Τι είναι για τον Εμανουέλ Μακρόν η Ευρώπη; «Μια ιστορία αγάπης που καταλήγει στον συμβολαιογράφο και τελικά μόνο οι συμβολαιογράφοι περνάνε καλά. Με μισούν έτσι κι αλλιώς οι συμβολαιογράφοι, τώρα θα με μισήσουν ακόμη περισσότερο».
Παραστατικός, ανοιχτός, έτοιμος να απαντήσει σε όλα ήταν ο Γάλλος πρόεδρος σε μια κατ’ ιδίαν συνάντηση με δημοσιογράφους. Μια συνάντηση όπου απαντώντας σε ερωτήσεις, αλλά ζητώντας και γνώμες, ανέπτυξε το όραμά του για την Ευρώπη, παρουσία και του Γάλλου πρέσβη στην Αθήνα, Κριστόφ Σαντεπί.
Οραμα που θεωρεί πως αν δεν υλοποιηθεί, «οι επόμενες ευρωεκλογές μπορεί να σημάνουν και το τέλος της Ευρώπης».
Η Γηραιά Ηπειρος, κατά τον κ. Μακρόν, χρειάζεται «αναδιάρθρωση και ανασύσταση», ζωντάνια, όπως λέει και στην αποκλειστική δήλωσή του στην «Εφ.Συν.». Και για να επιτευχθεί αυτό πιστεύει πως θα πρέπει να υπάρξει κοινός προϋπολογισμός -το κοινό νόμισμα δεν αρκεί- και Ευρωκοινοβούλιο αποκλειστικά των χωρών της ευρωζώνης, όπως και κοινή εκτελεστική εξουσία.
Η Ευρώπη «θα πρέπει να σταματήσει να συρρικνώνεται σε συζητήσεις μεταξύ εμπειρογνωμόνων, να αναλίσκεται απλώς στη διαχείριση κρίσεων», ήταν η απάντησή του στην παρατήρηση ότι ο Β. Σόιμπλε προτείνει να τιμωρούνται οι χώρες που βγαίνουν εκτός προγραμμάτων.
Για τη χώρα μας ο κ. Μακρόν επανέλαβε και στη συνάντηση πως, εφόσον εφαρμόσει τις δεσμεύσεις της και ολοκληρώσει τις μεταρρυθμίσεις, «δεν θα πρέπει να υπάρξουν νέοι όροι και προϋποθέσεις», κοινώς νέα μέτρα, εξέφρασε δε την πεποίθηση πως το καλοκαίρι του 2018 θα καταφέρουμε να βγούμε στις αγορές, δίχως πάντως να αποκλείει και το ενδεχόμενο να χρειαστεί «προληπτική χρηματοδότηση».
Πώς θα γίνει η μετάβαση; «Θα δούμε τότε πώς είναι η κατάσταση στις αγορές και η κατάσταση στην Ελλάδα».
Οσο για το ποια ήταν τα σφάλματα που οδήγησαν στην Ελλάδα τού σήμερα: «Τα λανθασμένα στοιχεία που δόθηκαν από τους Ελληνες πολιτικούς στην Ε.Ε. και το γεγονός ότι οι κυβερνήσεις στην Ελλάδα δεν προχώρησαν εγκαίρως στις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις. Τον λογαριασμό όμως τον πλήρωσε ο λαός».
Ο Γάλλος πρόεδρος κατέστησε σαφές το ενδιαφέρον της χώρας του για επενδύσεις στον τομέα της Αμυνας, αλλά και την επιθυμία του η Ευρώπη να προχωρεί μόνη της σε επενδύσεις, εκφράζοντας εμμέσως την αντίθεσή του στις αμερικανικές και τις κινεζικές.
Μίλησε και για τα νεοναζιστικά κόμματα στην Ευρώπη, καθώς και για τη νίκη του στις εκλογές. «Οι Γάλλοι ψηφοφόροι προτίμησαν πιο καθησυχαστικά πράγματα. Το πρόβλημα όμως δεν λύθηκε και αν δεν καταφέρω να μεταρρυθμίσω τη χώρα μου θα ενισχυθεί και η άκρα Δεξιά και η άκρα Αριστερά στην Ευρώπη».
Αποκάλυψε, τέλος, πως στην ομιλία του στην Πνύκα, ενώ υπήρχε γραπτός λόγος, τελικά δεν τον ακολούθησε. «Ηθελα να είμαι υπεύθυνος και ήθελα να εμπνεύσω τους νέους ανθρώπους που βρίσκονταν στο ακροατήριο», είπε χαμογελώντας.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας