Με αυτοκριτική διάθεση απέναντι στη χθεσινή - ελαφρώς επιθετική - δήλωσή του για τον συνυποψήφιό του Στέφανο Κασσελάκη, με αιχμές για τον ρόλο των ΜΜΕ στην παρουσίαση της προεκλογικής ατμόσφαιρας στον ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ, με κριτική προς την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας τόσο απέναντι στην κακοκαιρία Daniel που έπληξε τη Θεσσαλία, όσο και για τη συνολική διακυβέρνηση, αλλά και για τα εσωκομματικά και την υποψηφιότητά του στην προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ μίλησε στο OPEN ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.
«Κάνω κάλεσμα να έρθει ο κόσμος να ψηφίσει, γιατί έχει σημασία η αντιπολίτευση να είναι ισχυρή, να κάνει αντιπολίτευση, να σχεδιάζει», τόνισε ο βουλευτής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ενώ για την επόμενη ημέρα των καταστροφών της Θεσσαλίας, σημείωσε πως πρέπει «να υπάρχει ένα αναπτυξιακό κράτος, που επενδύει, που σχεδιάζει. Τώρα στη Θεσσαλία δεν είναι μόνο να γίνει αποκατάσταση. Πρέπει να μπουν μεγάλα ερωτήματα. Τα έργα που υπήρχαν είναι τα σωστά ή πρέπει να πάμε σε άλλα; Ο αγροτικός τομέας θα συνεχίσει με το βαμβάκι ή το καλαμπόκι, έχουμε στρατηγική να αλλάξει η παραγωγής;».
Για τις αντιδράσεις που προκάλεσε χθεσινή του δήλωση στην ΕΡΤ για το βίντεο από τη Μακρόνησο του Στέφανου Κασσελάκη, ότι «δείχνει έλλειψη γνώσης της Ιστορίας και της Αριστεράς, δείχνει έλλειψη συναισθηματικής νοημοσύνης. Ζητώ συγγνώμη εκ μέρους του όλου ΣΥΡΙΖΑ», ο κ. Τσακαλώτος επανήλθε σήμερα: «Ίσως ήταν λάθος που είπα συγγνώμη για όλο το κόμμα. Ίσως δεν έπρεπε να το πω αυτό. Αλλά εάν δεν ήμουν πολιτικός και δεν ήμουν καθηγητής, θα έλεγα σε κάποιους να κάνουν ένα διδακτορικό για την καμπάνια. Και θα τους ρωτήσω. Πόσο ποσοστό της καμπάνιας των πέντε υποψηφίων είχε προγραμματική χροιά; Πόσο είχε κριτική για τους άλλους; Πόσο ποσοστό είχε άμεση ή έμμεση κριτική για τους άλλους; Όταν διαβάζω στις εφημερίδες σήμερα «εμφύλιο, νευρική κρίση, τα μαχαίρια βγήκαν», τα στοιχεία αυτών των διδακτορικών δε θα επιβεβαιώνανε τις επικεφαλίδες. Αν δείτε τις δηλώσεις και τα άρθρα που έχουν γράψει οι πέντε υποψήφιοι, θα δείτε πως η κριτική μπορεί να είναι 1%, 1,5%».
Δεν παρέλειψε εξάλλου να επισημάνει την ευθύνη των ΜΜΕ, που δεν προβάλλουν και άλλα ζητήματα, όπως τις προτάσεις και τις θέσεις των υποψηφίων για σημαντικά ζητήματα.
Σε ερώτηση για το εάν θεωρεί τον κ. Κασσελάκη σύντροφό του, όπως τους άλλους υποψηφίους του ΣΥΡΙΖΑ, ο υποψήφιος πρόεδρος απάντησε: «Όσο είναι μέλος του κόμματος, προφανώς τον θεωρώ σύντροφο. Δεν τον ξέρω, να είμαι ειλικρινής. Λέει και πράγματα που μου αρέσουν. Τα δικαιωματικά που λέει, θεωρώ πως είναι πολύ σημαντικό κομμάτι και λέει και πράγματα που δεν είναι ηγεμονικά. Ούτε αυτά που λέει για τον στρατό, για τα δικαιώματα στον γάμο. Υπάρχουν πράγματα που συμφωνώ, άλλα που διαφωνώ και άλλα που δεν ξέρω».
Αναφερόμενος στο μοντέλο διακυβέρνησης από τη Νέα Δημοκρατία, ο κ. Τσακαλώτος ξεκαθάρισε ότι δε συμφωνεί με το δόγμα «ένας αποφασίζει. Ούτε για το κόμμα μου, ούτε για την κυβέρνηση. Εάν γίνω πρωθυπουργός εγώ, αφού γίνω πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, δεν θα έχω το μοντέλο που θα έχει ο κ. Μητσοτάκης. Δεν θα έχω τη ΕΡΤ, την ΕΥΠ, δεν θα βάζω άλλους υπουργούς να ελέγχουν τους υπουργούς. Θα δουλεύει το υπουργικό συμβούλιο και θα σχεδιάζει. Η πολιτική είναι επιλογές. Όποιος έχει πολλές προτεραιότητες, στο τέλος δεν έχει καμία».
«Χρειάζεται να γίνει διάλογος για τις απευθείας αναθέσεις, γιατί για παράδειγμα στην πανδημία, κάποια πράγματα πρέπει να γίνονται άμεσα. Χρειάζεται όμως μια διακομματική επιτροπή ή να φέρουμε και ειδικούς απ’ έξω για να συζητήσουμε τη μορφή» επισήμανε και περιέγραψε την «τέλεια ισορροπία ανάμεσα στον νεοφιλελευθερισμό και το πελατειακό κράτος» που εξυπηρετεί η Ν.Δ., η οποία «θεωρεί κακό ο,τι είναι δημόσιο και καλό ο,τι είναι ιδιωτικό. Δεν αγαπάει τον δημόσιο πλούτο, δεν αγαπάει το περιβάλλον, δε δείχνει κανένα ενδιαφέρον για τα κοινά».
Για τα εσωκομματικά του ΣΥΡΙΖΑ και ερωτώμενος για το ποιες είναι οι διαφορές του με τους άλλοyς υποψηφίους για την προεδρία του κόμματος, ανέφερε: «Νομίζω πως είμαστε ένα ενιαίο κόμμα, δεν είμαστε αντίπαλοι, γι' αυτό εγώ ήμουν εναντίον του debate με τους όρους που γίνεται, γιατί είναι για αντιπαράθεση, δεν είναι για συζήτηση. Προφανώς, υπάρχουν διαφορές γιατί αλλιώς θα υπήρχε μόνο ένας υποψήφιος αλλά δε θα το έβαζα πως είναι το κυρίαρχο. Προφανώς, έχω εγώ κάποια πράγματα που θεωρώ πως πρέπει να έχουμε πιο καθαρή ταυτότητα για τις αξίες και τις αναλύσεις της Αριστεράς. Νομίζω πως μετά την πανδημία, την χρηματοπιστωτική κρίση, την ενεργειακή και την κλιματική κρίση, φαίνεται πως αξίες όπως της συλλογικότητας, της αλληλεγγύης και της συνεργασίας έχουν ανεβεί, αρκεί να τις μετατρέπουμε σε πολιτικές που απαντάνε στο επίκεντρο των προβλημάτων. Χρειάζεται αυτή η ταυτότητα».
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας