Αθήνα, 19°C
Αθήνα
Σποραδικές νεφώσεις
19°C
20.7° 17.8°
2 BF
76%
Θεσσαλονίκη
Σποραδικές νεφώσεις
21°C
22.8° 19.8°
2 BF
58%
Πάτρα
Αραιές νεφώσεις
20°C
21.0° 18.3°
2 BF
69%
Ιωάννινα
Σποραδικές νεφώσεις
18°C
17.9° 17.9°
3 BF
63%
Αλεξανδρούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
22°C
21.9° 21.9°
3 BF
56%
Βέροια
Αυξημένες νεφώσεις
21°C
20.9° 20.9°
0 BF
68%
Κοζάνη
Αυξημένες νεφώσεις
16°C
16.4° 16.4°
3 BF
48%
Αγρίνιο
Αυξημένες νεφώσεις
21°C
21.1° 21.1°
1 BF
65%
Ηράκλειο
Ασθενείς βροχοπτώσεις
21°C
20.8° 19.4°
4 BF
68%
Μυτιλήνη
Αυξημένες νεφώσεις
18°C
18.3° 18.2°
1 BF
59%
Ερμούπολη
Σποραδικές νεφώσεις
19°C
19.1° 19.1°
3 BF
62%
Σκόπελος
Ελαφρές νεφώσεις
18°C
17.7° 17.7°
3 BF
77%
Κεφαλονιά
Ελαφρές νεφώσεις
21°C
20.9° 20.3°
4 BF
68%
Λάρισα
Αυξημένες νεφώσεις
22°C
21.8° 21.8°
2 BF
55%
Λαμία
Σποραδικές νεφώσεις
22°C
24.0° 18.9°
2 BF
52%
Ρόδος
Αραιές νεφώσεις
19°C
19.3° 19.3°
2 BF
81%
Χαλκίδα
Αραιές νεφώσεις
20°C
20.0° 20.0°
2 BF
52%
Καβάλα
Ελαφρές νεφώσεις
19°C
19.4° 18.3°
3 BF
75%
Κατερίνη
Αραιές νεφώσεις
22°C
22.2° 22.2°
2 BF
60%
Καστοριά
Αυξημένες νεφώσεις
18°C
18.0° 18.0°
2 BF
58%
ΜΕΝΟΥ
Πέμπτη, 24 Απριλίου, 2025
Ο Πάνος Καμμένος αφήνονει... μόνο του στο συγκεκριμένο θέμα τον πρωθυπουργό | EUROKINISSI

Ανω-κάτω για την... ακατονόμαστη

Τριγμούς τόσο στο εσωτερικό της κυβέρνησης όσο όμως και στο εσωτερικό της αξιωματικής αντιπολίτευσης προκαλεί το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ. Κι αυτό την ίδια ώρα που η πολιτειακή και πολιτική ηγεσία της εμφανίζεται διά μεν του προέδρου Ιβανόφ επιφυλακτική, διά δε του πρωθυπουργού Ζάεφ αισιόδοξη ότι μπορεί να βρεθεί λύση στο πρώτο εξάμηνο του 2018.

Το ρήγμα στη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛΛ. προκλήθηκε προ ημερών όταν ο πρόεδρος του μικρότερου κυβερνητικού εταίρου Πάνος Καμμένος, μιλώντας υπό αυτή του την ιδιότητα, ξεκαθάρισε πως «δεν θα συναινέσει σε χρήση του όρου Μακεδονία». Προκατέλαβε έτσι ουσιαστικά τη θέση της κυβέρνησης κι ενώ οι διαπραγματεύσεις βρίσκονταν σε εξέλιξη μετά τη συνάντηση των δύο πλευρών -Ελλάδας και ΠΓΔΜ- με τον ειδικό διαπραγματευτή του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς στις Βρυξέλλες.

Ορμώμενος από αυτή τη δήλωση και έχοντας πάντα στο πίσω μέρος του μυαλού την πρόκληση πρόωρων εκλογών, ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξή του σε κυριακάτικη εφημερίδα («Το Βήμα») έθεσε θέμα δεδηλωμένης: «Την εθνική γραμμή για το Σκοπιανό χάραξε η κυβέρνηση Καραμανλή στο Βουκουρέστι το 2008. Μια σύνθετη ονομασία έναντι όλων -erga omnes όπως λέγεται- και επίλυση του ζητήματος του ονόματος ως προϋπόθεση για την ένταξη της ΠΓΔΜ στους ευρωατλαντικούς θεσμούς. Θυμίζω ότι υπουργός αυτής της κυβέρνησης Καραμανλή ήταν και ο κ. Καμμένος που τότε δεν είχε εκφράσει καμία αντίρρηση.

»Αν ο κ. Καμμένος δεν στηρίζει μια κεντρική κυβερνητική επιλογή τίθεται ξεκάθαρα ζήτημα δεδηλωμένης. Με απλά λόγια, αν δεν μπορούν να συμφωνήσουν οι κ. Τσίπρας και Καμμένος για ένα μείζον ζήτημα εθνικής σημασίας, ας παραιτηθούν. Και για να προλάβω ένα πιθανό ερώτημά σας, είναι προφανές και αυτονόητο ότι δεν νοείται εθνική συνεννόηση, χωρίς να υπάρξει προηγουμένως συγκεκριμένη και συμφωνημένη πρόταση από τους δύο κυβερνητικούς εταίρους», ήταν η απάντηση του προέδρου της Ν.Δ. στο σχετικό ερώτημα.

Γεγονός είναι πως η επαμφοτερίζουσα θέση Μητσοτάκη απέχει από τις θέσεις του πατέρα του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, ο οποίος το 1992 είχε προβλέψει ότι «σε δέκα χρόνια κανείς δεν θα θυμόταν το όνομα Μακεδονία», αλλά και από τις θέσεις της αδελφής του Ντόρας Μπακογιάννη, η οποία διετέλεσε υπουργός Εξωτερικών των κυβερνήσεων του Κώστα Καραμανλή. Υπαγορεύεται δε προφανώς και πάλι από την προερχόμενη από τον ΛΑΟΣ (Αδωνις Γεωργιάδης και λοιποί) ακροδεξιά πτέρυγα, η οποία βρίσκεται πιο κοντά στις θέσεις του Πάνου Καμμένου στο συγκεκριμένο ζήτημα.

Οι θέσεις Μητσοτάκη πάντως προκάλεσαν την αντίδραση του μεγάρου Μαξίμου, που τον κάλεσε «αν έχει σαφή θέση για το ονοματολογικό να τη γνωστοποιήσει στον ελληνικό λαό. Αν πάλι δυσκολεύεται, γιατί άλλα προτείνει ο αντιπρόεδρός του και άλλα η αδελφή του και πρώην υπουργός Εξωτερικών, ας καταλάβει ότι το πρόβλημά του δεν θα γίνει και πρόβλημα της χώρας».

Ανταπάντηση της Ν.Δ.

Η Ν.Δ. ανταπάντησε ζητώντας «μια συγκεκριμένη και κοινή πρότασή τους για το όνομα της ΠΓΔΜ». Τόνισε δε πως «όσο βρίσκονται ακόμη στην κυβέρνηση, εκείνοι έχουν την ευθύνη της διαπραγμάτευσης και όχι τα κόμματα της αντιπολίτευσης».

Κι ενώ στα καθ' ημάς συνέβαιναν αυτά, ο νέος πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, που ούτως ή άλλως είναι διαλλακτικότερος του προκατόχου του, εμφανίστηκε χθες ιδιαίτερα αισιόδοξος. Και νωρίτερα όμως, το Σάββατο, είχε δηλώσει: «Αφήνω στην άκρη τις αξιώσεις της χώρας σύμφωνα με τις οποίες είμαστε οι μοναδικοί κληρονόμοι του Μεγάλου Αλεξάνδρου.

Η Ιστορία δεν ανήκει μόνο σε εμάς, αλλά επίσης και στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Ζάεφ, μιλώντας στην τηλεόραση «Τέλμα» των Σκοπίων. Πρόσθεσε επίσης πως «διαπιστώνεται ότι υπάρχει αποφασιστικότητα τόσο από την Ελλάδα όσο και από την ΠΓΔΜ για την επίλυση του θέματος της ονομασίας».

Αντιθέτως, ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ Γκιόργκι Ιβανόφ, ο οποίος είναι φίλα προσκείμενος στον προκάτοχο του Ζάεφ, τον άκρως εθνικιστή Νίκολα Γκρούεφσκι, εμφανίστηκε λιγότερο αισιόδοξος: «Μια αμοιβαία αποδεκτή λύση στο θέμα του ονόματος πρέπει να σέβεται την εθνική μας ταυτότητα. Δεν είναι δυνατό να εισέλθουμε σε μια διαδικασία δημοπράτησης σχετικά με την ταυτότητα των πολιτών μας και το συνταγματικό όνομα της χώρας μας», είπε.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Ανω-κάτω για την... ακατονόμαστη

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας