Αθήνα, 19°C
Αθήνα
Σποραδικές νεφώσεις
19°C
20.7° 17.8°
2 BF
76%
Θεσσαλονίκη
Σποραδικές νεφώσεις
21°C
22.8° 19.8°
2 BF
58%
Πάτρα
Αραιές νεφώσεις
20°C
21.0° 18.3°
2 BF
69%
Ιωάννινα
Σποραδικές νεφώσεις
18°C
17.9° 17.9°
3 BF
63%
Αλεξανδρούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
22°C
21.9° 21.9°
3 BF
56%
Βέροια
Αυξημένες νεφώσεις
21°C
20.9° 20.9°
0 BF
68%
Κοζάνη
Αυξημένες νεφώσεις
16°C
16.4° 16.4°
3 BF
48%
Αγρίνιο
Αυξημένες νεφώσεις
21°C
21.1° 21.1°
1 BF
65%
Ηράκλειο
Ασθενείς βροχοπτώσεις
21°C
20.8° 19.4°
4 BF
68%
Μυτιλήνη
Αυξημένες νεφώσεις
18°C
18.3° 18.2°
1 BF
59%
Ερμούπολη
Σποραδικές νεφώσεις
19°C
19.1° 19.1°
3 BF
62%
Σκόπελος
Ελαφρές νεφώσεις
18°C
17.7° 17.7°
3 BF
77%
Κεφαλονιά
Ελαφρές νεφώσεις
21°C
20.9° 20.3°
4 BF
68%
Λάρισα
Αυξημένες νεφώσεις
22°C
21.8° 21.8°
2 BF
55%
Λαμία
Σποραδικές νεφώσεις
22°C
24.0° 18.9°
2 BF
52%
Ρόδος
Αραιές νεφώσεις
19°C
19.3° 19.3°
2 BF
81%
Χαλκίδα
Αραιές νεφώσεις
20°C
20.0° 20.0°
2 BF
52%
Καβάλα
Ελαφρές νεφώσεις
19°C
19.4° 18.3°
3 BF
75%
Κατερίνη
Αραιές νεφώσεις
22°C
22.2° 22.2°
2 BF
60%
Καστοριά
Αυξημένες νεφώσεις
18°C
18.0° 18.0°
2 BF
58%
ΜΕΝΟΥ
Πέμπτη, 24 Απριλίου, 2025
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Μπαλώματα αντί κορονο-ομολόγου

Θεωρητικά, όλα είναι ανοιχτά κατά τη σημερινή σύνοδο των υπουργών της ευρωζώνης, που αποσκοπεί στη λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων του κορονοϊού. Ουσιαστικά, όμως, θα βρεθούν στο τραπέζι τρεις γνωστές λίγο-πολύ προτάσεις και η τέταρτη, η πιο σημαντική, αναμένεται να μείνει στο ράφι.

Πρόκειται για την έκδοση κορονο-ομολόγων, η οποία παρά το γεγονός ότι αρχικά υποστηρίχθηκε από 9 κράτη-μέλη, προσέκρουσε στις σφοδρές αντιρρήσεις της Γερμανίας και άλλων 3 χωρών του Βορρά (Ολλανδία, Αυστρία, Φινλανδία). Μία ακόμη επίδειξη ισχύος της γερμανικής Ευρώπης.

Πώς έχει διαμορφωθεί η κατάσταση σήμερα μεταξύ των «19»; Στην αρχή, το στρατόπεδο των «9» έδειχνε ικανό να επιβάλει την άποψή του για την έκδοση των κορονο-ομολόγων. Με επικεφαλής τη Γαλλία του προέδρου Μακρόν, η οποία μετά το Brexit προσπαθεί να σηκώσει κάπως το ανάστημά της απέναντι στην κραταιή Γερμανία, και με τη δυναμική υποστήριξη της Ιταλίας και της Ισπανίας, οι «9» άρχισαν να προβληματίζουν το γερμανικό μπλοκ με τη μικρή τους... επανάσταση.

Η τελευταία, όμως, δεν κράτησε πολύ. Η Ανγκελα Μέρκελ άνοιξε τη βεντάλια των συμμαχιών της, επέβαλε τις απόψεις της και τράβηξε με το μέρος της τη φλύαρη, όπως αποδείχθηκε, Γαλλία. Το δίδυμο Ιταλία-Ισπανία έμεινε απελπιστικά μόνο. Οι υπόλοιπες «6» από τους «9», μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, είναι έτοιμες να αποδεχθούν τις προσταγές του Βερολίνου και της Χάγης. Δεν είναι η πρώτη φορά.

Ο Πορτογάλος πρόεδρος των «19» Μάριο Σεντένο προέβη το Σάββατο στην αισιόδοξη πρόβλεψη ότι τα μέτρα που θα αποφασιστούν σήμερα «θα παρέχουν ένα δίχτυ ασφαλείας για τις χώρες, τις επιχειρήσεις και τους εργαζομένους και ανέρχονται συνολικά σε περίπου μισό τρισεκατομμύριο ευρώ».

Ποια είναι αυτά τα μέτρα; Στο τραπέζι θα βρεθούν τρεις προτάσεις:

1. Η αξιοποίηση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕSM), επικεφαλής του οποίου είναι ο Γερμανός Κλάους Ρέγκλινγκ, που χρωστάει τον διορισμό του στον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και έχει σύμβουλο τον Ολλανδό πρώην επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ. Ο ΕSM διαθέτει 410 δισ. ευρώ, αλλά κανονικά η πρόσβαση στους πόρους του (δανειοδότηση) απαιτεί την εκπλήρωση δεσμεύσεων από το ενδιαφερόμενο κράτος-μέλος (μνημόνια, έλεγχοι από τρόικα και γενικά πολιτική αυστηρής λιτότητας, όπως έγινε με την Ελλάδα).

Ο Κ. Ρέγκλινγκ δήλωσε ως γνήσια φωνή του Βερολίνου ότι οι προϋποθέσεις θα είναι «χλιαρές». Κάτι που επιβεβαίωσε ο Μ. Σεντένο: «Δεν έχει κανένα νόημα να συνδέσουμε μια κρίση πανδημίας με ένα πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων ή μια μεταρρύθμιση της αγοράς εργασίας, για παράδειγμα. Οι όποιοι όροι υπάρξουν στη στήριξη του ESM πρέπει να σχετίζονται με τον τρόπο που δαπανούμε τα χρήματα για την καταπολέμηση του ιού και του αντίκτυπού του και μακροπρόθεσμα οι χώρες που θα ωφεληθούν πρέπει να επανέλθουν σε μια βιώσιμη πορεία», είπε ο Πορτογάλος.

Κατά τον Κ. Ρέγκλινγκ, δεν θα υπάρχουν πρόσθετοι όροι για τα δάνεια πέραν της υπάρχουσας δέσμευσης για σεβασμό του γενικού πλαισίου παρακολούθησης της οικονομίας των χωρών από την Ε.Ε. Η «παρακολούθηση» αυτή θα περιορίζεται αυστηρά σε χρηματοδότηση δράσεων που θα έχουν να κάνουν με τους τομείς της υγείας, αλλά και την ανάκαμψη της οικονομίας. Οροι, λοιπόν, θα υπάρξουν, έστω «χλιαροί»! Σύμφωνα με το σχέδιο, κάθε χώρα θα μπορεί να αντλήσει δάνεια ύψους 2% του ΑΕΠ της. Η Ελλάδα π.χ. με ένα ΑΕΠ της τάξης των περίπου 200 δισ. ευρώ θα μπορούσε να αντλήσει δάνεια ύψους ώς 4 δισ. ευρώ.

Αρκούν, όμως, τα δάνεια του ΕSM; Η Γερμανία φαίνεται ότι είναι πρόθυμη να συζητήσει την αύξηση των κεφαλαίων του ΕSM, μέσω παροχής περισσότερων κρατικών εγγυήσεων, σε περίπτωση που κριθεί αναγκαίο. Ενα κερασάκι στο γλυκό.

2. Η πρόταση της Κομισιόν για παροχή δανείων 100 δισ. ευρώ, με κρατικές εγγυήσεις χρέους ύψους 25 δισ. ευρώ, προς όφελος κυρίως των επιχειρήσεων και των ανέργων. Πρόκειται για την αντιγραφή γερμανικού σχεδίου kurzarbeit για τη συγκράτηση της ανεργίας, βάσει του οποίου μια χώρα πληρώνει μέρος των μισθών των εργαζομένων. Η εν λόγω πρόταση, όμως, βασίζεται στην έγκριση του Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου (ΠΔΠ) 2021-2027, το οποίο... μπλοκάρουν μέχρι τώρα η Γερμανία και η Ολλανδία με την υποστήριξη των σκανδιναβικών χωρών. Ο Βορράς επιθυμεί περικοπές στη γεωργία και τη συνοχή, ώστε να μην επωφελείται ο «τεμπέλης» Νότος!

3. Ενίσχυση του ρόλου της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ), η οποία μπορεί να αυξήσει κατά 40 δισ. ευρώ τα δάνεια για τη στήριξη των επιχειρήσεων που αντιμετωπίζουν προβλήματα εξαιτίας της πανδημίας.

Εκτός των τριών αυτών σχεδίων, διάφορες προτάσεις έχουν υποβάλει μέσω εφημερίδων ο Γάλλος επίτροπος Τιερί Μπρετόν με τον Ιταλό επίτροπο Τζεντιλόνι, ενώ ο Γάλλος υπουργός Λε Μερ δήλωσε ότι η χώρα του θα προτείνει τη σύσταση ενός κοινού ταμείου για κοινή έκδοση χρέους, χωρίς να δώσει λεπτομέρειες.

Και το κορονο-ομόλογο; Ολα δείχνουν ότι θα βρεθεί στις ελληνικές καλένδες, λόγω των αντιδράσεων του Βορρά που δεν επιθυμεί αμοιβαιοποίηση χρέους. Οπως είπε ο Μ. Σεντένο, η συζήτηση για το κορονο-ομόλογο θα επανέλθει στο τραπέζι σε άλλη φάση, «όταν εξετάσουμε το ευρωπαϊκό σχέδιο για την ανάκαμψη της οικονομίας». Με άλλα λόγια, «θάψιμο» μετά τιμών.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Μπαλώματα αντί κορονο-ομολόγου

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας