Αθήνα, 20°C
Αθήνα
Βροχοπτώσεις μέτριας έντασης
20°C
20.9° 18.4°
1 BF
71%
Θεσσαλονίκη
Σποραδικές νεφώσεις
21°C
21.6° 19.3°
2 BF
61%
Πάτρα
Αραιές νεφώσεις
19°C
22.0° 19.4°
2 BF
75%
Ιωάννινα
Σποραδικές νεφώσεις
17°C
16.9° 16.9°
1 BF
63%
Αλεξανδρούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
18°C
17.9° 17.9°
3 BF
72%
Βέροια
Αυξημένες νεφώσεις
20°C
20.2° 20.2°
2 BF
74%
Κοζάνη
Αυξημένες νεφώσεις
15°C
15.4° 15.4°
2 BF
59%
Αγρίνιο
Αυξημένες νεφώσεις
21°C
21.2° 21.2°
1 BF
67%
Ηράκλειο
Ασθενείς βροχοπτώσεις
20°C
21.4° 18.8°
4 BF
73%
Μυτιλήνη
Ελαφρές νεφώσεις
19°C
19.9° 18.2°
2 BF
61%
Ερμούπολη
Σποραδικές νεφώσεις
19°C
19.4° 19.4°
3 BF
61%
Σκόπελος
Ελαφρές νεφώσεις
20°C
19.7° 19.7°
2 BF
68%
Κεφαλονιά
Ελαφρές νεφώσεις
20°C
20.3° 19.9°
4 BF
73%
Λάρισα
Αυξημένες νεφώσεις
21°C
21.2° 21.2°
2 BF
57%
Λαμία
Σποραδικές νεφώσεις
19°C
19.1° 18.9°
1 BF
59%
Ρόδος
Σποραδικές νεφώσεις
19°C
19.8° 18.8°
4 BF
79%
Χαλκίδα
Αραιές νεφώσεις
21°C
20.5° 20.5°
2 BF
46%
Καβάλα
Σποραδικές νεφώσεις
20°C
20.5° 18.3°
3 BF
66%
Κατερίνη
Αραιές νεφώσεις
21°C
21.3° 21.3°
2 BF
64%
Καστοριά
Αυξημένες νεφώσεις
17°C
17.0° 17.0°
2 BF
64%
ΜΕΝΟΥ
Πέμπτη, 24 Απριλίου, 2025
vouli
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Τα ελληνικά κόμματα για την αναζωπύρωση στο Ισραήλ

Εντονη «φαγωμάρα» στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ μετά την ανακοίνωση του κόμματος που καταδίκασε «την επίθεση της Χαμάς»

H λέξη «Παλαιστίνη» και παράγωγά της δεν είχαν θέση στο μήνυμα του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, με το οποίο σχολίαζε τα όσα συμβαίνουν στο Ισραήλ και στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη.

Αντιθέτως, στο μήνυμά του αναφέρθηκε μόνο στο Ισραήλ λες και η Ιστορία στην περιοχή ξεκίνησε να γράφεται πριν από λίγες μέρες. «Καταδικάζω έντονα τη σημερινή φρικτή τρομοκρατική επίθεση εναντίον του Ισραήλ, που προκάλεσε μεγάλο αριθμό απωλειών μεταξύ των αμάχων. Στεκόμαστε στο πλευρό του λαού του Ισραήλ και υποστηρίζουμε πλήρως το δικαίωμά του στην αυτοάμυνα», ήταν το μήνυμα του πρωθυπουργού.

Ο ΣΥΡΙΖΑ από την πλευρά του εξέδωσε ανακοίνωση η οποία προκάλεσε βραχυκύκλωμα σε αρκετά στελέχη του κόμματος, τα οποία με αναρτήσεις τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης πήγαιναν το θέμα παραπέρα και διαφοροποιούνταν από τη λογική των ίσων αποστάσεων της Κουμουνδούρου. Η αξιωματική αντιπολίτευση καταδίκαζε «απερίφραστα την επίθεση της Χαμάς», ζητούσε τον άμεσο τερματισμό της και μεταξύ άλλων σημείωνε τα εξής: «Η συνεχιζόμενη βία από όλες τις πλευρές στην περιοχή, δυναμιτίζει κάθε προοπτική επίλυσης των διαφορών και πλήττει βάναυσα την ασφάλεια και τα δικαιώματα ιδίως των αμάχων, Ισραηλινών και Παλαιστινίων».

Εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ σχολίασε ο Δημήτρης Μάντζος καταδικάζοντας την επίθεση της Χαμάς. «Μια επίθεση που όχι μόνο δεν υπηρετεί, αλλά απειλεί να ματαιώσει τα δίκαια ιστορικά αιτήματα του παλαιστινιακού λαού», σημείωνε χαρακτηριστικά.

Σε εντελώς αντίθετο κλίμα ήταν η ανακοίνωση του ΚΚΕ. «To KKE καταδικάζει την πολύχρονη κατοχή του ισραηλινού κράτους και τα εγκλήματα που διαπράττει συστηματικά σε βάρος του παλαιστινιακού λαού –με τη στήριξη των ΗΠΑ, της Ε.Ε. και των συμμάχων τους– τα οποία έχουν στοιχίσει χιλιάδες νεκρούς Παλαιστίνιους, χιλιάδες σακατεμένους και φυλακισμένους, ερειπωμένες πόλεις και χωριά, εποικισμούς σε παλαιστινιακά εδάφη», ανέφερε μεταξύ άλλων η ανακοίνωση του Περισσού.

Ελληνική Λύση και «Σπαρτιάτες» με σχετικές ανακοινώσεις πήραν το μέρος της ακροδεξιάς κυβέρνησης Νετανιάχου, χαρακτηρίζοντας «φιλότουρκη» τη Χαμάς.

Επιστροφή 81 Ελλήνων απόψε

Το υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του επισήμανε ότι «μέσω της πρεσβείας της Ελλάδας στο Τελ Αβίβ και του γενικού προξενείου στα Ιεροσόλυμα, είναι σε συνεχή επαφή με Ελληνες πολίτες που βρίσκονται στην περιοχή». Ηδη έχει καταγραφεί συνολικός αριθμός 149 Ελλήνων επισκεπτών και δρομολογούνται διαδικασίες για την ασφαλή μετακίνησή τους στο αεροδρόμιο και τον επαναπατρισμό τους, ανέφερε η ανακοίνωση του υπουργείου.

Πώς και πότε θα γίνει το ταξίδι της επιστροφής ήταν δύσκολο να προαναγγελθεί. Αργά το βράδυ έγινε γνωστό ότι τα 81 άτομα από τα 149 επρόκειτο να αναχωρήσουν στις 21.30 με πτήση της El Al. Για τους υπόλοιπους συνεχίζονται οι προσπάθειες να επιστρέψουν με άλλες πτήσεις.

Πολλές διεθνείς αεροπορικές εταιρείες έχουν αναστείλει από χθες τις πτήσεις τους (και η Aegean), ενώ και οι πέντε ισραηλινές αεροπορικές εταιρείες ανέβαλαν κάποιες από τις χθεσινές πτήσεις τους και είναι άγνωστο πότε θα εξομαλυνθεί η κατάσταση στο διεθνές αεροδρόμιο του Τελ Αβίβ «Μπεν Γκουριόν». Και οι πτήσεις που έγιναν χθες από και προς το Ισραήλ είχαν πολύωρες καθυστερήσεις. Εκτιμάται πάντως ότι η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας του Ισραήλ άμεσα θα προχωρήσει σε νέο πρόγραμμα πτήσεων σε συνεργασία με τις εταιρείες.

Η Αθήνα βρίσκεται σε ανοιχτή γραμμή με τον Μηχανισμό Διαχείρισης Κρίσεων της Ε.Ε., ώστε να αναχωρήσουν από το Ισραήλ οι επισκέπτες από τις ευρωπαϊκές χώρες. Για την καλύτερη ενημέρωση των ενδιαφερομένων άνοιξαν τηλεφωνικές γραμμές εκτάκτου ανάγκης της πρεσβείας της Ελλάδας στο Τελ Αβίβ: +972544808297 και του προξενείου της Ελλάδας στα Ιεροσόλυμα: +972523032253.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Τα ελληνικά κόμματα για την αναζωπύρωση στο Ισραήλ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας