Μια εορταστική βραδιά σε μουσικό κέντρο του Χολαργού διοργανώθηκε για την κοπή της πίτας του 2023 από τον δικαστικό επιμελητή Γιάννης Παναγόπουλο και τους συνεργάτες του. Τις εντυπώσεις «έκλεψε», όπως φαίνεται στο αναρτημένο βίντεο και σε δεκάδες ενθουσιώδη σχόλια στο fb, η λαμπερή παρουσία της προέδρου της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων (ΕνΔΕ) Μαργαρίτας Στενιώτη, την οποία ο κ. Παναγόπουλος κάλεσε με αυτήν της την ιδιότητα να κόψει φέτος την πίτα.
Οπως είπε στην προσφώνησή του, «οι σοφοί δικαστές βγάζουν τις αποφάσεις αλλά οι δικαστικοί επιμελητές είναι εκείνοι που τις υλοποιούν»! Ευχήθηκε να μην αναγκαστεί να καλωσορίσει άλλον πρόεδρο στην κοπή της πίτας και να παραμείνει η κ. Στενιώτη για τις επόμενες δέκα θητείες. Η κ. Στενιώτη ευχήθηκε με τη σειρά της υγεία και δημιουργικότητα σε όλους και στους λειτουργούς της Δικαιοσύνης ευχήθηκε να κρατούν ψηλά τη σημαία της δικαιοσύνης γιατί αυτό θέλει ο πολίτης. Ο κ. Παναγόπουλος ξαναπήρε τον λόγο συμπληρώνοντας: «Είναι όμως και μια ξεχωριστή ημέρα για έναν ιδιαίτερο άνθρωπο δικό μας. Πρόκειται για την αντιπρόεδρο του Αρείου Πάγου Μαριάνθη Παγουτέλη, την οποία θα καλέσουμε για να τιμήσουμε όχι μόνο την προσφορά της στη δικαιοσύνη αλλά και στην προσωπική μας ζωή. Κυρία υπουργέ, κυρία Συρεγγέλα, τιμούμε ένα διαμάντι της Δικαιοσύνης σήμερα».
Η κ. Παγουτέλη, λαμβάνοντας το βραβείο, ευχήθηκε τα καλύτερα την τελευταία αυτή χρονιά της θητείας της και ευχαρίστησε τη φίλη της, Μ. Στενιώτη, η οποία ανταπέδωσε, λέγοντάς της ότι κόσμησε με την παρουσία της τη Δικαιοσύνη. Στις συνεχιζόμενες αυτές αβρότητες ο κ. Παναγόπουλος ευχαρίστησε ονομαστικά τη σωρεία δικαστικών λειτουργών, δικηγόρων και καθηγητών που βρίσκονταν στην αίθουσα, ενώ μετά την κοπή της πίτας ο «λόγος» δόθηκε στην ορχήστρα.
Ας θυμηθούμε
Η Μαριάνθη Παγουτέλη είχε γίνει διεθνώς γνωστή το 2008, όταν με εκτενές σκεπτικό πρότεινε την αθώωση του Κώστα Πλεύρη για το ακραίο αντισημιτικό, φιλοναζιστικό του πόνημα «Εβραίοι, όλη η αλήθεια», ενώ ο διορισμός της ως αντιπροέδρου του Αρείου Πάγου από τον υπουργό Κ. Τσιάρα προκάλεσε την αντίδραση του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου, του ΣΥΡΙΖΑ και της Ολγας Κεφαλογιάννη.
Ο δικαστικός επιμελητής Γ. Παναγόπουλος το 2017 έριξε λάδι στη φωτιά στην Κρήτη, σε υπόθεση κατάσχεσης μιας επιχείρησης εξ ονόματος αμερικανικού fund. Με τρόπο ασύμβατο με την ιδιότητά του, αποκαλώντας «απόστημα» τους πολίτες που είχαν αντισταθεί στην κατάσχεση, την οποία χαρακτήριζε «θρίαμβο της δικαιοσύνης», δήλωνε μεταξύ άλλων ότι «από έναν άπλυτο, βρομιάρη, ξεδοντιάρη από αυτό το πλήθος δεν θα ανεχτώ ούτε κουβέντα». Ξεσηκώθηκε τότε θύελλα αντιδράσεων, ενώ διατάχτηκε εναντίον του και πειθαρχικός έλεγχος. Η στάση του καταδικάστηκε από τους συναδέλφους του, ενώ ανακοίνωση εξέδωσε τότε και η Ομοσπονδία Δικαστικών Επιμελητών Ελλάδος. Τελικά, τον Μάιο του 2020, η Εισαγγελία Πρωτοδικών Ρεθύμνου με απόφασή της τον αθώωσε, απορρίπτοντας όλες τις προσφυγές που έγιναν εναντίον του.
Το ίδιο καλοκαίρι, σε πάρτι που διοργάνωσαν ο ίδιος και οι συνεργάτες του σε κέντρο διασκέδασης στο Μπουρνάζι, ο κ. Παναγόπουλος, παίρνοντας το μικρόφωνο, δήλωνε τη χαρά του για τον παρευρισκόμενο εκεί αρεοπαγίτη Δημ. Τράγκα. Ο κ. Τράγκας είχε μόλις αναλάβει πρόεδρος της προσωρινής διοίκησης της ΕνΔΕ (μετά τις προσπάθειες της τότε μειοψηφίας των κ. Στενιώτη, Λυμπερόπουλου, Σαλάτα κ.λπ. να μη γίνουν αρχαιρεσίες επί προεδρίας Χ. Σεβαστίδη). Τελειώνοντας την ομιλία του ο κ. Παναγόπουλος είπε: «Στα πέτρινα χρόνια περάσαμε δύσκολες στιγμές, αμαρτήσαμε, πέσαμε στον βούρκο της αμαρτίας και της παρανομίας κι εγώ αναγκάστηκα να ζητήσω άφεση αμαρτιών. Μετά την άφεση αμαρτιών που ζήτησα και μου δόθηκε, θέλησα και μια δικαστική απόφαση. Στηρίχτηκα σε αυτούς τους δύο ανθρώπους οι οποίοι ήταν δίπλα μου, η Μαριάνθη Παγουτέλη και ο Δημήτρης Τράγκας […]».
Δυστυχώς στη σημερινή συγκυρία και μετά την απόφαση του Αρείου Πάγου που έκρινε με μεγάλη πλειοψηφία ως απολύτως νόμιμη την επέλαση των funds στα αγορασμένα με δάνεια σπίτια των πολιτών, αυτές οι τόσο στενές σχέσεις και οι αλληλοβραβεύσεις, όπως και να το κάνουμε, ηχούν λίγο παράφωνα. Μπορεί να ενδιαφέρει περισσότερο από τη γυναίκα του Καίσαρα το να είναι και να φαίνεται τίμιος ο ίδιος ο Καίσαρας, αλλά ειδικά οι πολίτες που κινδυνεύουν να χάσουν το σπίτι τους δεν παύουν να αισθάνονται ανήμποροι πλέον να καταφύγουν στο υποτιθέμενο «καταφύγιό» τους, δηλαδή στη Δικαιοσύνη.
Η σπουδή με την οποία ελήφθη η απόφαση του Αρείου Πάγου και τα όσα διέρρευσαν σε ΜΜΕ για τις απειλές εναντίον όσων μειοψήφησαν έχουν ήδη δημοσιοποιηθεί - απορίας άξιον είναι το πώς δεν έσπευσε και πάλι ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, όπως έκανε και με την ΕΥΠ, να διατάξει προκαταρκτική όχι για το αν διατυπώθηκαν απειλές αλλά για το ποιοι τις άφησαν να διαρρεύσουν.
Οι σφοδρές και κατανοητές αντιδράσεις όπως και η κριτική για την άδικη απόφαση ενόχλησαν προφανώς την πρόεδρο της ΕνΔΕ, Μ. Στενιώτη, η οποία αφού τόνισε στη γενική συνέλευση της Ενωσης Διοικητικών Δικαστών ότι οι δικαστές κρίνουν με βάση το Σύνταγμα και τη συνείδησή τους και δεν φταίνε για το αν υπάρχει κακή και δυσερμήνευτη νομοθέτηση, πρόσθεσε, κάνοντας σαφώς μια δίκη προθέσεων: «Επομένως, δηλώσεις περί κατάλυσης του κράτους δικαίου σκοπό και μόνο έχουν, για άλλη μία φορά, την πολιτική εκμετάλλευση των αποφάσεων της Δικαιοσύνης, την ένταξή της στο πολιτικό παιχνίδι και την αποδόμηση του θεσμού».
Δεν γνωρίζει άραγε η κ. Στενιώτη ότι θα χάσουν πολλοί άνθρωποι τα σπίτια τους μετά την απόφαση του Αρείου Πάγου;
Πώς θα εκλάβουν λοιπόν οι πολίτες, έστω σε επίπεδο συμβολισμού, το γεγονός ότι στις εκδηλώσεις που διοργανώθηκαν από τον δικαστικό επιμελητή Γιάννη Παναγόπουλο και τους συνεργάτες του όχι απλά παρευρέθησαν αλλά βραβεύτηκαν ανώτατοι δικαστικοί λειτουργοί, τους οποίους μάλιστα ο ίδιος προσωπικά ευχαρίστησε για τη στήριξη που του παρείχαν;
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας