Οι αναταράξεις στο εσωτερικό τόσο της κυβέρνησης όσο και της Ν.Δ. καλά κρατούν, την ώρα που στη Νέα Υόρκη ξεκίνησαν οι διαπραγματεύσεις υπό τον Μάθιου Νίμιτς για το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ.
Κι ενώ για την κυβέρνηση το σταθερό πρόβλημα παραμένει η στάση του Πάνου Καμμένου και των ΑΝ.ΕΛΛ. που δεν θέλουν να περιλαμβάνεται ο όρος «Μακεδονία» στην ονομασία, χθες έγιναν ξεκάθαρες οι δύο γραμμές που υπάρχουν εντός Ν.Δ.: Από τη μια βρίσκεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης που επιμένει στην εθνική γραμμή που χαράχτηκε στο Βουκουρέστι το 2008 από την κυβέρνηση Καραμανλή. Κι από την άλλη ο προκάτοχός του Αντώνης Σαμαράς, που επιμένει στην απόφαση του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών το 1992, συντασσόμενος ουσιαστικά με τους ΑΝ.ΕΛΛ., τη Χρυσή Αυγή και βεβαίως την ακροδεξιά πτέρυγα της Ν.Δ.
Επιμένουν οι ΑΝ.ΕΛΛ.
Ο κυβερνητικός εταίρος και υπουργός Αμυνας Πάνος Καμμένος εξακολουθεί να επιμένει ότι ο όρος Μακεδονία δεν θα πρέπει να περιλαμβάνεται στο όνομα, ενώ δεν έχει αναιρέσει ούτε την άποψή του για διεξαγωγή δημοψηφίσματος. Κι αυτό ενώ ήδη ο ειδικός διαμεσολαβητής του ΟΗΕ έχει, με τις προχθεσινές δηλώσεις του, αφήσει σαφέστατα να εννοηθεί ότι η συγκεκριμένη λέξη θα αποτελεί μέρος του ονόματος. Χθες την ειλημμένη απόφαση των ΑΝ.ΕΛΛ. επανέλαβε η νεαρή εκπρόσωπός τους, Μανταλένα Παπαδοπούλου.
Η στάση των ΑΝ.ΕΛΛ. προκαλεί έκδηλη αμηχανία στην κυβέρνηση, αλλά και οργή σε βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Η αμηχανία εκδηλώθηκε διά των δηλώσεων του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Κατρούγκαλου, ο οποίος εγκάλεσε το σύνολο των ΜΜΕ ότι παρερμήνευσαν ανεπίτρεπτα τις δηλώσεις Νίμιτς.
Να θυμίσουμε εδώ ότι ο κ. Νίμιτς είπε σαφέστατα πως «τώρα μπορούμε να βρούμε μια λύση, ο όρος Μακεδονία περιλαμβάνεται στην ονομασία και αναγνωρίζεται από την Ελλάδα. Επίσης πάνω από 100 χώρες αναγνωρίζουν αυτή τη χώρα ως ‘‘Republika Makedonija’’ και άρα ο όρος Μακεδονία συνδέεται με τη χώρα αυτή».
Ο κ. Κατρούγκαλος όμως, σε μια απόπειρα να κατευνάσει προφανώς τον μικρότερο εταίρο της κυβέρνησης, δήλωσε πως «τίποτα δεν έχει δοθεί και δεν μπορεί να χρησιμοποιούνται και να διαστρέφονται δηλώσεις αξιωματούχων, όπως του κ. Νίμιτς ή άλλων εκπροσώπων της άλλης πλευράς».
Αλλα κυβερνητικά στελέχη όμως, όπως ο αντιπρόεδρος της Βουλής Γιώργος Βαρεμένος, όχι μόνο «άδειασαν» τον υπουργό Αμυνας και τις απόψεις του περί δημοψηφίσματος για την ονομασία, αλλά και άφησαν να εννοηθεί πως ο πρόεδρος των ΑΝ.ΕΛΛ. άλλα λέει στο προσκήνιο, προς άγραν ψήφων, κι άλλα «τάζει» στο κυβερνητικό παρασκήνιο. «Αν κάποιος νομίζει ότι στο παρασκήνιο θα συμφωνεί, αλλά στο προσκήνιο θα προκαλεί φθορά, πλανάται πλάνην οικτράν», ήταν η χαρακτηριστική αποστροφή Βαρεμένου, που πάντως δεν κατονόμασε τον Π. Καμμένο.
Σαφέστατο πρόβλημα όμως έχει πλέον και ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ακούει στο όνομα Αντώνης Σαμαράς και των συν αυτώ. Μέρα της ονομαστικής του εορτής χθες και ο πρώην πρόεδρος της Ν.Δ. δέχτηκε στο γραφείο του εκπροσώπους των Παμμακεδονικών Οργανώσεων.
Ο ίδιος δεν προέβη σε δηλώσεις μετά τη συνάντηση, η επικεφαλής της αντιπροσωπείας τους, Νίκη Γκατζούλη, δήλωσε όμως αμέσως μετά πως η θέση τους είναι ταυτόσημη με εκείνη του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών του 1992. Εξέφρασε δε την πλήρη ικανοποίησή της για την τοποθέτηση Σαμαρά, προφανέστατα ταυτόσημη με τη δική τους.
Το συλλαλητήριο
Ταυτόχρονα διάφοροι βουλευτές που βρίσκονται πολύ κοντά στον πρώην πρωθυπουργό, όπως ο Μεσσήνιος Κώστας Τζαβάρας ή ο Θεσσαλονικιός Κ. Γκιουλέκας, δήλωναν χθες την πρόθεσή τους να παραστούν στο συλλαλητήριο που οργανώνεται το Σαββατοκύριακο στη συμπρωτεύουσα, όπου εικάζεται ότι θα παραστεί και ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απ. Τζιτζικώστας.
Κι όλα αυτά ενώ ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε σαφέστατα κατ’ αρχήν πει πως η Ν.Δ. αποδέχεται σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό με κοινή χρήση έναντι όλων (erga omnes). Στην πορεία ο αρχηγός της Ν.Δ. έθεσε κάποιες πρόσθετες προϋποθέσεις περί άρσης των δηλώσεων αλυτρωτισμού των γειτόνων και άρσης των δηλώσεων αμφισβήτησης της ελληνικότητας της Μακεδονίας. Προϋποθέσεις που ικανοποιούν τον βασικό του σύμμαχο εντός κόμματος, τον αντιπρόεδρο Αδωνι Γεωργιάδη.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας