Στο φύλλο της «Εφ.Συν.» της 10ης Μαρτίου δημοσιεύθηκαν κάποιες συσκοτιστικές «διευκρινίσεις» (!) «κύκλων» του υπουργού Εξωτερικών, σχετικά με τη δίκη που αυτός έχει κινήσει κατά της Athens Review of Books. Δεν υπάρχει άλλος τρόπος να αποδείξεις την αλήθεια για ένα άτομο σαν τον Κοτζιά, από το να παραθέτεις ει δυνατόν φωτογραφικά τα έργα του. Αλλά και πάλι αυτός θα επιμένει να αρνείται αυτά που οι πάντες βλέπουν.
Κύκλοι προσκείμενοι στην Athens Review of Books, και κυρίως σε πολύ αξιόπιστο σκάνερ, σας στέλνουν μερικά φωτογραφικά ντοκουμέντα και παρακαλούν θερμά τους φίλους της «Εφ.Συν.» να δημοσιεύσουν δυο-τρία από αυτά, γιατί, όπως λένε, με τη συγκεκριμένη συμπεριφορά Κοτζιά κινδυνεύει και η ψυχική και διανοητική τους υγεία.
- 1. Ισχυρίζεται ο Κοτζιάς ότι τάχα δεν έχει δικηγόρο τον Γαρουφαήλ (Φαήλο) Κρανιδιώτη. Ομως στην πρώτη σελίδα της αγωγής βλέπουμε φαρδιά πλατιά τη σφραγίδα τού εν λόγω πληρεξουσίου του δικηγόρου, όπως και στην τελευταία σελίδα την ιδιόγραφη και ενυπόγραφη παραγγελία τού περί ού ο λόγος Φαήλου για την επίδοσή της σ’ εμάς. Στη δίκη αυτή χρησιμοποίησε ως δικηγόρο και τον Γιάννη Μαντζουράνη. Στον ενάγοντα υπουργό ανήκει να εξηγήσει για ποιο λόγο, και μάλιστα τόσο όψιμα, προσπαθεί να «κρύψει» τον Φαήλο (ή στην γλώσσα του «κόμματος»: να διαγράψει τον Φαήλο).
- 2. Ισχυρίζεται ψευδέστατα ότι ζήτησε μόνο (!) 10.000 και όχι 250.000 ευρώ. Τον διαψεύδει το αίτημα της ίδιας της αγωγής του, το οποίο και παραθέτουμε επίσης φωτογραφικά.
- 3. Ισχυρίζεται ψευδόμενος ότι το επίμαχο δημοσίευμα της Athens Review of Books ήταν άρθρο και όχι επιστολή, και ότι τάχα αυτό το παραδεχθήκαμε. Από τις σελίδες που στέλνουμε στην εφημερίδα προκύπτει πεντακάθαρα ότι ήταν όντως επιστολή. Μάλιστα ήταν η δεύτερη από τρεις τέτοιες επιστολές και δημοσιεύθηκε στη στήλη «Διάλογος» (όπως και ο ίδιος ομολογεί στη σελ. 5 της αγωγής του).
- 4. Θα μπορούσαμε να συνεχίσουμε με τα υπόλοιπα ψέματα, αλλά δεν θέλουμε να κάνουμε κατάχρηση του χώρου σας. Επισημαίνουμε μόνο πως παραποιεί το κείμενο της επιστολής που δημοσιεύσαμε, αναφέροντας ότι τον χαρακτηρίζει σαν «διαφημιστή της Στάζι» (τα εισαγωγικά του Κοτζιά), φράση που δεν υπάρχει στην επιστολή. Εδώ μας προκαλεί. Διότι στο τρέχον τεύχος της Athens Review of Books (όπως και στην ιστοσελίδα μας) δημοσιεύονται στοιχεία για ένα προπαγανδιστικό του πόνημα, που εκδόθηκε στην πρώην ΛΔ Γερμανίας, υπό την ιδεολογική αιγίδα του πασίγνωστου σήμερα αρχιχαφιέ της διαβόητης Στάζι Manfred Buhr, γνωστού με το ψευδώνυμο «Rehbein» (Ελαφοπόδαρος).
Ομως στο θέμα αυτό θα επανέλθουμε σύντομα. Συνεπώς «άμεινον το σιγάν του λέγειν» γι’ αυτόν και τους ομόκεντρους «κύκλους» του.
Μαρία Βασιλάκη
Εκδότρια της Athens Review of Books
Σχόλιο του συντάκτη της «Εφ.Συν.»:
Η εφημερίδα μας φιλοξένησε σειρά επώνυμων άρθρων που τάχθηκαν με το μέρος του περιοδικού και ως εκ τούτου, στο πλαίσιο του ρεπορτάζ και της δημοσιογραφικής δεοντολογίας, παρουσίασε και την άποψη του υπουργού Εξωτερικών ως όφειλε.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας