Επίθεσή κατά της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας εξαπέλυσαν με κοινή τους ανακοίνωση, ο ευρωβουλευτής Κώστας Αρβανίτης και ο τομεάρχης Εργασίας του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ Γιώργος Γαβρήλος, με αιτία την κατάρρευση της συμφωνίας των εργαζομένων σε πλατφόρμες.
Όπως καταγγέλλουν, η κυβέρνηση συντέλεσε «σε ένα μεγάλο πισωγύρισμα για τα εργασιακά δικαιώματα των εργαζόμενων στις πλατφόρμες», καθώς τάχθηκε ενάντια στην προτεινόμενη ευρωπαϊκή Οδηγία για τη βελτίωση των εργασιακών συνθηκών όσων εργάζονται μέσω ψηφιακής πλατφόρμας.
«Η κυβέρνηση Μητσοτάκη έβαλε πλάτη στον Μακρόν για να μην εγκριθεί το προτεινόμενο κείμενο της Οδηγίας, στο οποίο είχαν καταλήξει μόλις πριν μία εβδομάδα το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το Συμβούλιο και η Κομισιόν, έπειτα από διαπραγματεύσεις σκληρές και πολύμηνες. Αποτέλεσμα, η περαιτέρω καθυστέρηση έκδοσης της Οδηγίας, κάτι που αφήνει εκατομμύρια εργαζόμενους στην Ελλάδα και την Ευρώπη βορά στην ασυδοσία των εταιριών πλατφόρμας, την εργασιακή επισφάλεια και τις απάνθρωπες συνθήκες εργασίας χωρίς βασικά συλλογικά δικαιώματα υπό το καθεστώς ψευδούς αυτοαπασχόλησης», τονίζουν χαρακτηριστικά τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ.
Κατηγορούν επίσης τη Νέα Δημοκρατία πως «στην ουσία τάσσεται ενάντια σε πολύ θετικές για τους εργαζόμενους διατάξεις, όπως:
- Η επίρριψη του βάρους της απόδειξης ότι όσοι εργάζονται σε πλατφόρμες δεν είναι υπάλληλοι αλλά αυτοαπασχολούμενοι, στις εταιρίες.
- Η υποχρέωση των εθνικών αρχών να εξακριβώνουν ότι οι εργαζόμενοι στην πλατφόρμα δεν είναι ψευδώς αυτοαπασχολούμενοι.
- Η πρόσβαση για εκατομμύρια εργαζόμενους σε βασικά δικαιώματα όπως άδεια μετ' αποδοχών, συνταξιοδότηση, κοινωνική ασφάλιση κ.λπ., καθώς δε θα θεωρούνται αυτοαπασχολούμενοι αλλά μισθωτοί.»
Τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ σημειώνουν ότι η κυβέρνηση και ο αρμόδιος υπουργός Εργασίας Άδωνις Γεωργιάδης «είχαν να διαλέξουν ανάμεσα στην υπεράσπιση των εργαζομένων ή στην ικανοποίηση των λόμπι των εταιριών πλατφόρμας - που πασχίζουν να αποφύγουν τις δαπάνες που θα επέφερε η πρόσβαση των εργαζομένων τους σε εργασιακά και κοινωνικά δικαιώματα. Φυσικά μετά και την εγχώρια εφαρμογή πολιτικών οι οποίες άλλαξαν το 8ωρο σε 13ωρο, έκαναν καθεστώς την 6ημερη εργασία, κατήργησαν στην ουσία το ΣΕΠΕ, ποινικοποίησαν τον συνδικαλισμό και άνοιξαν τον δρόμο για την αποδυνάμωση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας και την «άνθιση» των ελαστικών μορφών εργασίας, δε μας εκπλήσσει που για άλλη μια φορά η Κυβέρνηση επιλέγει να γυρίσει την πλάτη στους εργαζόμενους».
Σε κάθε περίπτωση, ο ΣΥΡΙΖΑ τονίζει ότι «η μάχη όμως δεν έχει τελειώσει», αναφέροντας ότι «οι διαπραγματεύσεις θα επανεκκινήσουν με το νέο έτος και οι προοδευτικές δυνάμεις της Ευρώπης θα σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων, υπερασπιζόμενοι τόσο στην Ευρώπη, όσο και στην Ελλάδα το δικαίωμα σε σταθερή και προστατευμένη εργασία, ενάντια σε όσους θέλουν ένα εργασιακό τοπίο άναρχο για να μπορούν να πλουτίζουν συγκεκριμένοι μεγαλο-εργοδότες. Ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-ΠΣ θα είναι παρών σε αυτή τη μάχη, όπως ήταν άλλωστε από την αρχή, με την καθοριστική συμβολή του ευρωβουλευτή Κώστα Αρβανίτη στη διαμόρφωση του κειμένου της Οδηγίας στην Επιτροπή Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων του ΕΚ και την ανάδειξη του θέματος σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο. Πάντοτε με γνώμονα το συμφέρον των εργαζομένων και την επίτευξη πραγματικής κοινωνικής δικαιοσύνης».
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας