Διακοπές τέλος για τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία από Δευτέρα, παρά τις συνεχιζόμενες υψηλές θερμοκρασίες. Συγκεκριμένες ημερομηνίες-γεγονότα καθορίζουν την ατζέντα, ενώ και οι κινήσεις των στρατοπέδων είναι σε πλήρη εξέλιξη πια. Από εδώ και πέρα, «θα πηγαίνουμε μέρα μέρα», προϊδεάζει στέλεχος της λεγόμενης εσωκομματικής αντιπολίτευσης.
Τω όντι, υπάρχουν συγκεκριμένα ραντεβού αρχής γενομένης από την τρέχουσα εβδομάδα, στα οποία η σύγκρουση είναι προ των πυλών. Σήμερα, εν πρώτοις εκπνέει η διορία αποστολής κειμένων συμβολής για τον προσυνεδριακό διάλογο. Το ενδιαφέρον των μελών μικρό, το πολιτικοδημοσιογραφικό ενδιαφέρον υψηλό ωστόσο, όσο δεν υπάρχει ένα κεντρικό κείμενο, όσο δεν κατατίθενται οι αυτοαποκαλούμενες ιδέες του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ για τη νέα οργανωτική δομή.
Την ερχόμενη Παρασκευή, 23 Αυγούστου -αν δεν μεσολαβήσει κάποια αναβολή- η Επιτροπή Καταστατικού θα συνεδριάσει σε κλίμα καχυποψίας μάλλον, με τα βλέμματα να πέφτουν στα πέντε μέλη της αντιπολίτευσης: τους Κώστα Ζαχαριάδη, Διονύση Καλαματιανό, Τάκη Κορμά, Παναγιώτη Παναγιώτου, Μαρία Ρεπούση (ο Τ. Κορμάς και η Μαρία Ρεπούση έθεσαν, σύμφωνα με πληροφορίες, τις πρώτες ενστάσεις τους στην προηγούμενη συνεδρίαση του οργάνου).
Η βόμβα Σπίρτζη
Την ίδια μέρα, εκπνέει η διορία της Επιτροπής Δεοντολογίας προς τον Χρήστο Σπίρτζη να παράσχει εγγράφως τις απαντήσεις του στη μομφή 70 συντρόφων του για αντικομματική συμπεριφορά. Οι ώς τώρα κινήσεις του πρώην υπουργού μαρτυρούν ότι δεν θα θελήσει να μπει σε ρόλο… κατηγορούμενου. Ακολούθως, η εισήγηση της Επιτροπής Δεοντολογίας προς την Κεντρική Επιτροπή -η οποία θα είναι αυτή που θα λάβει τις τελικές αποφάσεις- εκτιμάται πως θα ρίξει είτε λάδι είτε νερό στη φωτιά, επηρεάζοντας τις γενικότερες εξελίξεις εντός ΣΥΡΙΖΑ.
Λίγες ημέρες αργότερα -με πιθανότερη ημερομηνία την 28η Αυγούστου- ανοίγει το Κοινοβούλιο και ο πρόεδρος Κωνσταντίνος Τασούλας θα καλέσει την Πόπη Τσαπανίδου να ορκιστεί στη θέση του παραιτηθέντος βουλευτή Οθωνα Ηλιόπουλου. Η πρώην εκπρόσωπος του κόμματος θα πρέπει να ανοίξει τα χαρτιά της. «Περιμένουμε από όλα τα μέλη του κόμματος να λειτουργούν υπέρ αυτού», είναι η επίσημη γραμμή της Κουμουνδούρου, όπερ σημαίνει ότι πρέπει όλοι να συμβάλουν στο να μπει στη Βουλή ο Στέφανος Κασσελάκης.
Στέλεχος, ωστόσο, της προεδρικής πλειοψηφίας, σε επικοινωνία με την «Εφ.Συν.», προειδοποιούσε πως θα είναι, επί λέξει, casus belli αν η Πόπη Τσαπανίδου κατ’ επέκταση και ο Μιχάλης Καλογήρου, που έπεται στη λίστα, δεν παραδώσουν την έδρα. Η εκτίμηση, μάλιστα, του συνομιλητή μας είναι πως, στην περίπτωση που η κυρία Τσαπανίδου κρατήσει την έδρα, τότε «θα επισπευσθεί μια κατάσταση που είναι αναπόφευκτη». Με άλλα λόγια, σύγκρουση μεταξύ των στρατοπέδων Κασσελάκη και Τσίπρα, ακόμη και πριν από το συνέδριο.
Με δεδομένο εξάλλου ότι η φιλικά διακείμενη προς τη Νέα Αριστερά, Ζωρζέτα Λάλη, καθιστά σαφές ότι δεν πρόκειται να παραδώσει την έδρα, το γάντι προς τον Αλέξη Τσίπρα μάλλον ενδιαφέρει περισσότερο την Κουμουνδούρου και λιγότερο η βουλευτική έδρα… Σε κάθε περίπτωση ο Στ. Κασσελάκης ανέβαλε τη δημοσίευση του 2ου μέρους του απολογιστικού άρθρου του για τον πρώτο χρόνο προεδρίας του (στην εφημερίδα «Documento» αύριο).
Θέμα του συγκεκριμένου άρθρου θα ήταν η υπονόμευση εκ των έσω, της οποίας έτυχε όλο αυτό το διάστημα, όπως υποστηρίζει. Ή, με τα λόγια του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, «τα δύσκολα ξεκινούν μετά την εκλογή. Με έναν χρόνο σταθερής υπονόμευσης σε ένα ιδιότυπο Game of thrones που δεν πίστευα ποτέ ότι θα αντιμετωπίσω».
Ωρα αποφάσεων
Την ίδια ώρα, η σκιά του πρώην πρωθυπουργού στους «87» αλλά και στους δεκάδες άλλους που τους ακολουθούν σε χαμηλότερο κομματικά επίπεδο πέφτει βαριά και, όπως όλα δείχνουν, ο Σεπτέμβριος θα είναι ο μήνας που θα φτάσει ο κόμπος στο χτένι. Στη διαδικτυακή συνάντηση που είχαν περί τα 250 στελέχη της αντιπολίτευσης επιβεβαιώθηκε τι είναι αυτό που τα ενώνει: η αντιπαλότητα με τον νυν πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ. Γιατί, από εκεί και πέρα, υπάρχουν διαφωνίες, με κυριότερη αν μένουν ή αν φεύγουν, αλλά και ποιος είναι ο κατάλληλος χρόνος της εξόδου.
Σχέδιο Πολάκη
Υπήρξε, όμως, και ένα άλλο σημείο διαφωνίας: ποια είναι η ενδεδειγμένη στάση έναντι του Π. Πολάκη. Εντός της συνεδρίασης, η Ολγα Γεροβασίλη και ο Κώστας Ζαχαριάδης ζητούσαν την παραπομπή του βουλευτή Χανίων στην Επιτροπή Δεοντολογίας. «Δεν μπορεί να είναι στην ηγεσία του κόμματος...», ήταν το επιχείρημά τους, την ώρα που άλλα μέλη, προερχόμενα από το ΠΑΣΟΚ κυρίως, πήραν θέση κατά της διαγραφής.
Την ίδια ώρα, ο Π. Πολάκης συνεχίζει τις επιθέσεις του κατά της Αθηνάς Λινού, για τα προγράμματα του Ινστιτούτου «Prolepsis», το οποίο ίδρυσε η καθηγήτρια Επιδημιολογίας και το οποίο έχει να επιδείξει σημαντικό, μετρήσιμο έργο. Οι βολές Πολάκη από τη μια δικαιώνουν όσους ζητούν την παραπομπή του για αντικομματική συμπεριφορά. Από την άλλη, όμως, ο βουλευτής της Κρήτης φαίνεται πως επιμένει, όχι τόσο για το γινάτι του κατά της βουλεύτριας του Βόρειου Τομέα Αθηνών, όσο γιατί αυτές οι επιθέσεις εξυπηρετούν το δικό του πολιτικό σχέδιο.
Κάποιοι στον ΣΥΡΙΖΑ επιμένουν ότι ο Παύλος Πολάκης θα βάλει πλώρη για την ηγεσία του κόμματος εντός του έτους - και από την άποψη αυτή οι επιθέσεις κατά της κυρίας Λινού ίσως και να αποσκοπούν στο να ασκηθεί πίεση στον πρόεδρο να πάρει θέση. Παρά ταύτα, ο Στ. Κασσελάκης επιμένει ότι πολλά είναι αυτά που τον ενώνουν με τον Π. Πολάκη στο αντιπολιτευτικό έργο τους.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας