Οταν ο πρόεδρος της Ν.Δ. ανακοίνωνε σε τηλεοπτική του συνέντευξη την κατάθεση εκ μέρους του κόμματός του πρότασης σύστασης εξεταστικής επιτροπής, διευκρίνιζε ότι θα αφορούσε το σύνολο της υπόθεσης του ναρκω-πλοίου «Noor 1». Η πραγματικότητα ωστόσο τον διαψεύδει.
Η πρόταση που κατέθεσε χθες στη Βουλή σύσσωμη η κοινοβουλευτική ομάδα της αξιωματικής αντιπολίτευσης με επικεφαλής τον Κυρ. Μητσοτάκη και πρώτους συνυπογράφοντες τους πρώην πρωθυπουργούς Κ. Καραμανλή και Αντ. Σαμαρά αφορά σχεδόν κατά αποκλειστικότητα τον συγκυβερνήτη Πάνο Καμμένο και τις συνομιλίες που είχε με τον καταδικασμένο για ισόβια στη συγκεκριμένη υπόθεση Ευθ. Γιαννουσάκη.
Το Μαξίμου απέρριψε εκ προοιμίου την πρόταση, παρότι θα συζητηθεί εν ευθέτω χρόνω στη Βουλή, προκαλώντας την αναμενόμενη αντίδραση της Ν.Δ.
Το διά ταύτα πάντως στην πρόταση εννέα σημείων της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι πως θα πρέπει να διερευνηθεί αν οι ενέργειες Καμμένου συνιστούν παρέμβαση στο έργο της Δικαιοσύνης και αν υπάρχουν πολιτικές ευθύνες των εμπλεκόμενων προσώπων αλλά και ενδεχόμενες ποινικές σε ό,τι αφορά τα αδικήματα της κατάχρησης εξουσίας, παράβασης καθήκοντος και ίσως ηθικής αυτουργίας στα δύο παραπάνω.
Τηλεφωνήματα
Για να καταλήξουν εδώ οι συντάκτες της πρότασης αναφέρουν:
● Την παραδοχή Καμμένου ότι συνομίλησε με τον Γιαννουσάκη.
● Τις δώδεκα τηλεφωνικές συνομιλίες που είχαν οι δυο τους συνολικής διαρκείας 21 λεπτών. Κατά τη Ν.Δ., ο αριθμός και ο χρόνος δημιουργούν εύλογα ερωτήματα ως προς τον ισχυρισμό Καμμένου ότι απλώς παρότρυνε τον Γιαννουσάκη να δώσει στοιχεία για την υπόθεση.
● Διερωτάται επίσης η Ν.Δ. αν κάποιος εκχώρησε στον υπουργό Αμυνας ανακριτικές αρμοδιότητες και αν ο ίδιος γνωρίζει κάτι περισσότερο για την ουσία της υπόθεσης που να τον οδηγεί στην αναζήτηση της αλήθειας στην κατεύθυνση που ο ίδιος εκτιμά.
● Στην πρόταση αναφέρονται επίσης τα ονόματα των Μάκη Τριανταφυλλόπουλου (ο οποίος έφερε σε επαφή τον Π. Καμμένο με τον κρατούμενο), της εισαγγελέως κυρίας Τζίβα, που ανέκρινε τον Γιαννουσάκη, προκειμένου να τεθούν ερωτήματα του τύπου πώς ο εν λόγω δημοσιογράφος γνώριζε τις κινήσεις της εισαγγελέως, ενημέρωνε σχετικά δε τον Π. Καμμένο, παρά το γεγονός ότι η κυρία Τζιβα ήταν αναρμόδια για την υπόθεση.
● Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στις συνομιλίες του λιμενικού Π. Χριστοφορίδη με τον κρατούμενο, καθώς σε αυτές που είδαν το φως της δημοσιότητας αναφέρεται και το όνομα του Κυρ. Μητσοτάκη. Από τη συγκεκριμένη συνομιλία η αξιωματική αντιπολίτευση συμπεραίνει πως στόχος ήταν να πληγεί ο πρόεδρος της Ν.Δ., να παραμείνει ο ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία για πολλά πολλά χρόνια, αλλά και να πληγεί συγκεκριμένος επιχειρηματίας. (σ.σ.: εννοούν τον Β. Μαρινάκη, για τον οποίο ο Κυρ. Μητσοτάκης είπε σε τηλεοπτική του συνέντευξη πως δεν έχουν καμία προσωπική σχέση).
Τα κίνητρα
Δεδομένου δε, βάσει δηλώσεων του Γιαννουσάκη, ότι εκβιάστηκε από ορισμένους και τον συγκεκριμένο λιμενικό να καταθέσει κατά του επιχειρηματία αλλά και από το γεγονός ότι ο Π. Καμμένος μίλησε με καλά λόγια για τον Χριστοφορίδη, η Ν.Δ. κάνει λόγο, υπό μορφή ερωτήματος, για «δόλια πολιτικά κίνητρα» του υπουργού Αμυνας.
◼ Από την πρόταση δεν θα μπορούσε να λείπει ο πρωθυπουργός. Τα ερωτήματα που τίθενται αποτελούν στην ουσία τη γραπτή διατύπωση όσων είπε την περασμένη Δευτέρα στη Βουλή ο Κυρ. Μητσοτάκης, αν δηλαδή γνώριζε ο Αλ. Τσίπρας, πόσο καιρό γνώριζε και αν επιτρέπεται να μη γνώριζε.
◼ Κατόπιν όλων αυτών αναμενόμενο είναι να ρωτούν για την πραγματική έκταση και τα κίνητρα εμπλοκής του Π. Καμμένου στην υπόθεση και την έκταση της παρεμπόδισης της Δικαιοσύνης. Εντύπωση πάντως προκαλεί η διατύπωση, που σαφώς αφορά τον επιχειρηματία Β. Μαρινάκη, περί «δημιουργίας συνθηκών ενοχοποίησης ιδιωτών προκειμένου να ικανοποιηθούν τα πολιτικά σχέδια του συγκεκριμένου υπουργού ή και της κυβέρνησης».
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας