Την υπερασπιστική του γραμμή προετοιμάζει, όπως φάνηκε και από τη χθεσινή ανακοίνωση των δικηγόρων του, ο Αλέξης Γεωργούλης, ο πρωταγωνιστής στην υπόθεση με σοβαρές καταγγελίες για πρόκληση σωματικής βλάβης και βιασμό, την ώρα που τέθηκε αστραπιαία εκτός ΣΥΡΙΖΑ, ενώ αποπέμφθηκε και από την ευρωομάδα της Αριστεράς.
Παρά τις αιτιάσεις της Νέας Δημοκρατίας, αλλά και τα βέλη από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛΛ., το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης έδειξε άμεσα αντανακλαστικά και έκοψε κάθε δεσμό με τον ευρωβουλευτή, μόλις έγινε γνωστό ότι οι βελγικές αρχές στέλνουν αίτημα για άρση της ασυλίας του από το Ευρωκοινοβούλιο.
Την ξεκάθαρη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης υπογράμμισε ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας από το Λαύριο δηλώνοντας «σε ότι αφορά τη σεξουαλική παρενόχληση, την έμφυλη βία, τη σεξουαλική βία δεν υπάρχουν ίσες αποστάσεις. Εμείς είμαστε με τα θύματα και θα είμαστε με τα θύματα, όχι με τους θύτες. Καμία ανοχή, καμία συγκάλυψη, όσο ψηλά κι αν είναι κάποιος».
Αυτό, άλλωστε, επανέλαβαν σήμερα στις τοποθετήσεις τους τόσο η Πόπη Τσαπανίδου που δήλωσε σοκαρισμένη και επισήμανε ότι «η καταγγελία για τον κ. Γεωργούλη αγγίζει ζητήματα βαθιά ριζωμένα στο αξιακό σύστημα του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Θέματα για τα δικαιώματα της γυναίκας, για τα οποία το κόμμα μας έχει δώσει πολλούς αγώνες. Δεν μπορώ να φανταστώ τί έχει περάσει η γυναίκα που καταγγέλλει τον Αλέξη Γεωργούλη. Προσωπικά με φέρνει σε μεγάλη αμηχανία το γεγονός ότι βλέπω τη φωτογραφία της στα κανάλια. Αισθάνομαι πολύ αναστατωμένη ως γυναίκα, πάνω απ' όλα, για αυτή την υπόθεση. Όταν υπήρξε η καταγγελία, όμως, το κόμμα μας αντέδρασε αμέσως. Μέχρι τότε υπήρχε η φημολογία για τον Αλέξη Γεωργούλη, αλλά ο ίδιος τη διέψευσε, κάνοντας λόγο για συκοφαντία», τόνισε για να προσθέσει «όταν μάθαμε για τις φημολογίες, όταν ο Δημήτρης Παπαδημούλης, ο επικεφαλής της ευρωομάδας μας, μας ενημέρωσε για τις φήμες και ρώτησε τον Αλέξη Γεωργούλη τί συμβαίνει και αυτός το διέψευσε, ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. δεν το άφησε έτσι. Ψάξαμε με τις διαδικασίες που μπορούσαμε, απευθυνόμενοι στις αρχές του ευρωκοινοβουλίου, αν υπήρξε όντως κάποια καταγγελία. Οι αρμόδιες αρχές δεν επιβεβαίωσαν τις φήμες που διερευνούσαμε για κακοποιητικές συμπεριφορές. Δεν θα μπορούσαν και να το επιβεβαιώσουν γιατί καλύπτονται από το απόρρητο. Η καταγγελία ήρθε στο Ε/Κ μόλις προχθές, γιατί τότε προέκυψε το θέμα της άρσης ασυλίας».
Με τη σειρά του ο Δημήτρης Παπαδημούλης μίλησε για εκστρατεία λάσπης κατά του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς «είναι ζήτημα αρχών, είμαστε με τα θύματα και όχι με τους θύτες. Γι' αυτό υποστηρίζουμε την ταχύτερη δυνατή άρση της ασυλίας του Αλέξη Γεωργούλη, προκειμένου να κριθεί η υπόθεση από τις δικαστικές αρχές του Βελγίου».
Πάγια η θέση μας, μηδενική ανοχή
Ανακοίνωση εξέδωσε και το τμήμα Φεμινιστικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ υπογραμμίζοντας ότι το κόμμα και η ευρωομάδα αντέδρασαν ακαριαία και χωρίς αστερίσκους.
Αναλυτικά
Η ευρωομάδα της Αριστεράς
Ο Αλέξης Γεωργούλης, πάντως, τέθηκε άμεσα και εκτός της ευρωομάδας της Αριστεράς με την ανακοίνωση να αναφέρει: Η απόφαση ελήφθη με κοινή συμφωνία μεταξύ του Αλέξη Γεωργούλη και της Αριστεράς, σύμφωνα με την πρόταση της ελληνικής αντιπροσωπείας, και θα παραμείνει σε ισχύ εν αναμονή της επίλυσης της υπόθεσης. Η Αριστερά παίρνει τις κατηγορίες εξαιρετικά σοβαρά και δεσμεύεται να αποτρέψει και να εξαλείψει κάθε μορφή βίας και παρενόχλησης. Στεκόμαστε στο πλευρό όλων των επιζώντων της βίας λόγω φύλου. Η Αριστερά θεωρεί απαράδεκτη την αποκάλυψη των προσωπικών στοιχείων του καταγγέλλοντα στα ΜΜΕ
Οι καθυστερήσεις στη βελγική Δικαιοσύνη και τα επόμενα βήματα
Την ίδια ώρα πέφτει ολοένα και περισσότερο φως στην υπόθεση της σοβαρής καταγγελίας της Ελένης Χρονοπούλου, η οποία κατηγορεί τον ευρωβουλευτή για βιασμό και πρόκληση σωματικής βλάβης.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ της ΕΡΤ το γεγονός ότι η πρώτη καταγγελία, στις αρχές του 2020, δεν ανέφερε το ονοματεπώνυμο του Αλέξη Γεωργούλη είχε ως αποτέλεσμα να μην καλύπτεται από τη διαδικασία του αυτοφώρου.
Από τη στιγμή που το αυτόφωρο παρήλθε η διαδικασία πήρε τον χρόνο της αργής βελγικής δικαιοσύνης, καθώς η χώρα φημίζεται για τις όχι ταχύτατες διαδικασίες, ενώ μεσολάβησε και η πανδημία.
Παράλληλα, Βέλγος δικηγόρος σε επικοινωνία του με την κρατική τηλεόραση ανέφερε «δυστυχώς δεν χαίρομαι για τη χώρα μου αλλά δεν μου κάνει εντύπωση. Υπάρχουν περιπτώσεις που μέχρι να φτάσεις στο σημείο να εξεταστούν οι αποδείξεις, τα έγγραφα, όλα τα στοιχεία που υπάρχουν μπορεί να περάσουν και τρία χρόνια».
Η διαδικασία από εδώ και στο εξής
Μετά από το αίτημα των βελγικών αρχών για άρση ασυλίας του Α. Γεωργούλη, το θέμα θα απασχολήσει την επιτροπή νομικών υποθέσεων της Ευρωβουλής. Η ψηφοφορία αναμένεται μέσα στις δύο επόμενες εβδομάδες και στη συνέχεια το αίτημα θα επιστρέψει στην Ολομέλεια. Η όλη διαδικασία είναι χρονοβόρα και ενδέχεται να διαρκέσει ώς και δύο μήνες.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας