Το πρόσφατο αίτημα του Κοσόβου για ένταξή του στην UNESCO έχει πυροδοτήσει την οξεία αντίδραση του Βελιγραδίου, με τον πρωθυπουργό Αλεξάντερ Βούτσιτς να χαρακτηρίζει το αίτημα «αθεμελίωτο από τη σκοπιά του διεθνούς δικαίου και απολύτως απαράδεκτο για τη Σερβία από πολιτική και ηθική άποψη».
Ωστόσο, το επιχείρημα ότι το Κόσοβο δεν είναι αναγνωρισμένη χώρα από τον ΟΗΕ, άρα δεν μπορεί να ενταχθεί στην UNESCO, δεν ευσταθεί καθώς τόσο η Αυστρία όσο και το Βιετνάμ προϋπήρξαν ως μέλη της UNESCO πριν αναγνωριστούν ως κράτη. Επίσης, το 2011, η Παλαιστίνη εντάχθηκε στον διεθνή οργανισμό -και μάλιστα με ελληνική ψήφο- αν και δεν είναι αναγνωρισμένη ως κράτος. Στην ουσία, η ένσταση του Βελιγραδίου είναι πολιτική, καθώς θεωρεί πως η συμμετοχή του Κοσόβου σε διεθνείς οργανισμούς (ήδη είναι μέλος στην Παγκόσμια Τράπεζα και το ΔΝΤ) ανοίγει τον δρόμο στην αναγνώρισή του ως ανεξάρτητου κράτους από τον ΟΗΕ.
Το Βελιγράδι απειλεί έμμεσα ότι το θέμα της UNESCO θα επηρεάσει τον διάλογό του με την Πρίστινα, όπου έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος, και έχει αρχίσει διπλωματική εκστρατεία για να αποτρέψει την ένταξη, η οποία θα αποφασιστεί με ψηφοφορία στη Γενική Διάσκεψη της UNESCO, το ανώτατο όργανο του διεθνούς οργανισμού, που θα συγκληθεί τον Νοέμβριο.
Εκεί θα απαιτηθεί ειδική και ενισχυμένη πλειοψηφία (δύο τρίτα) για να γίνει δεκτό το Κόσοβο ως πλήρες μέλος, με την Πρίστινα να υποστηρίζει ότι θα το καταφέρει. Σε επιστολή του προς την UNESCO, ο κ. Βούτσιτς υποστήριξε ότι «σκόπιμοι και συστηματικοί βανδαλισμοί και καταστροφή πολιτιστικών και ιστορικών μνημείων είναι ασυμβίβαστα με τους στόχους της UNESCO», ενώ -και- για το θέμα αυτό είχε και τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα.
Αντιδράσεις εκφράζει και η Εκκλησία της Σερβίας, ενώ ο υπουργός Εξωτερικών, Ιβιτσα Ντάτσιτς, δήλωσε πρόσφατα ότι από το 1999, 236 εκκλησίες, μοναστήρια και ορθόδοξα θρησκευτικά μνημεία του Κοσσυφοπεδίου δέχτηκαν επιθέσεις και βανδαλισμούς και υποστήριξε ότι σήμερα, έξω από πολλές εκκλησίες υπάρχουν γκράφιτι με τα σύμβολα του «Ισλαμικού κράτους». Σύμφωνα με έκθεση του ΟΑΣΕ, κατά τη διάρκεια των ταραχών του 2004, καταστράφηκαν 29 εκκλησίες και μοναστήρια και βεβηλώθηκαν χιλιάδες τάφοι.
Επιπροσθέτως, η σερβική Εκκλησία εκτιμά ότι καταστράφηκαν ή λεηλατήθηκαν περισσότερες από 10.000 φορητές εικόνες ή αντικείμενα λατρείας, πολλά από τα οποία κατέληξαν στην παράνομη διεθνή αγορά. Ωστόσο, σε επιστολή της προς όλες τις αντιπροσωπείες των κρατών-μελών της UNESCO, σύσσωμη η πολιτική ηγεσία του Κοσόβου δεσμεύτηκε να εφαρμόσει πλήρως το σχέδιο Αχτισαάρι που προβλέπει τη συνταγματική προστασία της σερβικής ορθόδοξης Εκκλησίας στο Κόσοβο και παράλληλα δεσμεύεται ότι θα διατηρηθεί ο κοσμικός και πολυεθνικός χαρακτήρας του.
Ευρωπαίοι διπλωμάτες υποστηρίζουν επίσης ότι ένα Κόσοβο ενταγμένο στην UNESCO θα δεσμεύεται πολύ πιο ουσιαστικά από κανόνες προστασίας των ορθόδοξων μνημείων και θα διατεθούν και σημαντικά κονδύλια για την αποκατάστασή τους.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας