Η επιχείρηση εικόνας ενότητας, άνοιγμα στην Κεντροαριστερά και τους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝ.ΕΛΛ. με το βλέμμα στις εκλογές, ετοιμότητα για τη διακυβέρνηση της χώρας και προαναγγελία ανανέωσης του στελεχιακού δυναμικού του κόμματος, ενόψει εκλογών.
Οι τρεις άξονες που χαρακτήρισαν το διήμερο 11ο τακτικό συνέδριο της Ν.Δ., οι εργασίες του οποίου έληξαν χθες το μεσημέρι στο Metropolitan Expo. Βεβαίως δεν έλειψαν οι επιθέσεις στον ΣΥΡΙΖΑ από τον νυν και τον πρώην αρχηγό της Νέας Δημοκρατίας, όπως δεν έλειψαν οι πολλαπλές αναφορές στον ιδρυτή της παράταξης Κωνσταντίνο Καραμανλή.
Στη διάρκεια του διημέρου, τελικά, αρκετοί βουλευτές πήραν τον λόγο, ενώ τοποθετήθηκε και ο επίτροπος Μετανάστευσης Δημήτρης Αβραμόπουλος. Κριτικές φωνές δεν ακούστηκαν· συνήθως εν αναμονή προεκλογικών περιόδων οι δημόσιες αντιπαραθέσεις σπανίζουν.
Ο Καραμανλής μίλησε!
Η εικόνα ενότητας αποτυπώθηκε με την πρώτη δημόσια δήλωση του Κώστα Καραμανλή -η προηγούμενη είχε γίνει το καλοκαίρι του 2015, την παραμονή του δημοψηφίσματος- καθώς κι εκείνη του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά.
«Οπως πολλές φορές στο παρελθόν, η παράταξή μας θα έχει τον πρωταγωνιστικό ρόλο για την Ελλάδα του αύριο. Γι’ αυτό και πρέπει να είναι όσο το δυνατόν πιο ισχυρή. Και αυτό είναι στο χέρι όλων μας», ήταν η λιτή δήλωση Καραμανλή και αντίστοιχη του Αντ. Σαμαρά: «Είμαστε σήμερα εδώ, ενωμένοι μπροστά στις ευθύνες μας και μπροστά στη νίκη που έρχεται».
Ο πρώην πρωθυπουργός πήρε τον λόγο και στο συνέδριο και ισχυρίστηκε ότι την κυβέρνησή του έριξαν ο ΣΥΡΙΖΑ, οι ΑΝ.ΕΛΛ. και ο Φ. Κουβέλης, με αφορμή τις ψηφοφορίες για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δε στην εναρκτήρια ομιλία του είχε έναν καλό λόγο και για τους τρεις προκατόχους του. Ο Καραμανλής «έδωσε ισχυρό λαϊκό έρεισμα στην παράταξη», ο Σαμαράς «αν ολοκλήρωνε τη θητεία του, η Ελλάδα σήμερα θα ήταν πολύ καλύτερη» κι ο Μεϊμαράκης «απέδειξε ότι είναι πάντα μαχητής στα δύσκολα».
Ο τελευταίος, πάντως, παρέμεινε σιωπηλός με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται. Ενώ η Ντόρα Μπακογιάννη, αδελφή του αρχηγού, την οποία έχει αποκλείσει από μια μελλοντική του κυβέρνηση, θέλησε με την ομιλία της να διασκεδάσει τις εντυπώσεις που δημιουργήθηκαν από τον «αποκλεισμό της» από μια μελλοντική κυβέρνηση της Ν.Δ.
Η τελευταία, την οποία οι σύνεδροι χειροκρότησαν όρθιοι, είπε μεταξύ άλλων πως «μεγάλωσα με την ιδέα ότι για να υπερασπιστείς τα πιστεύω σου δεν σου χρειάζεται κανένα αξίωμα. Σας υπόσχομαι ένα πράγμα. Θα δώσω όλες μου τις δυνάμεις για να νικήσει η Ν.Δ. Θα νικήσουμε και θα κάνουμε τον Κυριάκο Μητσοτάκη τον καλύτερο Ελληνα πρωθυπουργό».
Βέβαιος για τη νίκη
Ο πρόεδρος του κόμματος από τη μια εμφανίστηκε βέβαιος για τη νίκη στις επερχόμενες εκλογές, από την άλλη όμως κάλεσε σε συμπόρευση, ουσιαστικά σε μέτωπο κατά της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝ.ΕΛΛ., τους παρόντες στην έναρξη του συνεδρίου πολιτικούς αρχηγούς Φώφη Γεννηματά και Σταύρο Θεοδωράκη, δείχνοντας ότι δεν θεωρεί δεδομένη την αυτοδυναμία. Από την εναρκτήρια και την καταληκτική του ομιλία δεν έλειψαν βεβαίως οι επιθέσεις στο ΣΥΡΙΖΑ. «Ολοι καταλαβαίνουν ότι ο κ. Τσίπρας δεν αξίζει άλλη ευκαιρία.
Του δόθηκε δύο φορές η δυνατότητα να κυβερνήσει και απέτυχε οικτρά. Τον λογαριασμό των ψεμάτων, της ανικανότητας και της διαφθοράς τον πληρώνουν οι Ελληνες πολίτες», είπε, ανοίγοντας το συνέδριο.
Στην καταληκτική ομιλία του, με την οποία κι έκλεισαν οι εργασίες θέλησε να δώσει περισσότερη έμφαση στο δικό του σχέδιο ανάταξης της χώρας, αλλά κι εκεί δεν παρέλειψε να πει ότι «με τους ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝ.ΕΛΛ. η χώρα έπιασε πάτο. Η διακυβέρνηση Τσίπρα - Καμμένου όχι μόνον ανέστρεψε την πορεία εξόδου από την κρίση, έκανε κάτι πολύ χειρότερο, καλλιέργησε το ταξικό μίσος. Ζωντάνεψε πεθαμένες ιδεοληψίες. Προσπαθεί με κάθε τρόπο να γίνει καθεστώς».
Στο δικό του σχέδιο εξόδου από την κρίση η λέξη «επενδύσεις» είχε την τιμητική της, την ανέφερε οκτώ φορές για οκτώ διαφορετικούς τομείς. Η ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων ήταν ακόμη μια δέσμευσή του, ενώ ξεκαθάρισε πως «τα φαινόμενα ανομίας στα πανεπιστήμια θα παταχθούν από την πρώτη μέρα – τελεία και παύλα». Υποσχέθηκε ακόμη μείωση του ΕΝΦΙΑ και των εργοδοτικών εισφορών, δημιουργία θέσεων εργασίας, ενώ εγγυήθηκε τη μη παραβίαση της εργατικής νομοθεσίας.
Από τις παρουσίες στο συνέδριο, πέραν των «συνήθων υπόπτων» σημειώνουμε εκείνες του Θ. Ρουσόπουλου, αλλά και του πρώην υπουργού και ιδρυτή της Δράσης Στέφανου Μάνου. Σημειώνουμε, τέλος, τη δέσμευση Μητσοτάκη στα ψηφοδέλτια της Ν.Δ. να συμπεριληφθούν σε κάθε νομό και νέοι από την ΟΝΝΕΔ, αλλά και την πρόθεσή του για είσοδο προς κρίση από τον λαό νέων πολιτικών που έχουν εγγραφεί στο μητρώο στελεχών της Ν.Δ.
Το σχόλιο του ΣΥΡΙΖΑ
«Καλούμε όλες τις πολιτικές δυνάμεις του Κοινοβουλίου αλλά και εκτός αυτού να ξεχάσουμε τις ιστορικές μας καταβολές, τις διαφορετικές ιδεολογίες, τις ευθύνες που μας έφεραν στο χείλος της καταστροφής, τις μίζες, τα σκάνδαλα, τη διαφθορά, τη Siemens, τα εξοπλιστικά, τον Τσοχατζόπουλο, τον Παπαγεωργόπουλο, τη διαπλοκή και να συγκροτήσουμε ένα ενιαίο μέτωπο για τη σωτηρία αυτών που κατέστρεψαν τη χώρα.
»Καλούμε επίσης τον ελληνικό λαό να ξεχάσει τα ως άνω αναφερόμενα και επιπλέον να ζητήσει συγνώμη από το νέο μέτωπο για την ψήφο του στις προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις...» ήταν το σχόλιο του γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ για την ομιλία Μητσοτάκη.
Η Φώφη το ξέκοψε...
...ο Σταύρος θέλει
Με διαφορετικό τρόπο υποδέχτηκαν στην Κεντροαριστερά το ανοιχτό πολιτικό «φλερτ» του Κυριάκου Μητσοτάκη από το βήμα του 11ου συνεδρίου της Ν.Δ., ο οποίος έδειξε επισήμως την προτίμησή του για έναν μελλοντικό κυβερνητικό του εταίρο. Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά, ξεκαθάρισε από το ίδιο βήμα ότι δεν συμμετέχει σε μέτωπα που διχάζουν, υπονοώντας ότι δεν είναι διατεθειμένη να επαναλάβει μια συγκυβέρνηση Ν.Δ. - ΠΑΣΟΚ όπως την περίοδο 2012-2014. Στον αντίποδα ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης, δεν έκρυψε την προτίμησή του για μια ενδεχόμενη συνεργασία με τη Ν.Δ., ενώ αιχμηρές και σε καθαρά αντιδεξιά κατεύθυνση ήταν οι τοποθετήσεις του ΚΙΔΗΣΟ και της ΔΗΜΑΡ.
«Οσοι επιμένουν να αναζητούν βολικά κυβερνητικά συμπληρώματα και δεκανίκια εξουσίας δεν είναι σε επαφή με τη νέα πραγματικότητα που υπάρχει και στη χώρα και στο πολιτικό σύστημα» ήταν η πιο χαρακτηριστική φράση που είπε η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης στο συνέδριο της Ν.Δ., τονίζοντας παράλληλα ότι «η εθνική συνεννόηση δεν ταυτίζεται κατ’ ανάγκη με κυβερνητικές συνεργασίες».
Οπως είπε, στόχος του νέου ενιαίου Κινήματος Αλλαγής είναι ο πρωταγωνιστικός ρόλος και για τον λόγο αυτό «λέμε όχι σε όσους προσπαθούν να εξυπηρετήσουν τα μικροκομματικά τους συμφέροντα, επιδιώκοντας “πολιτικά μέτωπα” κάθε μορφής που διχάζουν. Γιατί εμείς ανοιχτά “μέτωπα” έχουμε με τον λαϊκισμό και τη συντήρηση». Συνεργάτες της εξηγούσαν ότι η σκληρή αντιπολίτευση στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝ.ΕΛΛ. δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση ότι υπάρχει πρόθεση συμμετοχής σε μέτωπα «λογικής» με τη Ν.Δ. Πάντως η κ. Γεννηματά δεν δίστασε να «φωτογραφίσει» τις ευθύνες της διακυβέρνησης Καραμανλή, που παρέδωσε το 2009 τη χώρα με 36 δισ. έλλειμμα, ούτε τις ευθύνες Σαμαρά για τον «αντιμνημονιακό αγώνα» 2010-2011 στα «Ζάππεια».
«Η παράταξή μας έκανε μια μεγάλη προσπάθεια για να μείνει η Ελλάδα όρθια στις δύσκολες ώρες, καταβάλλοντας ακριβό τίμημα και αναλαμβάνοντας τόσο τις ευθύνες που της αναλογούσαν, όσο και ευθύνες άλλων για την κατάσταση που βρέθηκε η χώρα. Μην ξεχνάμε πόσο στοίχισε η θεωρία ότι τάχα υπήρχαν άλλοι δήθεν εύκολοι δρόμοι για να υπερβούμε τα προβλήματα» επισήμανε μεταξύ άλλων.
Με την –εκτός της γραμμένης ομιλίας του– φράση «είμαι σίγουρος ότι θα τα καταφέρετε και θα συναντηθούμε», ο Σταύρος Θεοδωράκης προκάλεσε αίσθηση, καθώς κινήθηκε σε εντελώς διαφορετικό τόνο από τη Φώφη Γεννηματά. «Εχετε αναγνωρίσει, κ. Μητσοτάκη, την ευθύνη του κόμματός σας. Και αυτό σας τιμά, αλλά δεν αρκεί» τόνισε μεταξύ άλλων, υπογραμμίζοντας ότι «ο τόπος έχει ανάγκη από μεγάλες συναινέσεις, από μεγάλες συμμαχίες».
Σημειώνεται ότι ο κ. Θεοδωράκης επέλεξε να μην απαντήσει στην αποστροφή του κ. Μητσοτάκη νωρίτερα ότι οι διαφορές Ν.Δ. - Ποταμιού είναι «δυσδιάκριτες».
Το ΚΙΔΗΣΟ
Από την πλευρά του το Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών του Γιώργου Παπανδρέου, με το βλέμμα στην περίοδο Καραμανλή (2004-2009), κάλεσε ανοιχτά τον κ. Μητσοτάκη να πάρει θέση: «Υπόσχεται πως θα κάνει όσα η Ν.Δ. πολέμησε και μπλόκαρε ιστορικά, ως κυβέρνηση και ως αντιπολίτευση – από το επιτελικό κράτος μέχρι την Πράσινη Ανάπτυξη. Τον καλωσορίζουμε στην πραγματικότητα, με μία ερώτηση: Ποιος έφερε την κρίση; Είναι θέμα αξιοπιστίας».
Η ΔΗΜΑΡ
Σε αντίστοιχο μήκος κύματος ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, Θανάσης Θεοχαρόπουλος, μιλώντας στην Κεντρική Επιτροπή του κόμματός του, επισήμανε ότι «η λύση δεν βρίσκεται στη συνέχιση των αδιέξοδων πολιτικών με δεξιό πρόσημο», τις οποίες, όπως είπε, υποστηρίζουν τόσο η Ν.Δ. όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ. «Η Ν.Δ. παραμένει μια βαθιά συντηρητική δύναμη, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ όσα κάνει είναι σκέτα κασόνια με λάθη από μια εξουσία που δεν έχει σχέση με την Αριστερά» σημείωσε μεταξύ άλλων.
Η Κ.Ε. της ΔΗΜΑΡ ανακοίνωσε ότι θα καταθέσει τρεις προτάσεις εν όψει του ιδρυτικού συνεδρίου του νέου φορέα, ζητώντας ενοποίηση των δύο κοινοβουλευτικών ομάδων (ΔΗΣΥ - Ποταμιού), νέο όνομα του φορέα (Δημοκρατικό Κόμμα) και για το ζήτημα των μετεκλογικών συνεργασιών να αποφασίζει η βάση της παράταξης με δημοψήφισμα.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας