Αθήνα, 18°C
Αθήνα
Σποραδικές νεφώσεις
18°C
19.3° 16.8°
1 BF
67%
Θεσσαλονίκη
Αυξημένες νεφώσεις
16°C
17.0° 14.4°
0 BF
79%
Πάτρα
Αυξημένες νεφώσεις
17°C
17.1° 16.6°
2 BF
81%
Ιωάννινα
Αυξημένες νεφώσεις
8°C
7.9° 7.9°
1 BF
100%
Αλεξανδρούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
10°C
9.9° 9.9°
3 BF
81%
Βέροια
Αυξημένες νεφώσεις
15°C
15.4° 15.4°
1 BF
76%
Κοζάνη
Σποραδικές νεφώσεις
10°C
10.4° 10.4°
0 BF
93%
Αγρίνιο
Αυξημένες νεφώσεις
15°C
14.9° 14.9°
1 BF
87%
Ηράκλειο
Ασθενείς βροχοπτώσεις
18°C
19.7° 16.1°
2 BF
63%
Μυτιλήνη
Αίθριος καιρός
15°C
15.9° 15.0°
2 BF
73%
Ερμούπολη
Αυξημένες νεφώσεις
18°C
18.4° 18.4°
3 BF
55%
Σκόπελος
Αυξημένες νεφώσεις
17°C
16.5° 16.5°
2 BF
76%
Κεφαλονιά
Αυξημένες νεφώσεις
19°C
19.2° 19.2°
3 BF
40%
Λάρισα
Σποραδικές νεφώσεις
12°C
11.9° 11.9°
0 BF
100%
Λαμία
Αυξημένες νεφώσεις
17°C
19.1° 16.6°
1 BF
67%
Ρόδος
Σποραδικές νεφώσεις
18°C
18.2° 17.8°
3 BF
79%
Χαλκίδα
Σποραδικές νεφώσεις
15°C
15.5° 14.8°
0 BF
67%
Καβάλα
Σποραδικές νεφώσεις
14°C
14.3° 14.3°
3 BF
82%
Κατερίνη
Αυξημένες νεφώσεις
16°C
16.1° 16.1°
1 BF
78%
Καστοριά
Αυξημένες νεφώσεις
10°C
10.2° 10.2°
1 BF
90%
ΜΕΝΟΥ
Πέμπτη, 24 Απριλίου, 2025
peace sustainable growth
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
Το σήμα της διάσκεψης είναι έργο του Γιάννη Ψυχοπαίδη, το οποίο προσέφερε στον Αλέξη Τσίπρα ο διεθνώς αναγνωρισμένος εικαστικός δημιουργός
Συνδιοργανώνεται από το Ινστιτούτο Τσίπρα και το Ιδρυμα Ζάεφ

Τη Δευτέρα η Διάσκεψη για την Ειρήνη και την Ανάπτυξη

Στις πέντε ενότητες θα συζητηθούν το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, η αύξηση της αποχής και η άνοδος της Ακρας Δεξιάς, οι περιφερειακές εξελίξεις, η ευρωπαϊκή οικονομία, η μείωση των ανισοτήτων, η κλιματική κρίση στην Ανατολική Μεσόγειο και οι εξελίξεις στα Βαλκάνια, στην 6η επέτειο από τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Με σημαντικές διεθνείς παρουσίες αρχίζει τη Δευτέρα η διήμερη Διεθνής Διάσκεψη για την Ειρήνη και τη Βιώσιμη Ανάπτυξη, που συνδιοργανώνουν το Ινστιτούτο Τσίπρα και το Ιδρυμα Ζάεφ. Μια διάσκεψη που πραγματοποιείται υπό το βάρος του πρόσφατου εκλογικού αποτελέσματος στην Ευρώπη και των συνακόλουθων πολιτικών εξελίξεων που αυτό προκάλεσε σε επιμέρους χώρες.

Το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, η αύξηση της αποχής και η άνοδος της άκρας Δεξιάς θα είναι, άλλωστε, μία από τις πέντε ενότητες της διεθνούς διάσκεψης. Η δεύτερη ενότητα θα εστιάσει στις περιφερειακές εξελίξεις, όπως Γάζα, Ουκρανία, Ανατολική Μεσόγειος και ποιος ο ρόλος της χώρας μας. Η τρίτη ενότητα είναι η οικονομία: θα είναι παρών, άλλωστε, ο επίτροπος Πάολο Τζεντιλόνι, αρχιτέκτονας του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, αλλά και εμπνευστής του κοινού χρέους. Η μείωση των ανισοτήτων είναι, εδώ, το ζητούμενο. Τέταρτη ενότητα είναι η κλιματική κρίση, και η Ανατολική Μεσόγειος είναι στην προμετωπίδα του εν λόγω θέματος. Πέμπτη ενότητα είναι οι εξελίξεις στα Βαλκάνια.

Η Συμφωνία, άλλωστε, των Πρεσπών αποτελεί, με έναν τρόπο, οδηγό και για τις πέντε προηγούμενες ενότητες. Και αυτό γιατί, όπως επισήμαναν στο κοινό άρθρο τους στο euractiv οι δύο πρώην πρωθυπουργοί Αλέξης Τσίπρας και Ζόραν Ζάεφ, είχαν αποφασίσει «ότι οι διαπραγματευτές μας δεν θα έφευγαν από την αίθουσα μέχρι να βρούμε μια αμοιβαία αποδεκτή λύση, ανεξάρτητα από το πολιτικό κόστος που θα έπρεπε να επωμιστούμε οι ίδιοι». Η ανάληψη του πολιτικού κόστους εκτιμάται ότι είναι η φράση-κλειδί για κάθε μία από τις παραπάνω ενότητες, ιδίως λόγω της κρισιμότητας των καιρών.

Στη διεθνή διάσκεψη θα πραγματοποιηθούν παρεμβάσεις, μεταξύ άλλων, από τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, τους δημάρχους Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου και Αθήνας Χάρη Δούκα, τον υφυπουργό Ενέργειας Τζέφρι Πάιατ, τον διπλωματικό σύμβουλο του Γερμανού καγκελάριου, Γενς Πλότνερ, τον διαπραγματευτή για το Κυπριακό, Μενέλαο Μενελάου.

Επιπλέον, παρεμβάσεις θα γίνουν από τον πρωθυπουργό της Σερβίας Μίλος Βούτσεβιτς, τον πρ. πρόεδρο της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ, τον Γιώργο Παπανδρέου, τους πρώην πρωθυπουργούς της Βόρειας Μακεδονίας Βλάντο Μπουκόφσκι και της Σουηδίας Στεφάν Λεβίν. Παρόντες ακόμη, εκτός του Π. Τζεντιλόνι, οι επίτροποι Μ. Σέφκοβιτς, Γ. Χαν και Μ. Σχοινάς, όπως και ο Μίροσλαβ Λάιτσακ, ειδικός απεσταλμένος της Ευρωπαϊκής Ενωσης για τα Δυτικά Βαλκάνια.

Στη διάσκεψη θα παρέμβουν ο Μάρτιν Σουλτς, η γ.γ. του Δημοκρατικού Κόμματος Ιταλίας Ελι Σλάιν, η Ισπανίδα πολιτικός Γιολάντα Ντίαθ, αλλά και ο Βάλτερ Μπάιερ, πρόεδρος του Κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς και υποψήφιος για τη θέση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Από τους Πράσινους, η Σκα Κέλερ και η Μαρία Βασιλάκου. Με ενδιαφέρον αναμένονται οι παρεμβάσεις του Ριάντ αλ Μαλίκι, στενού συνεργάτη του προέδρου της Παλαιστίνης Μαχμούντ Αμπάς, όπως και του έγκριτου Ισραηλινού δημοσιογράφου Μπαράκ Ραβίντ.

Αναφορικώς με τη Συμφωνία των Πρεσπών, πέραν των πρωτεργατών Τσίπρα και Ζάεφ, εκεί θα είναι ο Μάθιου Νίμιτς, ο Νίκος Κοτζιάς και ο Νικόλα Ντιμιτρόφ.

Παρόντες, επίσης, ο γ.γ. του ΑΚΕΛ Στέφανος Στεφάνου, ο Μουσταφά Αϊντίν, πρόεδρος του ελληνο-τουρκικού φόρουμ, αλλά και ο Ιγκλι Χασάνι, υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και Εξωτερικών της Αλβανίας. Τη Νότια Αμερική θα εκπροσωπήσει ο γερουσιαστής και στέλεχος του Ιδρύματος Λούλα, Ουμπέρτο Κόστα.

Η άνοδος των ακροδεξιών και εθνικιστικών κομμάτων θα είναι το αντικείμενο έρευνας από τις εταιρείες Metron Analysis και Choose Strategic Communications Partner, που θα παρουσιάσουν ο Στράτος Φαναράς και ο Γιάννης Μπαλαμπανίδης.

«Το Ινστιτούτο που ετοιμάζουμε καιρό τώρα, οι συνεργάτες μου κι εγώ, ήρθε η ώρα να αρχίσει το ταξίδι του», σημειώνει, σε ανάρτησή του, ο Αλέξης Τσίπρας. Με πρώτη μεγάλη δημόσια εκδήλωση, τη Διεθνή Διάσκεψη, έξι ακριβώς χρόνια μετά την υπογραφή της Συνθήκης των Πρεσπών, προσθέτει.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Τη Δευτέρα η Διάσκεψη για την Ειρήνη και την Ανάπτυξη

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας