«Ημασταν καλοί στην επικοινωνία, αλλά χωρίς ρίζες στην κοινωνία». Η φράση αυτή που ακούστηκε στην πολύωρη διευρυμένη σύσκεψη, το βράδυ της Δευτέρας, στα γραφεία της οδού Σεβαστουπόλεως αποτυπώνει το βαρύ κλίμα που επικρατεί στο Ποτάμι μετά το απογοητευτικό 1,5% των ευρωεκλογών.
Το κόμμα ανακοίνωσε χθες επίσημα ότι δεν πρόκειται να μετάσχει στις προσεχείς βουλευτικές εκλογές, καθώς κάτι τέτοιο θα σήμαινε ότι «αγνοεί επιδεικτικά την ετυμηγορία των πολιτών».
Ο Σταύρος Θεοδωράκης, αναλαμβάνοντας την ευθύνη, αποφάσισε να κάνει ένα βήμα πίσω, αποχωρώντας από την ηγεσία και δρομολογώντας τις εξελίξεις για συνέδριο και εκλογή νέου επικεφαλής το φθινόπωρο. Μέχρι τότε ουσιαστικά θα συνδιαχειρίζεται τις υποθέσεις του κόμματος, ταυτόχρονα με έναν πανελλαδικό εσωκομματικό απολογισμό, μαζί με τον αντιπρόεδρο και πιθανό επόμενο πρόεδρο, καθηγητή στο ΕΜΠ, Γιώργο Μαυρωτά.
Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις και όσα υποστηρίζουν πηγές κοντά στην ηγεσία, το Ποτάμι δεν πρόκειται να προχωρήσει σε κάποια προεκλογική σύμπραξη με άλλο κόμμα (π.χ. Ν.Δ. ή ΣΥΡΙΖΑ), αν και ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες αναφέρουν ότι ήδη έχουν γίνει ανεπίσημα κάποιες συζητήσεις.
Στη συνεδρίαση ακούστηκαν και μειοψηφικές απόψεις περί αυτόνομης καθόδου, ωστόσο το 1,5% κρίθηκε «αρνητικό αποτέλεσμα που δεν επιδέχεται εξωραϊσμούς». Στο τραπέζι δεν έχει πέσει για την ώρα κάποιο σενάριο αυτοδιάλυσης, ωστόσο συζητήθηκε το ενδεχόμενο σύμπραξης με κάποιο από τα δύο μεγαλύτερα κόμματα και κυρίως τη Ν.Δ. Ο βασικός προβληματισμός αφορούσε το γεγονός ότι θα ήταν δύσκολο να εκλεγεί κάποιος «ποταμίσιος» βουλευτής με άλλο ψηφοδέλτιο, ενώ και ο Σταύρος Θεοδωράκης έχει αρνηθεί να είναι στο Επικρατείας ενός άλλου κόμματος.
Για τον λόγο αυτό, όπως ειπώθηκε γλαφυρά από στέλεχος του Ποταμιού, το κόμμα τίθεται πλέον σε κατάσταση άμεσης ετοιμότητας.
Ωστόσο η Σεβαστουπόλεως δεν προκρίνει την αποχή και καλεί τους 85.000 πολίτες, που ψήφισαν στις 26 Μαΐου το Ποτάμι, «να ξεπεράσουν την εύλογη πικρία τους και να προσέλθουν στις κάλπες των βουλευτικών εκλογών».
Ως προς το τι να ψηφίσουν, η απόφαση του Πολιτικού Συμβουλίου αναφέρει χαρακτηριστικά: «Η Ελλάδα χρειάζεται μια συμμαχία της δημιουργικής Ελλάδας. Της Ελλάδας που μπορεί να ακούσει τον ψύχραιμο λόγο και τη διαφορετική άποψη. Της Ελλάδας που θέλει φιλελεύθερες, ευρωπαϊκές, προοδευτικές λύσεις».
Σε σειρά δηλώσεών του ο Γ. Μαυρωτάς διαβεβαίωσε ότι το Ποτάμι θα μείνει ζωντανό και θα ανασυγκροτηθεί, προσθέτοντας ότι σήμερα «δεν φαίνονται ώριμες οι συνθήκες να κάνουμε συνεργασίες με άλλα κόμματα».
Ο ευρωβουλευτής Μίλτος Κύρκος έκανε λόγο για «μια καθαρή αποδοκιμασία της πολιτικής του Ποταμιού και όλοι οφείλουμε να αποδεχτούμε τις ευθύνες μας, από τον Σταύρο, που έδωσε ό,τι είχε και δεν είχε, έως όλους μας».
Από την πλευρά του, ο συνεργαζόμενος βουλευτής Σπύρος Λυκούδης υπενθύμισε ότι εδώ και ένα χρόνο έχει υποστηρίξει ότι το Ποτάμι έκλεισε τον κύκλο του και επομένως «καλό είναι να μείνει κάποιος στο ποιοτικό αποτύπωμα που άφησε στην πολιτική ζωή και όχι στα λάθη του».
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας