Σε συγκρότηση μετώπου με τους εργοδότες προχωρά πλέον η κυβέρνηση, αφού -σε αντίθεση με τα κόμματα της αντιπολίτευσης- όχι μόνο βρέθηκε κοινός τόπος μαζί τους για την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών, ώστε να αποτραπούν μειώσεις στις κύριες συντάξεις, αλλά επιπλέον συμφωνήθηκε να συνεργαστούν τόσο για τη βελτίωση του σχεδίου του ασφαλιστικού όσο και για τη μεταρρύθμιση του φορολογικού.
Από κοινού
Η συμπόρευση των εργοδοτών κλείδωσε χθες στη συνάντηση που είχαν στο μέγαρο Μαξίμου με τον πρωθυπουργό, όπου οι Αλέξης Τσίπρα και Γιώργος Κατρούγκαλος απέσπασαν τη σύμφωνη γνώμη τους για αύξηση των εισφορών για τις επικουρικές συντάξεις.
Αύξηση η οποία τελικά όλα δείχνουν ότι θα διαμορφωθεί έως και το 1,5% ισομερώς κατανεμημένη μεταξύ εργοδοτών και εργαζομένων, ώστε να διασφαλιστούν περί τα 400 εκατ. ευρώ, και όχι 1%, όπως εισηγήθηκαν χθες οι εκπρόσωποι των εργοδοτικών οργανώσεων.
Τη συμφωνία, που αποτελεί διαπραγματευτικό όπλο για την κυβέρνηση εν όψει των δύσκολων διαπραγματεύσεων με τους δανειστές, «επικύρωσαν» με κοινή τους ανακοίνωση ο ΣΕΒ, η ΕΣΕΕ, η ΓΣΕΒΕΕ και ο ΣΕΤΕ. Σε αυτή επισημαίνεται ότι «οι κοινωνικοί εταίροι, λαμβάνοντας υπόψη τις προτάσεις που θα κατατεθούν για επιμέρους βελτιώσεις της κυβερνητικής πρότασης για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση, δεν τοποθετούνται αρνητικά σε μια μικρή, προσωρινή αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών».
Οι εκπρόσωποι των επιχειρηματιών άσκησαν παράλληλα σκληρή κριτική για την τακτική των κομμάτων, υπονοώντας ότι η απουσία τους από τον διάλογο για το ασφαλιστικό υποκρύπτει μικροπολιτικές σκοπιμότητες.
«Η συζήτηση για το ασφαλιστικό είναι για όλα τα εμπλεκόμενα μέρη μια κορυφαία στιγμή ευθύνης. Για εμάς, τους κοινωνικούς εταίρους, αποτελεί ένα κρίσιμο εθνικό ζήτημα, για το οποίο οφείλουμε όλοι να κάνουμε υπέρβαση και να μην εμπλακούμε σε άγονες κομματικές αντιπαραθέσεις.
Ειδικότερα, αναφορικά με τον ρόλο των κομμάτων, ενώ έχουν συμφωνήσει πρόσφατα σε άλλα ήσσονος σημασίας θέματα, δεν είναι δυνατόν σε αυτό το κεφαλαιώδους σημασίας ζήτημα να μη μετέχουν στη συζήτηση και να μην εισφέρουν σε αυτήν με προτάσεις», δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας, Βασίλης Κορκίδης, «καρφώνοντας» με τον τρόπο αυτό και τη Ν.Δ., από την οποία προέρχεται.
Το τελικό ποσοστό αύξησης των ασφαλιστικών εισφορών θα προσδιοριστεί το επόμενο διάστημα και δεν αποκλείεται να διαμορφωθεί μεταξύ 1,2% έως 1,5%, σύμφωνα με πηγές που συμμετείχαν στις χθεσινές συζητήσεις και οι οποίες επισήμαιναν στην «Εφ.Συν.» ότι θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη και η μείωση των επικουρικών συντάξεων άνω των 170 ευρώ, όπως προτάθηκε από τους εργοδότες, ώστε να διασφαλιστούν άλλα 300 εκατ. ευρώ, χωρίς να χρειαστεί η επιβολή τέλους στις τραπεζικές συναλλαγές.
Στο μοντέλο αυτό συμφώνησαν τόσο ο ΣΕΒ όσο και ο ΣΕΤΕ, που φέρονται να προέβαλλαν τις περισσότερες αντιρρήσεις για την αύξηση των εισφορών, υπό τη λογική ότι οι επιβαρύνσεις για τις επιχειρήσεις θα είναι βραχείας διάρκειας με ορίζοντα τις αρχές του 2017, οπότε με τον νέο τρόπο υπολογισμού οι εισφορές θα διαμορφωθούν συνολικά στο 7,5%.
Στη συνάντηση του πρωθυπουργού με τους εργοδότες συμφωνήθηκε να υπάρξει στενότερη συνεργασία των κοινωνικών εταίρων απευθείας με το πρωθυπουργικό γραφείο για τις σημαντικές μεταρρυθμίσεις που δρομολογούνται τους επόμενους μήνες.
Στο πλαίσιο αυτό θα συγκροτηθούν άμεσα τρεις ομάδες εργασίας με εκπροσώπους των εργοδοτικών οργανώσεων και του οικονομικού γραφείου του πρωθυπουργού, στο οποίο επικεφαλής είναι ο οικονομολόγος Δημήτηρης Λιάκος, και οι οποίες θα επεξεργαστούν προτάσεις για το ασφαλιστικό, το φορολογικό και το αναπτυξιακό σχέδιο της χώρας.
Η πρώτη ομάδα για το ασφαλιστικό ήδη συγκροτήθηκε από χθες και θα αναλάβει να εξειδικεύσει τις λύσεις για κλιμακωτή επιβάρυνση των ελεύθερων επαγγελματιών και άλλων επαγγελματικών κατηγοριών με εισοδήματα άνω 20.000 ευρώ, οι οποίες πλήττονται υπέρμετρα από τις αυξήσεις των ασφαλιστικών εισφορών.
Θ. Φέσσας
«Ο ΣΕΒ επανειλημμένα έχει εκφράσει την αντίρρησή του στην αύξηση του μη μισθολογικού κόστους. Εντούτοις, ο πρωθυπουργός μας ανέλυσε τη μεγάλη εικόνα και τον στόχο να περάσουμε τον κάβο της πρώτης αξιολόγησης, και -έναντι αυτής- συμφωνήσαμε σε μια μικρή και ορισμένου χρόνου αύξηση των εισφορών», υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΣΕΒ, Θεόδωρος Φέσσας, μιλώντας στη ΝΕΤ.
Σημείωσε ότι η συμφωνία των εργοδοτών είναι για μικρή και προσωρινή αύξηση των εισφορών, «με ορίζοντα τριετίας».
ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΣ - ΔΣΑ
Στα κάγκελα οι δικηγόροι
Την απαλλαγή των δικηγόρων από την υποχρέωση καταβολής του εφάπαξ και την επιστροφή των χρημάτων που είχαν δοθεί, αξίωσαν χθες -σύμφωνα με πληροφορίες- τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του ΔΣΑ κατά τη συνάντηση που είχαν με τον υπουργό Γ. Κατρούγκαλο. Εκ παραλλήλου ζητήθηκε να ενσωματωθεί η επικουρική ασφάλιση στην κύρια, ώστε να μειωθούν οι εισφορές.
Ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης φέρεται να επανέλαβε τη θέση της κυβέρνησης ότι είναι ανοιχτή σε αλλαγές όσον αφορά τις εισφορές.
Από την άλλη, ζήτησε να του κατατεθεί συγκεκριμένη πρόταση. Η επιβάρυνση του κάθε δικηγόρου σε ασφαλιστικές εισφορές με 38,5% επί του ετήσιου φορολογητέου εισοδήματος, που έρχεται σε συνέχεια του 26% φόρου από το πρώτο ευρώ, του ΦΠΑ 23%, της προκαταβολής φόρου επόμενης χρήσης 75% και 100%, του τέλους επιτηδεύματος και της εισφοράς αλληλεγγύης, οδηγεί σε μηδενισμό του εισοδήματός του.
Αύριο έχει προγραμματιστεί έκτακτη συνεδρίαση της Συντονιστικής Επιτροπής της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας. Ο πρόεδρος δε του ΔΣΑ έχει καταθέσει πρόταση περί καθολικής αποχής αορίστου διαρκείας των δικηγόρων.
ΑΛΛΑΓΕΣ ΕΠΙ ΤΑ ΒΕΛΤΙΩ ΓΙΑ ΤΑ «ΜΠΛΟΚΑΚΙΑ»
Σβήνουν και ξαναγράφουν
Ορθάνοιχτο αφήνει η κυβέρνηση το παράθυρο για αλλαγή προς την κατεύθυνση της ελάφρυνσης των ασφαλιστικών εισφορών για ελεύθερους επαγγελματίες, επιστήμονες, αλλά και αγρότες.
Η θύελλα αντιδράσεων που προκλήθηκε από τις προτάσεις της κυβέρνησης (εισφορές 20% επί τη βάσει του καθαρού φορολογητέου εισοδήματος για την κύρια σύνταξη και 6,95% για την περίθαλψη, συν 7,5% για επικουρική ασφάλιση όποιων λαμβάνουν) και η ομόθυμη αντίδραση των εργοδοτικών οργανώσεων φέρνουν την κυβέρνηση σε στάση υποχώρησης.
«Σκοπός μας δεν είναι να κάνουμε μια μεταρρύθμιση, όπου οι ασφαλισμένοι μας θα γίνονται οφειλέτες στο σύστημα, αλλά να φτιάξουμε ένα σύστημα που θα είναι φιλικό προς τους ασφαλισμένους», ανέφερε χαρακτηριστικά ο υφυπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Τ. Πετρόπουλος.
Στην ίδια κατεύθυνση, στη συνάντηση Τσίπρα-Κατρούγκαλου με τους εργοδοτικούς φορείς συμφωνήθηκε να συγκροτηθεί ομάδα εργασίας που θα βρει διαφορετικούς τρόπους απόδοσης ασφαλιστικών εισφορών, ώστε να μην επιβαρύνονται υπέρμετρα όσοι δηλώνουν εισοδήματα άνω των 20.000 ευρώ.
Πάντως οι πρώτοι που φαίνεται να τη γλιτώνουν είναι όσοι εργάζονται με συμβάσεις έργου (μπλοκάκι). «Για τα “μπλοκάκια” θα μελετηθεί περαιτέρω ο ιδανικός τρόπος συνυπολογισμού των εισφορών στα έξοδα, όπως και των άλλων ελεύθερων επαγγελματιών, και θα υπάρξουν ειδικές προβλέψεις για τους νέους επιστήμονες [...] » είναι η διπλωματική δήλωση του Γ. Κατρούγκαλου.
Στις προθέσεις του υπουργείου είναι για όσους αμείβονται με μπλοκάκι (συμβάσεις έργου ή ανεξάρτητων υπηρεσιών) να υπάρξει πρόβλεψη, ώστε το 20% για την κύρια ασφάλιση να επιμεριστεί κατά 13,7% στους εργοδότες και 6,3% στους εργαζομένους (όπως δηλαδή συμβαίνει στους μισθωτούς).
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας