο Νίκος Ανδρουλάκης απέρριψε ότι το ΠΑΣΟΚ έχασε από τον ΣΥΡΙΖΑ, αναρωτώμενος «αν χάσαμε, γιατί είναι αυτός που διαλύεται;». Κλείνοντας, άφησε αιχμή λέγοντας ότι «μάλλον κάποιοι δεν ψάχνουν «πρωθυπουργίσιμο» αλλά «διαχειρίσιμο» και εστίασε στην ενότητα την επόμενη ημέρα των εσωκομματικών, με ένα μέρος του ακροατηρίου να τον επευφημεί φωνάζοντας το σύνθημα «το ΠΑΣΟΚ είναι εδώ με τον Νίκο αρχηγό».

Αφετηρία νέας αλλαγής

«Θέλουμε να ενώσουμε όλες τις προοδευτικές δυνάμεις, για τη μεγάλη δημοκρατική παράταξη, το νικηφόρο ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής. Με ξεκάθαρη προοδευτική ταυτότητα και πολιτική αυτονομία», ήταν τα λόγια του δημάρχου Αθηναίων, ο οποίος διευκρίνισε ότι το ΠΑΣΟΚ δεν πρόκειται να γίνει κολυμβήθρα του Σιλωάμ «για να ξεπλύνουμε πολιτικές αμαρτίες όσων πλήγωσαν και λοιδόρησαν το ΠΑΣΟΚ για μια καρέκλα».

Από την άλλη πλευρά, αναφερόμενος στην υψηλή αποχή στις ευρωεκλογές κατέστησε σαφές ότι «υπάρχουν εκατομμύρια πολίτες που προτίμησαν να κάτσουν σπίτι τους», τονίζοντας με νόημα ότι «αυτούς ψάχνουμε και θέλουμε να ενώσουμε δυνάμεις, όπως το κάναμε και στην Αθήνα». Αναφέρθηκε στις «πρωτοφανείς, καθημερινές και χυδαίες επιθέσεις που δέχομαι από το μέγαρο Μαξίμου», με τους υποστηρικτές του να φωνάζουν «Χάρη γερά να πέσει η Δεξιά».

Ζήτησε να κλείσει ο κύκλος της επιβίωσης και η 6η Οκτωβρίου να γίνει η αφετηρία της νέας αλλαγής. Επέκρινε δε τη σημερινή ηγεσία λέγοντας ότι «την ώρα που η φθορά της Ν.Δ. και του ΣΥΡΙΖΑ είναι ραγδαία, το ΠΑΣΟΚ δεν καταφέρνει να πρωταγωνιστήσει», ενώ απαντώντας στην κριτική που δέχεται για τον υπερδιπλασιασμό των ποσοστών που υποσχέθηκε, είπε ότι «αυτά τα ρωτούν όσοι αρκούνται στην πρόοδο με το σταγονόμετρο και όσοι επαναπαύονται στις δάφνες ενός μικρού διψήφιου ποσοστού».

Χρειάζεται ένα big bang

«Μεγαλώνουμε το ΠΑΣΟΚ-Δυναμώνουμε την κοινωνία» ήταν το μότο της Αννας Διαμαντοπούλου, η οποία δεν έκρυψε ότι επιθυμεί να απευθυνθεί σε ευρύτερο ακροατήριο, πέραν του κομματικού. Εκτίμησε ότι κλείνει ο κύκλος της παρούσας κυβέρνησης, «χωρίς ωστόσο να έχει ανοίξει ακόμα ένας νέος κύκλος». Και υποστήριξε ότι για να μπορέσει το ΠΑΣΟΚ να αποτελέσει την εναλλακτική λύση, χρειάζεται ένα big bang, με πρόγραμμα, πολιτική και ηγεσία, ώστε να μετεξελιχθεί στο μεγάλο και κυβερνών ΠΑΣΟΚ.

Αντιτάχθηκε σε πολιτικές και εκλογικές συμπράξεις κορυφής ή ενιαίες κομματικές συγχωνεύσεις με δυνάμεις όπως ο ΣΥΡΙΖΑ, ενώ έβαλε ταυτόχρονα διαχωριστική γραμμή και με τη συντήρηση «σε όλες τις εκφάνσεις της». Επιπλέον, δήλωσε ότι βασικό διακύβευμα των εσωκομματικών εκλογών είναι το «ποιος από τους υποψήφιους του ΠΑΣΟΚ είναι ικανότερος για επόμενος πρωθυπουργός;», θεωρώντας ότι πρόκειται για ένα από τα ατού της υποψηφιότητάς της.

Ηγεσία πλήρους απασχόλησης

Την ευθύνη να ηγηθεί του ΠΑΣΟΚ με βάση το τρίπτυχο «σχέδιο, ενότητα και εμπειρία» ζήτησε ο Παύλος Γερουλάνος. Ο υποψήφιος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έθεσε με τη σειρά του ως στόχο τη νίκη επί της Ν.Δ., υποστήριξε ωστόσο ότι για να συμβεί αυτό χρειάζεται αλλαγή ηγεσίας, ενώ διαβεβαίωσε ότι αν δεν τα καταφέρει να κερδίσει στις εθνικές εκλογές «θα εκκινήσω το ίδιο βράδυ τη διαδικασία εκλογής αρχηγού από τη βάση».

Ο κ. Γερουλάνος έθεσε δύο προϋποθέσεις για τον επόμενο πρόεδρο που αποτελούσαν ταυτόχρονα και δύο αιχμές προς τους ανθυποψηφίους του, Χάρη Δούκα και Νίκο Ανδρουλάκη. Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι ο πρόεδρος του κόμματος πρέπει να είναι βουλευτής και η ηγεσία είναι δουλειά πλήρους απασχόλησης. Δεύτερον, σημείωσε ότι ο επικεφαλής πρέπει να κάνει πράξη με το παράδειγμά του την ενότητα και να μη διοικεί το κόμμα «με την παρέα του».

Για τη μεγάλη παράταξη

Αμετακίνητος από τη γραμμή της «μεγάλης παράταξης» που θα προκύψει με πρωτοβουλίες του ΠΑΣΟΚ και στόχο η παράταξη αυτή να κυβερνήσει εμφανίστηκε ο Μιχάλης Κατρίνης. Εκανε λόγο για τη μεγάλη και την τελευταία ευκαιρία, τονίζοντας ότι «δεν μπορούμε να πάμε στις εθνικές εκλογές συντηρώντας το πολιτικό σκηνικό του ενάμισι κόμματος, που υπάρχει για να διαιωνίζει την πολιτική κυριαρχία του κ. Μητσοτάκη».

Ο υποψήφιος πρόεδρος επέρριψε βολές προς όσους θέλουν ένα ΠΑΣΟΚ «που θα μετατραπεί σε δεκανίκι του κ. Μητσοτάκη» και τάχθηκε υπέρ ενός ΠΑΣΟΚ με ισχυρή κοινοβουλευτική παρουσία, ξεκαθαρίζοντας ότι «το αξίωμα του προέδρου δεν μπορεί να υπηρετηθεί με άλλους παράλληλους ρόλους».

Καμία συμπόρευση

Της απόφασής της να θέσει ζήτημα εκλογής αρχηγού από το ίδιο βράδυ των ευρωεκλογών υπεραμύνθηκε η Νάντια Γιαννακοπούλου, χαρακτηρίζοντας τις εσωκομματικές κάλπες αναγκαία πολιτική κίνηση.

Η βουλεύτρια Δυτικής Αθήνας και υποψήφια πρόεδρος ήταν επικριτική για την ηγεσία, υποστηρίζοντας ότι απέτυχε να βρεθεί στη δεύτερη θέση και να ενισχύσει τα ποσοστά. Η κ. Γιαννακοπούλου απέκλεισε, τέλος, κατηγορηματικά κάθε συμπόρευση, σύμπραξη ή μέτωπο με τον ΣΥΡΙΖΑ.

ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI

Στιγμιότυπα από την Κεντρική Επιτροπή

Η είσοδος των υποψήφιων προέδρων στο ΣΕΦ έγινε με την εξής (τυχαία) σειρά: Παύλος Γερουλάνος, Αννα Διαμαντοπούλου, Νάντια Γιαννακοπούλου, Μιχάλης Κατρίνης, Χάρης Δούκας και τελευταίος ο πρόεδρος Νίκος Ανδρουλάκης.

Η κ. Διαμαντοπούλου έκανε είσοδο με συνεργείο από κάμερες, η κ. Γιαννακοπούλου ήταν -όπως συνηθίζει- ντυμένη στα πράσινα. Μάλιστα, στα ορεινά της αίθουσας βρισκόταν ο σύζυγός της, ηθοποιός Μάξιμος Μουμούρης. Το δικό της «παρών» έδωσε και η σύντροφος του δημάρχου Αθηναίων, Γεωργία Πολυτάνου. Ο Μιχάλης Κατρίνης προσήλθε με υποστηρικτές του, που φώναζαν «το ΠΑΣΟΚ είναι εδώ με Μιχάλη αρχηγό». Νίκος Ανδρουλάκης, Χάρης Δούκας και Μιχάλης Κατρίνης εμφανίστηκαν με σχεδόν ίδιο ντύσιμο, σκούρο μπλε σακάκι και άσπρο πουκάμισο.

Οι παραδόσεις της ώρας ΠΑΣΟΚ τηρήθηκαν, όπως σχεδόν πάντα. Η έναρξη της Κεντρικής Επιτροπής ήταν για τις 12 και ξεκίνησε στις 13.00, με με μία ώρα καθυστέρηση.

Ενδεικτικό της μεγάλης συμμετοχής και του υψηλού πολιτικού ενδιαφέροντος στη βάση ήταν και το γεγονός ότι στο πάρκινγκ του ΣΕΦ γινόταν χαμός από αυτοκίνητα και οι θέσεις στάθμευσης ήταν δυσεύρετες ακόμη και για τους μοτοσικλετιστές.

Η συνεδρίαση άνοιξε με τον γραμματέα Ανδρέα Σπυρόπουλο, ο οποίος εστίασε στην ενωτική διαδικασία.

Στο προεδρείο εξελέγησαν ομόφωνα οι Νίκος Σαλαγιάννης, Πωλίνα Λάμψα και Γιάννης Κουτσούκος.

Η συνεδρίαση ήταν ανοιχτή και η αίθουσα ήταν κατάμεστη από νωρίς. Τα μπλοκ των νεολαίων έδωσαν τη μάχη των συνθημάτων από τα ορεινά. «Το ΠΑΣΟΚ είναι εδώ με τον Νίκο αρχηγό» για τον Ανδρουλάκη, «Χάρη γερά, να πέσει η Δεξιά» για τον Δούκα.

Ο Νίκος Σαλαγιάννης χρονομετρούσε τις ομιλίες. Σύνολο συνεδρίασης σχεδόν τεσσερισήμισι ώρες. Πρωταθλητές σε διάρκεια ομιλίας οι Παύλος Γερουλάνος και Αννα Διαμαντοπούλου με 42 λεπτά. Ακολούθησαν με 37 λεπτά ο Μιχάλης Κατρίνης, η Νάντια Γιαννακοπούλου με 36, ενώ πιο σύντομοι και περιεκτικοί οι Νίκος Ανδρουλάκης με 32 και Χάρης Δούκας με 30 λεπτά. Η συμφωνία με όλους ήταν για 25λεπτες ομιλίες.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
ΠΑΣΟΚ: Γιατί να με ψηφίσετε για πρόεδρο

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας