Την υπεράσπιση της Δημοκρατίας βάζει ως προτεραιότητα η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ενώ πρωθυπουργός και κόμματα στέλνουν μηνύματα για την 21η Απριλίου γεμάτα αιχμές.
Η Κατερίνα Σακελλαροπούλου σημειώνει στο μήνυμά της για τη συμπλήρωση 57 χρόνων από το πραξικόπημα της 21ης Απριλίου: Η 21η Απριλίου 1967 υπήρξε μία από τις πλέον ζοφερές ημέρες στη νεότερη ιστορία μας. Διέκοψε βίαια τη δημοκρατική πορεία της χώρας, καταλύοντας βάναυσα ελευθερίες και δικαιώματα. Αστυνόμευσε τα φρονήματα, προβαίνοντας σε απαγορεύσεις και διώξεις. Απομόνωσε την Ελλάδα από το διεθνές περιβάλλον και προκάλεσε την τραγωδία της Κύπρου, ένα ανεπούλωτο τραύμα για τον ελληνισμό. Η επάνοδος στη δημοκρατική ομαλότητα, πριν από πενήντα χρόνια, αποτέλεσε την αφετηρία της μακρότερης περιόδου ειρήνης και ευημερίας που γνώρισε ο τόπος. Κατοχυρώθηκαν τα ανθρώπινα δικαιώματα και παγιώθηκε το κράτος δικαίου. Αποκαταστάθηκε η δημοκρατική συνείδηση και η πολιτειακή παράδοση του λαού μας. Η Ελλάδα έγινε μέλος και εδραίωσε την παρουσία της στην Ευρωπαϊκή Ένωση, επιβεβαιώνοντας τη θέση της ανάμεσα στους εταίρους και συμμάχους της και αποτελώντας εγγυητή ασφάλειας και ειρήνης στην ανατολική Μεσόγειο και την ευρύτερη περιοχή. Παρά τις κατακτήσεις όμως αυτές, η σημερινή επέτειος μας υπενθυμίζει ότι το ανεκτίμητο αγαθό της δημοκρατίας δεν είναι αυτονόητο. Η δημοκρατία διεκδικείται, κατακτάται και διαφυλάσσεται κάθε μέρα. Στην σημερινή συγκυρία, όπου οι πόλεμοι και οι πολυδιάστατες κρίσεις δοκιμάζουν τις αντοχές του πολίτη, η απαίτηση αυτή γίνεται ακόμα πιο επιτακτική. Χρέος όλων μας, ατομικό και συλλογικό, είναι η συνεχής υπεράσπισή της.
Ακόμη και τώρα διαφημίζει την κυβέρνησή του
Με μπόλικο αυτοθαυμασμό και αιχμές κατά των πολιτικών του αντιπάλων το μήνυμα του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη: Πενήντα επτά χρόνια από το χουντικό πραξικόπημα και 50 χρόνια από την επιστροφή της Δημοκρατίας στη χώρα, η εμπειρία του χθες τροφοδοτεί τις επιλογές του αύριο. Θυμόμαστε την τυραννία της δικτατορίας. Τιμούμε τους αγωνιστές της αντίστασης. Και δίνουμε συνέχεια στις κατακτήσεις της ελευθερίας και του κοινοβουλευτισμού. Οι Ελληνίδες και οι Έλληνες υποδέχονται την φετινή επέτειο με ευθύνη, ωριμότητα και αποφασιστικότητα. Προστατεύοντας τη Δημοκρατία από τους νέους εχθρούς της, που την πολιορκούν με ψέματα και με δημαγωγία. Ξεπερνώντας τις αδυναμίες της Μεταπολίτευσης. Βηματίζοντας σταθερά στον δρόμο της Ευρώπης και της προόδου. Στις μέρες μας, απαντάμε στο παρελθόν με έργο και αποτέλεσμα στα στοιχήματα της εποχής. Με αναχώματα στην παγκόσμια ακρίβεια. Μόνιμες αυξήσεις στο εισόδημα. Θωράκιση της πατρίδας. Ισχυρή εθνική φωνή στο εξωτερικό. Και διαρκή προσπάθεια για μία καλύτερη καθημερινότητα στην Υγεία, στην Παιδεία και στο Κράτος μας. Προχωρούμε με σιγουριά ώστε γρήγορα να βρεθούμε ακόμη πιο κοντά στην Ευρώπη!.
Να υπερασπιζόμαστε καθημερινά τις κατακτήσεις
Από την περιοδεία του στη Νάξο, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Στέφανος Κασσελάκης, έκανε δήλωση με αφορμή την συμπλήρωση 57 χρόνων από την κατάλυση της δημοκρατίας από τη δικτατορία των συνταγματαρχών:
«Κύθνος, Σύρος, Πάρος, Νάξος. Τέταρτη στάση σε αυτό το νησί, το νησί του τελευταίου παρτιζάνου της Ευρώπης του Μανώλη Γλέζου.
57 χρόνια ακριβώς από το πραξικόπημα της χούντας, το πραξικόπημα που άνοιξε βαθιές πληγές στην κοινωνία μας, ξερονήσια και φυλακές.
Τιμούμε τους αγώνες του Μανώλη Γλέζου για δημοκρατία και ελευθερία.
Βαθιά ψυχή, βαθιά υπόκλιση στην δημοκρατία, την ελευθερία, τους αγώνες της Αριστεράς».
Ο ΣΥΡΙΖΑ στην ανακοίνωσή του υπογραμμίζει ότι ο αγώνας υπεράσπισης της Δημοκρατίας, της Ελευθερίας και του Κράτους Δικαίου απέναντι σε όσους επιχειρούν να τα περιορίσουν είναι καθημερινός.
Ειδικότερα η Κουμουνδούρου σημειώνει: Την 21η Απριλίου 1967 η Ελλάδα μπήκε στον γύψο από μια ομάδα επίορκων συνταγματαρχών και τους υποστηρικτές τους εντός και εκτός συνόρων. Η κατάλυση της Ελληνικής Δημοκρατίας δεν υπήρξε στιγμιαίο γεγονός, αλλά αποτέλεσμα δεκαετιών μίσους, διώξεων, αυταρχισμού και βίας κατά την περίοδο της καχεκτικής δημοκρατίας που κληροδότησε ο εμφύλιος πόλεμος. Φέτος όπως και κάθε 21η Απριλίου οφείλουμε να θυμόμαστε πως έννοιες όπως η Δημοκρατία, η Ελευθερία, το Κράτος Δικαίου είναι αδιαπραγμάτευτες και συνιστούν κατακτήσεις που είναι επιβεβλημένο να υπερασπιζόμαστε καθημερινά απέναντι σε όσους επιχειρούν να τις περιορίσουν.
Στην εκδήλωση του ΣΦΕΑ ο Ανδρουλάκης
Ανήμερα της μαύρης επετείου του πραξικοπήματος των συνταγματαρχών της 21ης Απριλίου 1967, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ήταν παρών στον χώρο του ΕΑΤ - ΕΣΑ και κατέθεσε στεφάνι στην προτομή του αγωνιστή Σπ. Μουστακλή.
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, δήλωσε πως το πραξικόπημα της 21ης Απριλίου ήταν η απαρχή μιας σκοτεινής περιόδου στη νεότερη Ιστορία μας. «Οδήγησε στην κυπριακή τραγωδία, μια ανοιχτή πληγή για το έθνος μας. Σήμερα είμαστε εδώ, σε αυτόν τον μαρτυρικό τόπο των βασανιστηρίων, για να τιμήσουμε τους νεκρούς μας , όσους αγωνίστηκαν, θυσιάστηκαν, πάλεψαν για να έχουμε Ελευθερία και Δημοκρατία», συμπλήρωσε.
Πρόσθεσε ότι και σήμερα πρέπει να επαγρυπνούμε για τη Δημοκρατία και να τη διαφυλάττουμε ως κόρη οφθαλμού. «Γι' αυτό, άλλωστε, το ΠΑΣΟΚ πήρε την πρωτοβουλία και κατέθεσε στον 'Αρειο Πάγο υπόμνημα ώστε να μην μπορούν να συμμετέχουν στις ευρωπαϊκές εκλογές τα απομεινάρια της νεοναζιστικής οργάνωσης της Χρυσής Αυγής. Αυτό ήταν το χρέος μας, και το κάνουμε, όχι μόνο για όσους αγωνίστηκαν για τη Δημοκρατία και την Ελευθερία, αλλά και για τα παιδιά μας. Για να ζήσουν τις επόμενες δεκαετίες σε ένα δημοκρατικό περιβάλλον σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», υπογράμμισε ο κ. Ανδρουλάκης.
ΚΚΕ: Χρέος σε όσους αγωνίστηκαν η οικοδόμηση μιας κοινωνικής συμμαχίας
Το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας με μια μακροσκελή ανακοίνωση υπογραμμίζει ότι «η 21η Απρίλη θυμίζει πάντα στον ελληνικό λαό, ότι η καπιταλιστική εξουσία δε διστάζει να εναλλάσσει τις πολιτικές μορφές της, από την αστική κοινοβουλευτική δημοκρατία σε πολιτική ή στρατιωτική δικτατορία και το αντίστροφο, με γνώμονα πάντα να εξυπηρετούνται καλύτερα τα καπιταλιστικά συμφέροντα, να μένει ανέγγιχτη η δικτατορία του κεφαλαίου»
«Χρέος σε όσους αγωνίστηκαν ενάντια στη δικτατορία και συνάμα απάντηση στη σημερινή αντιλαϊκή πραγματικότητα, είναι η οικοδόμηση της κοινωνικής συμμαχίας της εργατικής τάξης, των βιοπαλαιστών αγροτών, των αυτοαπασχολουμένων, οι ολοένα και πιο μαζικοί και αποφασιστικοί απεργιακοί και εργατικοί-λαϊκοί αγώνες, οι φοιτητικές και μαθητικές κινητοποιήσεις, η πολύμορφη δραστηριότητα των γυναικείων οργανώσεων, η αποφασιστική αλλαγή συσχετισμού στο εργατικό-λαϊκό κίνημα» τονίζει το ΚΚΕ στην ανακοίνωσή του.
Αναλυτικά
Αλ. Χαρίτσης: Σήμερα είναι μέρα δημοκρατικής επαγρύπνησης
«Τίποτα δεν είναι αυτονόητο. Τίποτα δεν χαρίζεται», σημειώνει ο Αλέξης Χαρίτσης σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, μετά την παρουσία του στην εκδήλωση μνήμης του Συνδέσμου Φυλακισθέντων κι Εξορισθέντων 1967-74 στο Πάρκο Ελευθερίας (πρώην ΕΑΤ ΕΣΑ).
«Ούτε η δημοκρατία είναι αυτονόητη, ούτε η ελευθερία χαρίζεται. Απαιτούν αγώνες. Απαιτούν θυσίες. Απαιτούν διαρκή εγρήγορση», τονίζει ο πρόεδρος της ΚΟ της Νέας Αριστεράς, επισημαίνοντας ότι η σημερινή μέρα, 57 χρόνια μετά το φασιστικό πραξικόπημα της 21ης Απριλίου, έχει πολλαπλά νοήματα.
Σημειώνει ότι «είναι μέρα μνήμης για την καταστροφή που έφερε η χούντα. Δεν πρέπει να ξεχάσουμε την κατάλυση της δημοκρατίας, τις φυλακές, τις εξορίες, τα βασανιστήρια, την ασφυξία και την πολιτιστική κατάπτωση. Την Κύπρο». Υπογραμμίζει επίσης ότι είναι μέρα τιμής «για όσες και όσους αναμετρήθηκαν με το μπόι της Ιστορίας κι έπραξαν το καθήκον τους απέναντι στη δημοκρατία. Για όσες και όσους υπερασπίστηκαν την ανθρωπιά και τον πολιτισμό απέναντι στην κτηνωδία και τη βαρβαρότητα. Σήμερα κλίνουμε ευλαβικά το γόνυ στο μεγαλείο του αντιδικτατορικού αγώνα».
«Μα πάνω απ' όλα», τονίζει ο κ. Χαρίτσης, «σήμερα είναι μέρα δημοκρατικής επαγρύπνησης». «Να μη δώσουμε ούτε μια σπιθαμή εδάφους στους νοσταλγούς του σκότους. Να μη δείξουμε καμία ανοχή στον ιστορικό αναθεωρητισμό. Όχι, ‘η χούντα δεν είχε και τα καλά της'. Η χούντα ήταν όλεθρος και μόνο», σημειώνει, προσθέτοντας ότι η σημερινή μέρα υπενθυμίζει το «επιτακτικό καθήκον μας να υπερασπιστούμε τις μεγάλες δημοκρατικές κατακτήσεις της Μεταπολίτευσης». Επίσης, «να παλέψουμε με σθένος ενάντια σε όλους τους παράγοντες που φαλκιδεύουν τη σημερινή δημοκρατία: την τρομακτική συγκέντρωση ισχύος στα μεγάλα συμφέροντα, την ολοένα διογκούμενη ανισότητα, την αποστασιοποίηση του πολιτικού συστήματος από τα προβλήματα των πολιτών, το μαύρο μέτωπο του ακροδεξιού λαϊκισμού και της αντιπολιτικής, την αδιαφορία και τον κυνισμό».
«Θέλει αρετή και τόλμη η ελευθερία. Θέλει συμμετοχή και πάθος η δημοκρατία», αναφέρει ο κ. Χαρίτσης.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας