Oικονομία και επενδύσεις αποτελούν για τη Ν.Δ., ή τουλάχιστον έτσι θεωρούσαν μέχρι πρότινος τα στελέχη της, προνομιακό πεδίο για την άσκηση αντιπολίτευσης κατά της κυβέρνησης. Κι αυτό, γιατί, όπως έχουν πει πολλές φορές, ο πρωθυπουργός και ο ΣΥΡΙΖΑ μόλις πρόσφατα προσχώρησαν στο στρατόπεδο εκείνων που θεωρούν ότι αποτελούν όφελος για τη χώρα, με τις δε παλινωδίες του καταφέρνει να τις αποτρέπει, αντί να τις προσελκύει.
H εμπλοκή, λοιπόν, της επένδυσης στο Ελληνικό θεωρήθηκε από την αξιωματική αντιπολίτευση πεδίον δόξης λαμπρόν για να επιτεθεί συντονισμένα διά του αρχηγού και του εκπροσώπου Τύπου του κόμματος στον ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξη Τσίπρα.
Τα συντονισμένα πυρά εκτοξεύτηκαν με tweet του Κυριάκου Μητσοτάκη και επίθεση του Βασίλη Κικίλια κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών. Το tweet του αρχηγού ήρθε πολύ νωρίτερα από την έκτακτη συνεδρίαση του πολιτικού συμβουλίου του ΣΥΡΙΖΑ και ζητούσε την αποπομπή της γενικής γραμματέως του υπουργείου Πολιτισμού.
«Να αποπέμψει τώρα ο κ. Τσίπρας τη γ.γ. του υπουργείου Πολιτισμού. Αν εννοεί, έστω και στοιχειωδώς, αυτά που λέει για το Ελληνικό» έγραψε στις 10.11 το βράδυ της Τετάρτης ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σχεδόν αμέσως μόλις από το μέγαρο Μαξίμου είχε διαρρεύσει η δυσαρέσκεια του Αλέξη Τσίπρα για την απόφαση της γ.γ. του ΥΠΠΟ, που είναι και επικεφαλής του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου.
Το ίδιο αίτημα προέβαλε χθες και ο Βασίλης Κικίλιας, φροντίζοντας να «υπενθυμίσει» πως «η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛΛ. είναι εχθρική απέναντι σε κάθε είδους επένδυση. Ελληνικό, επενδύσεις από το Κατάρ, Unilever, Σκουριές, Αφάντου, Κασσιόπη», αλλά και να επιτεθεί στον πρωθυπουργό λέγοντας πως «ο κ. Τσίπρας δεν θέλει, δεν ξέρει και δεν μπορεί. Είναι σε αδυναμία να προχωρήσει την εμβληματική επένδυση στο Ελληνικό, εμποδίζοντας τη δημιουργία χιλιάδων θέσεων εργασίας, την προσέλκυση περαιτέρω επενδύσεων, την αύξηση του ΑΕΠ της χώρας, τη βελτίωση της ζωής των Ελλήνων».
Παρεμπιπτόντως υπενθύμισε ότι το κόμμα του εξακολουθεί να ζητεί την απομάκρυνση Κουρουμπλή και Καμμένου και συμπέρανε πως ο πρωθυπουργός δεν έχει καν τη δύναμη να απομακρύνει τη γ.γ. του ΥΠΠΟ.
Και μια και για επενδύσεις ο λόγος, ειρωνεύτηκε τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, λέγοντας πως είναι «εκτός πραγματικότητας», με αφορμή δήλωση του υπουργού Οικονομικών ότι οι επενδύσεις σύντομα θα είναι τόσες και τέτοιες που δεν θα τις αντέχουμε.
Κυριάκος στην Ευελπίδων
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης χθες ασχολήθηκε με τη Δικαιοσύνη. Επισκέφθηκε τα δικαστήρια της Ευελπίδων και από εκεί κάλεσε τον υπουργό Στ. Κοντονή «να πάει μια βόλτα από την Ευελπίδων αντί να επιτρέπει στον “Ρουβίκωνα” να εισβάλλει στο υπουργείο του».
Εμφάνιση, εκτός Ελλάδας, στην Ιταλία συγκεκριμένα, έκανε έπειτα από μήνες και ο τέως πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς. Μίλησε στο πλαίσιο των εργασιών του συνεδρίου του European Ideas Network (ENI), επίσημου think tank των ευρωβουλευτών του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, με θέμα «Κοινή πολιτική ασφάλειας και σταθερότητας στη Μεσόγειο». Η σύνοψη των απόψεών του, όπως ο ίδιος την παρέθεσε, είναι «Αποτροπή - διαχωρισμός - ξεχωριστή διαμονή και φύλαξη - μετεγκατάσταση και αφομοίωση των προσφύγων - επαναπατρισμός για τους παράνομους μετανάστες».
Κι έτσι γίνεται σαφές γιατί μεταξύ των θεμάτων στα προσυνέδρια της Ν.Δ. θα είναι και εκείνο για «τον νέο πατριωτισμό»...
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας