Αθήνα, 19°C
Αθήνα
Αυξημένες νεφώσεις
19°C
20.4° 18.4°
1 BF
73%
Θεσσαλονίκη
Σποραδικές νεφώσεις
20°C
21.3° 18.6°
3 BF
67%
Πάτρα
Αραιές νεφώσεις
18°C
21.0° 17.7°
2 BF
76%
Ιωάννινα
Αραιές νεφώσεις
16°C
15.9° 15.9°
2 BF
67%
Αλεξανδρούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
18°C
17.9° 17.9°
3 BF
72%
Βέροια
Αυξημένες νεφώσεις
20°C
19.8° 19.8°
1 BF
71%
Κοζάνη
Αυξημένες νεφώσεις
13°C
13.4° 13.4°
2 BF
62%
Αγρίνιο
Αυξημένες νεφώσεις
20°C
20.3° 20.3°
1 BF
68%
Ηράκλειο
Ασθενείς βροχοπτώσεις
20°C
20.2° 19.4°
4 BF
73%
Μυτιλήνη
Ελαφρές νεφώσεις
19°C
18.9° 18.8°
1 BF
58%
Ερμούπολη
Αραιές νεφώσεις
19°C
18.9° 18.9°
3 BF
60%
Σκόπελος
Ελαφρές νεφώσεις
19°C
18.7° 18.7°
1 BF
72%
Κεφαλονιά
Ελαφρές νεφώσεις
20°C
19.9° 19.9°
3 BF
73%
Λάρισα
Αραιές νεφώσεις
21°C
20.6° 20.6°
2 BF
61%
Λαμία
Αραιές νεφώσεις
20°C
20.5° 18.4°
3 BF
58%
Ρόδος
Ελαφρές νεφώσεις
19°C
19.3° 18.8°
4 BF
79%
Χαλκίδα
Σποραδικές νεφώσεις
20°C
20.0° 20.0°
2 BF
53%
Καβάλα
Σποραδικές νεφώσεις
20°C
19.9° 18.3°
3 BF
66%
Κατερίνη
Αραιές νεφώσεις
21°C
20.7° 20.7°
3 BF
68%
Καστοριά
Αυξημένες νεφώσεις
16°C
16.4° 16.4°
2 BF
61%
ΜΕΝΟΥ
Πέμπτη, 24 Απριλίου, 2025
Γιάνης Βαρουφάκης

«Προσπάθεια συγκάλυψης της γενοκτονίας η απόφαση της Γερμανίας εναντίον μου»

Σφοδρές αντιδράσεις έχει προκαλέσει στη Γερμανία η απόφαση των γερμανικών αρχών να απαγορεύσουν στον Γιάνη Βαρουφάκη την είσοδο και κάθε πολιτική δραστηριότητα στη χώρα, επειδή γνωστοποίησε την ομιλία που θα εκφωνούσε στο παλαιστινιακό συνέδριο, το οποίο διέλυσε η αστυνομία στο Βερολίνο.

Μιλώντας στον ραδιοσταθμό Realfm 97,8 ο γενικός γραμματέας του ΜέΡΑ25 χαρακτήρισε την απόφαση εναντίον του ως προσπάθεια συγκάλυψης της γενοκτονίας στη Γάζα τονίζοντας ότι το ίδιο αποπειράται γενικότερα στην Ε.Ε. για να δικαιολογήσει το Ισραήλ.

Ο ίδιος κατηγόρησε τη γερμανική κυβέρνηση ότι ουσιαστικά καταργεί την Ελευθερία του λόγου και τον παρουσιάζει ως αντισημίτη, ενώ υποστηρίζει τη λύση ενός ομοσπονδιακού κράτους.

«Αν η Γερμανία διολισθήσει σε μία μορφή αποπνυκτικού αυταρχισμού αυτό θα έχει αντίκτυπο σε όλους μας» είπε και εξήγησε πως δεν τάσσεται υπέρ της Ελευθερίας του λόγου αδιακρίτως φέρνοντας ως παράδειγμα τους ναζί και όσους απειλούν Εβραίους και μουσουλμάνους.
 
Αναφερόμενος στη σύλληψη από την «Εβραϊκή Φωνή για την Ειρήνη» επέκρινε το γεγονός ότι Γερμανοί συλλαμβάνουν Εβραίους, «επειδή λένε όχι στο όνομά μας η δολοφονία παιδιών στην Παλαιστίνη».

Οι δικηγόροι του έχουν καταθέσει αίτημα για γραπτή αιτιολόγηση που οδήγησε την γερμανική αστυνομία σε αυτή την εντολή, στο πλαίσιο της οποίας του απαγόρευσαν την ομιλία και τον απείλησαν με σύλληψη και απέλαση.

Όπως ανέφερε, ο ίδιος δεν παραβίασε κανένα νόμο αλλά σε βάρος του χρησιμοποιήθηκε μια απόφαση «σαν ιδιώνυμο, που δίνει δικαίωμα στον γερμανικό υπουργείο Εσωτερικών να απαγορεύσει οποιονδήποτε θέλει».

Σημείωσε επίσης πως συνέλαβαν στο αεροδρόμιο και ανέκριναν επί τρεισήμισι ώρες τον πρύτανη του πανεπιστημίου της Γλασκώβης για να μη συμμετάσχει στο συνέδριο. «Τον έστειλαν πίσω με εντολή στέρησης εισόδου στη Γερμανία για μήνες, του απαγόρευσαν να συνδεθεί και διαδικτυακά» είπε ο γ.γ. του ΜέΡΑ25.

Σε ό,τι αφορά την καταστολή στο συνέδριο σημείωσε πως έστειλαν 2.500 αστυνομικούς για να εμποδίσουν την πρόσβαση στο χώρου του συνεδρίου και περιόρισαν τους συμμετέχοντες σε 250 από 1.000, ενώ απαγόρευσαν και τη ζωντανή μετάδοση.

Τέλος, ο γ.γ. ανέφερε πως το ΜέΡΑ25 Deutschland θα επιμείνει στον διάλογο για το τι σημαίνει δημοκρατία με αφορμή τις επικείμενες ευρωεκλογές.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
«Προσπάθεια συγκάλυψης της γενοκτονίας η απόφαση της Γερμανίας εναντίον μου»

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας